Nilüfer'de Enerji Verimliligi Konusuldu

Nilüfer Belediyesi’nin düzenledigi Enerji Verimliligi Kumpanyasi’nda mevcut binalarda ve tesisatlarinda yalitim ve verimlilik konusuldu. Hem bütçenin hem de iklimin korunmasi noktasinda önemli verilerin paylasildigi bulusmada, bilinçli tüketim ve yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekildi.

Nilüfer'de Enerji Verimliligi Konusuldu
Iklim degisikligine karsi alinabilecek önlemlere dikkat çekmek amaciyla 2022 yilini “Iklim Yili” ilan eden ve halki bilinçlendirecek çalismalar yapan Nilüfer Belediyesi, enerji tasarrufu ve yesil enerjinin konusuldugu “Mevcut Binalarda Enerji Verimliligi Kumpanyasi” düzenlendi.

Bursa Akademik Odalar Birligi’nde gerçeklesen bulusmaya Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ve baskan yardimcilarinin yanisira, verimlilik alaninda faaliyet gösteren firmalar, site yöneticileri ve muhtarlar da katildi.

Nilüfer Belediyesi Iklim Yili Danismani Önder Algedik, Enerji Verimliligi ve Yönetimi Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi (EYODER) ile Sifir Enerji ve Pasif Ev Dernegi Genel Sekreteri (SEPEV) Yasemin Somuncu, Isi Su Ses ve Yangin Yalitimcilari Dernegi’nden Günes Yüzügür, EYODER’den Serkan Emin’in konusmaci olarak yer aldigi kumpanyada, mekanik, dis bina kabugu ve elektrik alaninda enerji verimliligi konusunda faaliyet gösteren firmalar da stant açti.

Etkinligin açilis konusmasini yapan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, artan enerji maliyetleri karsisinda tasarrufu gündeme getirmeyi ve bilinçli tüketimi gelistirmeyi amaçladiklarini söyledi.

Nilüfer halkinin elektrige sadece hane bazinda yilda 3 milyar TL ödedigini vurgulayan Baskan Erdem, “Belediyemizin yillik bütçesinin 659 milyon lira oldugu düsünülürse, enerjiyi verimli kullanarak yapabilecegimiz tasarrufun önemi de daha çarpici sekilde ortaya çikar. Bugün artik herkesin enerji tasarrufu konusuna kafa yormasi gerek” dedi.

Nilüfer Belediyesi olarak kamu binalarinda alternatif enerji kaynaklarinin kullanilmasina yönelik çalismalar baslattiklarini anlatan Baskan Erdem, “2 binamizda kurulan günes enerjisi santrali ile üretim gerçeklestiriyor ve 12 hizmet binamizda daha günes enerjisi santrali kurmaya hazirlaniyoruz. Güngören’de 1 megavatlik Arazi Tipi Günes Enerji Santrali kurma yönünde çalismalarimiz da sürüyor” diye konustu.

Nilüfer Belediyesi Iklim Yili Danismani Önder Algedik de, “Iklim Yili ve Verimlilik” basligiyla yaptigi sunumla sicaklik ve karbondioksit iliskisi ile enerji verimliliginin önemine vurgu yapti. Son yillarda asiri meteorolojik olaylarda artis oldugunu söyleyen Algedik, 2021 yilinin, Türkiye’de 1971-2000 yili ortalamasina göre 1.7 derece daha sicak geçtigini, asiri meteorolojik olaylarin sayisinin da rekor seviyeye çikarak bin 24 olduguna dikkat çekti. Tarimsal üretimle enerji ve karbon ayak izini artiracak çalismalari sayisal verilerle kiyaslayan Algedik, “Türkiye’de yillik meyve, sebze ve tahil üretimi ortalama 100 milyon ton. Bunun yaninda ise 125,9 milyon ton kömür yakilirken, sadece yol ve insaatlarda kullanilan hafriyat malzemesi ise 422 milyon ton. Atmosfere 499 milyon ton civari karbondioksit salinirken, asfalt, çimento, gaz, petrol, kömür için yilda 41 milyar dolar para harciyoruz. Buna can dayanmaz” seklinde konustu.

Bursa’da 2021 yilinda 2.4 milyon ton kömür yakildigini, 12.6 milyar kwh elektrik, 1 milyon ton akaryakit, 120 bin ton LPG, 4.5 milyar metreküp gaz tüketildigini söyleyen Algedik, karayolu tasit sayisina da vurgu yapti. Algedik, “2020 yilinda Bursa’da 948 bin karayolu tasiti varmis. Ekonomik ve saglik olarak zorluklar yasadigimiz 2021 yilinda bu sayiya, 52 bin yeni karayolu tasiti daha eklenmis. 2021 yilinda 1 milyon araci olan Bursa’da, 5 milyon 200 bin metrekare yeni imar alani açilmis. Çok fosil yakit harciyoruz ve bunu artiran yatirimlar yapiyoruz. 1 milyon araci park ettiginizde Bursa’dan Kophenag’a gidiyoruz ve geliyoruz. Bunlar hayatimizin içinde ve biz bunlari görmüyoruz. Biz 2022 yilinda hem iklimimizi hem ekonomimizi kurtarmak zorundayiz. Iddiali bir hedefimiz var, hiç kolay degil. Radikal degisiklikler gerekiyor. Isimiz zor ama bu isi yapabilmek için hep beraber yola çikmamiz gerekiyor” dedi.

Iklim krizi ve binalar, yesil binalar, sifir enerjili binalar, pasif ev binalar ve net sifir kavramlari üzerine örnekler vererek paylasim yapan Yasemin Somuncu da, “Enerji verimliligi tüketimi azaltmaktir. Tüketimi azalttiktan sonra yenilenebilir enerji kaynaklarini kullanmamiz gerekiyor” dedi.

EYODER’den Serkan Emin de bina tesisatlarinda verimlik üzerine bilgi ve deneyimlerini paylasti.

Enerji verimliliginin birey ve ülke ekonomisine sagladigi faydalara deginen Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Remzi Çinar da, “Yurt disindan yillik ithal ettigimiz enerji bedeli yaklasik 60 milyar dolar. Bunun yüzde 30’unu konutlar olusturuyor. Nilüfer’deki yapi stoguna baktigimizda, basit önlemlerle enerji verimliligi çalismalarinin yapilabilecegi görünüyor. Çalismalarimizi bu dogrultuda sürdürmeye devam edecegiz” diye konustu.

Etkinlik, Nilüfer’de Bir Verimlilik Çalismasi atölyesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA