'Türkiye Ve Erdogan'in, Ukrayna'da Kalan Tahili Çikarmak Için Çözüm Bulma Çabalarini Takdir Ediyorum'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’daki savasin küresel bir gida krizine sebep olmasinin önlenmesi için Ukrayna’da kalan tahilin çikarilmasi konusunda Türkiye’nin verdigi destegi takdir ettigini söyleyerek, "Türkiye ve Cumhurbaskani Erdogan’in, Ukrayna’da mahsur kalan tahili çikarmak için çözüm bulma çabalarini takdir ediyorum" dedi.

'Türkiye Ve Erdogan'in, Ukrayna'da Kalan Tahili Çikarmak Için Çözüm Bulma Çabalarini Takdir Ediyorum'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nin baskenti Brüksel’de gerçeklesen NATO Savunma Bakanlari Toplantisi’ndan sonra düzenledigi basin toplantisinda, Ukrayna’daki savas nedeniyle Ukrayna’da kalan tahilin çikarilmasi konusunda Türkiye’nin çaba gösterdigini belirterek, "Türkiye ve Cumhurbaskani Erdogan’in, Ukrayna’da mahsur kalan tahili çikarmak için çözüm bulma çabalarini takdir ediyorum" dedi.



"TÜRKIYE’NIN, FINLANDIYA VE ISVEÇ’I NATO ÜYESI OLARAK KABUL ETMESI IÇIN ÇÖZÜM BULMAYA ÇALISIYORUZ"

Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligi sürecindeki görüsmelerde Türkiye’nin beklentilerinin karsilanmasina yönelik çözüm bulma sürecinin devam ettigini ifade eden Stoltenberg, "Türkiye’nin, sadece terörle ilgili degil, belirli konulardaki açik endiselerini de ele aliyoruz. Bu yüzden Türkiye’nin Finlandiya ve Isveç’i yeni üyeler olarak kabul etmesini saglayacak sekilde çözüm bulma konusunda çalisiyoruz. Türkiye’nin açik sinir politikasindan yana oldugunu düsünüyorum. Ancak bazi özel konularda Finlandiya, Isveç ve yakin müttefikimiz Türkiye ile istisarelerde bulunuyoruz. Amacim en kisa zamanda bir çözüm bulmak" dedi.



"NATO’NUN CAYDIRICILIGI VE SAVUNMASINI ARTTIRACAGIZ"

30 Haziran’da Ispanya’nin baskenti Madrid’de yapilacak NATO Zirvesi için hazirliklarinin devam ettigini belirten Stoltenberg, zirvenin NATO’nun yeni stratejilerini belirlemede önemli bir rol oynayacagini ifade etti.

Stoltenberg, "Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasi onlarca yil sonra güvenligimiz için en büyük tehdidi olusturuyor. Zirvede, daha tehlikeli ve daha rekabetçi bir dünyada, NATO’yu daha güçlü hale getirmek için kararlar alacagiz. Madrid zirvesinin, daha güçlü caydiricilik ve savunma ile dönüstürücü bir zirve olacagindan eminim” dedi.

Stoltenberg, "Ayrica yeni bir NATO stratejik konseptine karar vererek, ortaya çikan zorluklar konusunda yeni tutumumuzu belirleyecegiz. Ukrayna’yi daha uzun vadede destekleme planlari da dahil olmak üzere, Ukrayna için genis bir NATO yardim paketi hazirliyoruz" Ifadelerini kullandi.

"RUSYA’NIN SALDIRGANLIGI OYUNUN KURALLARINI DEGISTIRIYOR"

Rusya’nin tavirlari sebebiyle NATO’nun daha da güçlenmek için çalisacagini belirten Stoltenberg, "Dün 40’tan fazla ülke, NATO müttefiki ve ortaklari, ABD liderligindeki Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantisi’na katildi ve Ukrayna’nin mesru müdafaa hakkini korumaya devam etme taahhüdünde bulundu. Rusya’nin saldirganligi oyunun kurallarini degistiriyor. Dolayisiyla NATO güvenilir bir caydiricilik ve güçlü bir savunma saglamak zorundadir" dedi.

Stoltenberg, "Müttefikler ayni zamanda NATO konuslandirmalari, tatbikatlari, besinci nesil uçaklar ve gelismekte olan teknolojiler dahil olmak üzere daha üst düzey yeteneklere yatirim yapiyor. Barisi korumaya, çatismayi önlemeye ve insanlarimizi korumaya devam edebilmemiz gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

(Aylin Albayrak - IHA)
Kaynak: İHA