Pandemi Sonrasi Yeni Bir Kronik Hastalik Ortaya Çikti Açiklamasi 'Beyin Sisi'

Pandemi biterken yeni bir kronik hastaligin ortaya çiktigini söyleyen Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Pandemi sonrasi sadece mekanik olarak nefes darligi çekmekten öte insanlarda ’beyin sisi’ dedigimiz bazi kelimeleri hatirlayamama, unutkanlik, sinirlilik, basladigi isi bitirememe, konsantrasyon güçlügü ve bazi uyku bozuklugu gibi rahatsizliklarin ortaya çiktigini görüyoruz” dedi.

Pandemi Sonrasi Yeni Bir Kronik Hastalik Ortaya Çikti Açiklamasi 'Beyin Sisi'
Korona virüs döneminde binlerce hasta bakan Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sevket Özkaya, ’post Covid’ adini verdikleri dönemde hastalarda önemli iki tane problemin ortaya çiktigini söyledi.

Korona geçiren kisilerde ortaya çikan problemlerden söz eden Prof. Dr. Özkaya, “Bu yaz pandemiyi bitirebiliriz demistik. Halkimizin duyarliligi sayesinde neredeyse sona geldik. Artik polikliniklerde ciddi akciger tutulumu olan hastalari görmüyoruz. Korona artik normal grip virüsü gibi insanlar arasinda devam ediyor. Geçmiste o dalga dalga gelen vakalar bittigi için acil durumunda dikkat eder duruma geldik. Geriye dönüp baktigimizda nasil bir savasin içinde oldugumuz daha iyi anladik. Bu dalga dalga gelen vakalarin bitiminde sonra Covid atlatan insanlara odaklandik. ’Post Covid’ dedigimiz dönemi degerlendiriyoruz. Hastalarda ciddi anlamda iki tane problemin oldugunu görüyoruz. Pandemi sonrasi stres bozuklugu ortaya çikti. Insanlarin içlerinde hala bir sey olacak korkusu var. Kötü bir haber alacak, baslarina kötü bir olay gelecek korkusu var. Kronik yorgunluk hali var. Hem psikolojik hem de mekanik etkilenme var. Insanlarin özellikle elleri, kollari kalkmiyor. Bunun yaninda ’beyin sisi’ dedigimiz bir unutkanlik hali de ortaya çikti. Özellikle dis dünyayi hatirlayamama, fazla algilayamama gibi bazi kronik problemler ortaya çikti. Pandemi sonrasi artik toplumda nasil seker hastaligi, yüksek tansiyon, astim, KOAH gibi kronik hastaliklar varken pandemiyle birlikte yeni kronik hastaligimiz var” diye konustu.



“Kisilerde ciddi bir stres ortaya çikti”

Post Covid sonrasi ortaya çikan problemlerin kisilerde ciddi anlamda is gücü kaybi yaptigini ifade eden Özkaya, “Pandemi sonrasi sadece mekanik olarak nefes darligi çekmekten öte insanlarda beyin sisi dedigimiz bazi kelimeleri hatirlayamama, unutkanlik, sinirlilik, basladigi isi bitirememe, konsantrasyon güçlügü ve bazi uyku bozuklugu gibi rahatsizliklarin ortaya çiktigini görüyoruz. Insanlar bu sorunlarla yasamaya basladikça bu sefer stresleri de artmaya basladi.

Post pandemi stres bozuklugu dedigimiz sadece hastaligi geçirmekle degil bilissel fonksiyonlarda kayiplarin kisinin ciddi anlamda hayatini etkiledigi için bunun da verdigi bir stres var. Bu da ciddi anlamda is gücü kaybi yapiyor. Insanlar günlük aktivitelerine konsantre olamiyorlar” dedi.

Kaynak: İHA