'Rusya Ile Ukrayna Arasinda Barisin Temin Edilmesi Için Bütün Gücümüzü Ortaya Koymaya Gayret Ediyoruz'

Beykoz’da düzenlenen “Polonezköy Kiraz Festivali"ne katilan AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, “Rusya ile Ukrayna arasinda barisin temin edilmesi için bütün gücümüzü ortaya koymaya gayret ediyoruz. Onun için Cumhurbaskanimizin önderliginde Türkiye’nin yogun bir diplomasi sarf ettigini görüyorsunuz" dedi.

'Rusya Ile Ukrayna Arasinda Barisin Temin Edilmesi Için Bütün Gücümüzü Ortaya Koymaya Gayret Ediyoruz'


Beykoz Belediyesi tarafindan tarihi Türkiye-Polonya dostluguna katkida bulunmak, köyün 180. kurulus yil dönümünü kutlamak, meshur ve leziz kirazini tanitmak amaciyla düzenlenen “Polonezköy Kiraz Festivali” basladi.

3 gün boyunca sürecek festivalde konserler, halk danslari gösterileri, panel ve bisiklet yarisiyla dostluk vurgusu yapilacak. Tarih, doga ve eglencenin bulusacagi festivalin açilisi Beykoz Sahili Etkinlik Alani’nda sevilen rock grubu Manga’nin konseriyle yapildi. Manga, bogaz manzarasinda klasik ve yeni parçalarini seslendirerek festivale cosku katti. Ayrica Polonyali müzisyen ve sanatçi Monika Bulanda’nin da konser verdigi açilista, Karadeniz Halk Danslari ve Polonya’dan gelen Krakowiacy Grubu’nun halk danslari gösterileri yer aldi. Festivalin açilis programina vatandaslarin yani sira AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, Polonya Istanbul Baskonsolosu Witold Lesniak ve Beykoz Belediye Baskani Murat Aydin da katildi.

Festivalin 2. günü köy tarihine isik tutacak “180 Yillik Mazi Polonezköy” Paneli’ne ev sahipligi yapacak. Prof. Dr. Ilber Ortayli, Istanbul Üniversitesi Leh Dili ve Edebiyati Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Hacer Topaktas Üstüner, Varsova Üniversitesi’nden Türkolog Dr. Marzena Godzinska ve köyün canli tarihi Antoni Dohada’nin konusmaci olarak katilacagi bulusmada köyün kurulusu ve yakin tarihi masaya yatirilacak. Panelin ardindan Yüksek Sadakat Grubu konser verecek ve halk danslari sergilenecek.

FESTIVAL POLONEZKÖY DOSTLUK MTB BISIKLET YARISI ILE RENKLENECEK

Kiraz Festivali’nin son günü ise Polonezköy Dostluk MTB Bisiklet Yarisiyla renklenecek. Tarihi dostluk anisina Polonezköy Parkuru’nda 20 ila 40 km’lik turlarda pedal çevirecek sporculardan dereceye girenler çesitli miktarlarda para ödülü ve Dostluk Kupasi’nin sahibi olacak. Ayrica Beykoz Belediyesi tarafindan alana gelen ziyaretçilere festival boyunca bölgenin kirazindan ikram edilecek. Beykoz Belediye Baskani Murat Aydin, "Ben Polonya’dan gelen misafirlerimize tesekkür ediyorum. Bu organizasyon için yogun bir çalisma oldu. Pandemiden dolayi son 3 yildir etkinlik yapamadik. Sükürler olsun bugün burada birlikteyiz. Allah’a sükürler olsun pandemiden kurtulduk. Her iki halk arasindaki güçlü dayanismanin gelecege aktarilmasi noktasinda bu etkinligi Polonya’nin Istanbul Baskonsoloslugu ve muhtarligimizla ve mesai arkadaslarimizla birlikte gerçeklestiriyoruz" dedi.



"RUSYA ILE UKRAYNA ARASINDA BARISIN TEMIN EDILMESI IÇIN BÜTÜN GÜCÜMÜZÜ ORTAYA KOYMAYA GAYRET EDIYORUZ"

Festivalin açilis programinda konusan programina AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, "Türkiye’nin güzel bir lafi var. ’Kahve bahane dostluk sahane’. Kiraz bahane burada dostluk, kardeslik sahane. Hem milletimizin arasinda hem Polonya halkiyla Türk milleti arasindaki dostlugu pekistirmek burada bir vesile olsun diye bu festival yapilmistir. Insallah güzel bir etkinlik olacak ve akillarda kalacaktir. Polonezköy sadece Türkiye’deki Polonyalilarla ve onlarin üzerinden Polonya ile Türkiye arasindaki dostlugu gösteren bir örnek köy olmanin ötesinde anlamlar tasiyor. 180 sene evvel orada Polonya halkinin bagimsizlik mücadelesi maalesef basarisizlikla sonuçlanip Polonya’nin Rusya, Avusturya ve Prusya arasinda paylastirilmasi sonrasinda ortaya çikan olaylardan sonra çok sayida Polonyali ülkesini terk etmek zorunda kaldi. Ayni yüz seksen yil önce olanlara benzer sekilde Ukrayna’dan maalesef göç etmek zorunda kalan çok sayida sivil, Avrupa ülkelerine gittigi gibi Türkiye’ye de gelen Ukraynali dostlarimiz oldu. Onlara da kucak açan, onlara da ev sahipligi yapan sizsiniz. Onlara da ev sahipligi yapan milletimizdir. Dünyanin gözü önünde cereyan eden Rusya’nin Ukrayna’yi isgaliyle birlikte baslayan amansiz ve insanlik disi bu saldirilarin bir an evvel sona ermesi, Rusya ile Ukrayna arasinda barisin temin edilmesi için bütün gücümüzü ortaya koymaya gayret ediyoruz. Onun için Cumhurbaskanimizin önderliginde Türkiye’nin yogun bir diplomasi sarf ettigini görüyorsunuz. Arzu ederiz ki insallah yarin Ukrayna’yla Rusya arasinda tam manasiyla bir ateskes ortaya çiksin ve daha fazla savasin acilari sürüp gitmesin" dedi.

(Onur Hamzaoglu - Metin Basar - IHA)
Kaynak: İHA