Kirgizistan'da 6'Nci Türk Filmleri Haftasi Basladi

Kirgizistan’in baskenti Biskek’te 6’nci Türk Filmleri Haftasi etkinligi Emir Khalilzadeh’in “Adanis-Kutsal Kavga” filminin gösterimiyle basladi. Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Gençlik ve Spor Bakani Azamat Camankulov, Türkiye’nin sinemada büyük atilim belirterek, “Bizim bu konuda Türkiye’den ögrenecegimiz çok sey var” dedi.

Kirgizistan'da 6'Nci Türk Filmleri Haftasi Basladi
Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilari, Türkiye Disisleri Bakanligi Biskek Büyükelçiliginin destekleriyle Yerli Düsünce Dernegi tarafindan Kirgizistan’in baskenti Biskek’te düzenlenen 6’nci Türk Filmleri Haftasi etkinligi Emir Khalilzadeh’in “Adanis - Kutsal Kavga” filminin gösterimiyle basladi.

Galaya, Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Gençlik ve Spor Bakani Azamat Camankulov, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düsünce Dernegi Genel Baskani Metin Gündogdu, Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan ve Türk Filmleri Haftasi’nin Genel Koordinatörü Yönetmen Öner Kiliç’in yani sira yönetmenler Faysal Soysal, Sinan Sertel, oyuncular Celan Al, Serdar Deniz ile çok sayida davetli katildi.



“Sinema konusunda Türkiye’den ögrenecegimiz çok sey var”

Bakan Camankulov yaptigi konusmada, bu tür etkinliklerin iki ülke arasindaki kültürel iliskilerin gelismesine katki sagladigini belirtti.

Türkiye’nin sinemada büyük atilim kaydettigini ve dünyada önde gelen ülkelerden biri olduguna isaret eden Camankulov, “Bizim bu konuda Türkiye’den ögrenecegimiz çok sey var. Paylasacaklarimiz da var ve deneyim alisverisi için bu tür etkinlikler düzenleniyor” dedi.

Camankulov, eylülde Türkiye’de yapilacak olan Dünya Göçebe Oyunlari çerçevesinde Kirgizistan Kültür Günlerini düzenleyeceklerini aktararak, “Su an Kirgizistan’da Türk filmleri Haftasi yapiliyor. Kültürel iliskilerimizin yogun olmasini her zaman isteriz. Çünkü Türklerle Kirgizlar ayni milletiz, dilimiz ve dinimiz ayni” ifadelerini kullandi.

Türk sinemasinin dünyanin 152 ülkesinde

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan ise, bu etkinligin iki ülke arasindaki kardesligi ve sevgiyi gelistirmek üzere örgütlenmis etkinlikten biri oldugunu söyledi.

Türk sinemasinin dünyanin 152 ülkesinde gösterildigine dikkati çeken Demircan, sinemanin kültür aktariminin bir numarali araci sinema oldugunu dile getirdi.

Türk sinemasi hakkinda yaptigi arastirmaya deginen Demircan, “Aldigim cevaplardan birisi su Türk dizileri ve sinemasi sonunda mutlaka isi aska, sevgiye, kardeslige ve muhabbete getiriyor. Çünkü kültürümüz, duygumuz bu. Filmlerimiz isi dönüp dolasip nefrete, kine ve düsmanliga götürmüyor. Zaten Türk kültürü tam da bu degil midir? Birlik, beraberlik, kardeslik degil midir? Manas Destani, Cengiz Aytmatov’un anlattigi tam da bu degil midir? Türk milletinin özü ve özeti de tam bu degil midir? Aslinda bizim dünyaya bu anlamda sevgi, baris, kardeslik üzerinden söyleyecegimiz çok söz var. Bunun da en etkili mecrasi elbette sinemadir. Dolayisiyla bugün burada olusumuzun sebebi de bu dostlugu siklastirmak, degisik mecralarla kültürel etkilesimi arttirmak” dedi.

Yerli Düsünce Dernegi Baskani Gündogdu, bu etkinligin iki ülkenin ortak destegiyle yapildigina ifade ederek, etkinligin yapilmasina destek veren herkese tesekkür etti. Biskek Büyükelçisi Dogan ise, Türkiye ve Kirgizistan arasindaki iliskilerin sicak oldugunu ifade ederek, “Sinema bizi bir birimizle yakinlastiriyor ve kardesligimizi güçlendiriyor” dedi.

Konusmalarin ardindan Kirgizistan Kültür Bakanligi tarafindan iki ülke arasindaki kültürel iliskilerin gelismesine sagladigi katkilari için Bakan Yardimcisi Demircan’a ve Yerli Düsünce Dernegi Baskani Gündogdu madalya, Türk yönetmen ve oyunculara tesekkür belgeleri takdim edildi. Etkinligin açilisindan sonra yönetmenligini Emir Khalilzadeh’in üstlendigi “Adanis - Kutsal Kavga” filmi gösterildi.

20 Haziran’a kadar devam edecek olan film haftasi çerçevesinde Faysal Soysal’in “Ceviz Agaci”, Sinan Sertel’in “Içimdeki Kahraman”, Emre Kavuk’un “Ask Çagirirsan Gelir” filmleri ile Çagri Cem Bayrakli’nin “Istanbul Muhafizlari” animasyonu da sinemaseverlerle ücretsiz bulusacak.

Film gösterimlerinden sonra sanatçilarla seyirci bulusmalarinin yapilacagi film haftasi dahilinde Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi ögrencileriyle Türk sinemasi söylesileri düzenlenecek. Ayrica Türk yönetmenler, oyuncular ve yapimcilarla Kirgiz sinema sanatçilarin ortak yapimlar üzerine ikili görüsmeler gerçeklestirmesi bekleniyor.

Kirgizistan’da 2016’dan bu düzenlenen Türk Filmleri Haftasi çerçevesinde Türk usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yani sira, sinemaseverlerin yogun ilgisi ile karsilasmis popüler sinema filmleri gösteriliyor.
Kaynak: İHA