Her Motife Akçaabat'in Tarihini Isliyorlar

Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Halk Egitim Merkezi ile isbirligi halinde açilan Hali Dokum Kursu’nu ziyaret etti.

Her Motife Akçaabat'in Tarihini Isliyorlar
Yogun ilgi gören Hali Dokuma Kursu kursiyerleriyle sohbet eden Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, Akçaabatli kadinlara yönelik birbirinden farkli sosyallesme, ögrenme, ögretme, üretme ve ekonomik destek saglama alanlari olusturma gayesi ve çabasi içerisinde oldugunu söyledi.

Hali Dokuma Kursu’nda kadinlara yasamlarini sürdürebilmeleri ettirebilmeleri için çok önemli bir zanaatin ögretildigini ve buna öncülük etmekten gurur duydugunu dile getiren Baskan Ekim “Hali dokuma, dikis-nakis ve taki tasarimi gibi kisilere zanaat ögreten kurslarimizi Akçaabat Halk Egitim Merkezi’mizle ortaklasa yürütüyoruz. Hanimlar Kültür Evi’nde devam eden Hali Dokuma kursumuzda usta ögreticiler kursiyerlere hali dokumanin yaninda haliya isledikleri her motifin ne anlama geldigini ve tarihini de ögretiyor. Bu da geçmisi bugüne bugünü de yarina tasimaya ve aktarmaya çalisiyoruz. Hali Dokuma sanattir; zanaattir. Kursiyerlerimiz, yaptiklari her haliya büyük bir emek ve zaman harciyorlar. Böylesine degerli halilara Akçaabat’in tarihini yansitan motifler isliyorlar. Akçaabat’in tarihi halilari, halilar da evleri süslüyor. Özveri ve samimiyetle hali dokuma kursuna devam eden tüm kursiyerlerimizi yürekten kutluyor ve hepsini tek tek tebrik ediyorum. Tüm kursiyerlerimizin ellerine ve emeklerine saglik” dedi.

Hali Dokuma Kursu ziyaretinde mevcut durum hakkinda bilgi alan Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim, simdiden 15 adet halinin bittigini ve satisa hazir oldugunu söyledi.

Baskan Ekim, Akçaabatli hanimlarin ekonomik olarak özgürlük kazanmalarina önem verdigini belirterek “ Bugüne dek açtigimiz tüm el sanatlari kurslari, hali dokuma kursu hanimlar için ekonomik anlamda gelir kapisi olabilecek niteliktedir. Ayrica bu kurslar hanimlar için oldukça etkili bir sosyallesme programlaridir. Hanimlar bir seyler üretince ve ürettigini satmaya baslayinca maddi manevi güçleniyor. Akçaabatli hanimlarimizin üretmek için geç kalmasini istemiyoruz. Aksine tüm dünyaya örnek olmalarini istiyoruz ve belediye olarak destekliyoruz“ diye konustu.

Öte yandan Akçaabat Belediye Baskani Osman Nuri Ekim’in talimatlariyla yaz mevsiminde 6 adet hali dokuma tezgahi sahile kurulacak. Kursiyerler burada hem açik havada çalisarak ferahlayacak hem de izleyenlere örnek olacaklar.
Kaynak: İHA