Bakan Yanik, Roma'da Yaslanma Ile Ilgili Ülke Beyanini Sundu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Roma’daki BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaslanma Konferansi’nda yas dostu yasam alanlarini olusturmaya yönelik pratiklerin Türkiye’de hiz kazandigini belirleterek, “Son 20 yil içerisinde özellikle engelsiz tasarim ve yas dostu çevreye yönelik farkindalik artis göstermistir. Özellikle son 5 yil içerisinde ise ulasim, barinma, çevre, kentlesme, bilgi ve iletisim teknolojilerine iliskin ulusal üst düzey politika belgeleri yaslilik baglaminda da ele alinmaktadir” dedi.

Bakan Yanik, Roma'da Yaslanma Ile Ilgili Ülke Beyanini Sundu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Italya’nin baskenti Roma’da düzenlenen BM Avrupa Ekonomik Komisyonu Yaslanma Konferansi kapsaminda MIPAA+20 Raporu’nun ve BM AEK Bölgesi’nde Yaslanmaya Iliskin Madrid Uluslararasi Eylem Plani’nin uygulanmasina iliskin BM AEK Sentez Raporu’nun lansmanina katildi.

Bakan Yanik, yazili sundugu ülke beyaninda, Türkiye’de yasli nüfusun oraninin 2016’da yüzde 8.3 iken (6 milyon 651 bin 503) 2021’de yüzde 9.7’ye (8 milyon 245 bin 124) yükseldigini, son 5 yilda yasli bireylerin sayisinin yüzde 24 arttigini belirtti.

Türkiye’nin en hizli yaslanan ülkeler arasinda bulunduguna isaret eden Bakan Yanik, “Tecrübe ettigimiz bu demografik dönüsüm süreci bizleri yaslanma üzerine genel baglamda içermeci ve bütüncül bir politika çerçevesi planlamaya yönlendirmistir” ifadesine yer verdi.

Yaslanmanin, 2002’den bu yana Türkiye’de bir sosyal politika alani olarak ele alindigini kaydeden Bakan Yanik, nüfusun hizli yaslanmasinin sonucu olarak sosyal hizmetleri ve uzun süreli bakim modellerini çesitlendirme gereksinimi ortaya çiktigini, bu durumun ise ulusal düzeyde yaslanmaya iliskin tüm paydaslarin birlikte ve koordineli çalismasi gerekliligini dogurdugunu dile getirdi. Türkiye’de bu konuda son 5 yilda yürütülen çalismalari anlatan Bakan Yanik, yaslilara yönelik sosyal hizmet modellerinin hem kisisel hem de bölgesel ihtiyaçlari karsilayacak sekilde çesitlendirilip genisletildigini kaydetti.

Kalifiye personel sayisinin ve bu personelin niteliginin artirildigini ifade eden Bakan Yanik, uzun süreli bakim sistemlerinin niteligini artirmak amaciyla bakim hizmetleri kalite standartlarinin gelistirildigini vurguladi. Bakan Yanik, alanda nitelikli personel yetistirmek amaciyla sosyal hizmetler, geriatri ve gerontoloji gibi disiplinlerin müfredatlarinin düzenlendigini, üniversitelerde yaslilik alaninda arastirma ve çalismalar ile yaslilik arastirma ve uygulama merkezlerinin açilmasinin desteklendigini aktardi.

“Projeler devlet tarafindan destekleniyor”

Kusaklararasi dayanismayi güçlendirmek için gönüllü aktivite ve projelerin desteklendigini belirten Bakan Yanik, söyle devam etti:

“Yasli bireyler için gelistirilen politikalarin uygulanmasini yayginlastirmak adina, merkezi yönetim, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluslari da dahil olmak üzere, paydaslarin projeleri devlet tarafindan desteklenmistir. Bu kapsamda, 2016 yilindan beri belediyelerin evde bakim ve gündüz bakim hizmetlerine iliskin projeleri desteklenmektedir. Ilaveten toplumun en kirilgan kesimlerindeki yasli bireyler için evde bakim ve gündüz bakim hizmeti saglamayi amaçlayan Yaslilar için Gündüz ve Evde Bakim Hizmetlerinin Iyilestirilmesi Projesi (YAGEP) ve En Kirilgan Gruptaki Türk Vatandaslari ile Geçici Koruma ve Uluslararasi Koruma Altindaki Kisilerin Sosyal Hizmetlere Erisimin Arttirilmasi Projesi (FRIT-II) gelistirilmistir.”

“Engelsiz tasarim ve yas dostu çevreye yönelik farkindalik artti”

Türkiye’de “yas dostu” yasam alanlarini olusturmaya yönelik pratiklerin hiz kazandigini vurgulayan Bakan Yanik, bunlardan birinin de “esilebilirlik” oldugunu kaydetti.

Bakan Yanik, “Son 20 yil içerisinde özellikle engelsiz tasarim ve yas dostu çevreye yönelik farkindalik artis göstermistir. Özellikle son 5 yil içerisinde ise ulasim, barinma, çevre, kentlesme, bilgi ve iletisim teknolojilerine iliskin ulusal üst düzey politika belgeleri yaslilik baglaminda da ele alinmaktadir. Yasli bireylerin sosyal hayata aktif katilimini saglamak için ücretsiz veya indirimli ulasim hizmetleri sunulmaktadir. Yine sosyal ve kültürel aktivitelere katilimi artirmak için yasli bireylere çesitli ücretsiz ve indirimli, ulasim haricinde seçenekler de sunulmaktadir” ifadelerini kullandi.

Yaslilara yönelik tüm hizmetlerin nüfusun hizla yaslanan demografik yapisiyla birlikte uluslararasi ve bölgesel gelismeler gözetilerek, aktif ve saglikli yaslanma perspektifiyle gelistirildigini vurgulayan Bakan Yanik, sunlari kaydetti:

“Bu kapsamda, nüfusu demografik olarak yaslanma sürecine bizden daha önce girmis ülkelerin politika ve hizmetlerini takip ediyoruz. Bu ülkelerin yaslanma alaninda iyi uygulama örneklerini ve deneyimlerini inceliyoruz. Yasli bireylere yönelik politikalarin revize edilmesi ve yeni politikalarin gelistirilmesi için I. Yaslilik Surasi Sonuç Bildirgesi ve Aktif Yaslanma Strateji Belgesi gibi politika belgeleri yayinlanmistir. Tüm bunlarla birlikte yaslanma alaninda uluslararasi ve bölgesel is birligine büyük önem veriyor, yürütülen çalismalari degerli buluyoruz. Yaslanma Daimi Çalisma Grubuna aktif katilimimizi sürdürmeye ve yasli bireylerin insan haklarinin hayata geçirilmesinde somut ilerleme kaydetmenin yollari ile yaslilik alaninda yasal olarak baglayici bir belgeye iliskin görüs alisverisinde bulunma konusunda istekli oldugumuzu belirtmek isteriz.”
Kaynak: İHA