Trendyol Ilk Yurt Disi Ofisini Berlin'de Resmen Açti

E-ticaret platformu Trendyol, uluslararasi büyüme planlari dahilinde ilk yurt disi ofisini Almanya’nin baskenti Berlin’de resmen açti. Açilis resepsiyonuna Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile çok sayida davetli katildi.

Uluslararasi büyüme planlari dahilinde ilk yurt disi ofisini Almanya’nin baskenti Berlin’de resmen açan E-ticaret platformu Trendyol’un açilis resepsiyonuna Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen, Berlin Eyaleti Içisleri Senatörü Iris Spranger ve TOBB Ikinci Baskani Selçuk Öztürk ile çok sayida davetli katildi.

Berlin’deki Ritz Carlton Otel’de düzenlenen resepsiyonda konusan Bakan Varank, Trendyol’un Almanya operasyonunun baslangiç etkinligine katilmaktan büyük mutluluk duydugunu söyledi.

Türkiye ile Almanya’nin tutarli, dinamik ve emsalsiz ekonomik iliskilerin iki tarafi konumunda oldugunun altini çizen Bakan Varank, "Burada 3,5 milyondan fazla Türk kökenli vatandas, adeta Almanya’nin bir parçasi olmus durumda. Geçtigimiz yil isgücü anlasmasinin altmisinci yilini kutladik. Sosyal kültürel ve ticari anlamda çok güçlü baglara sahip iki ülke konumundayiz. Ülkemizdeki Alman sermayeli yatirimlar son 15 yilda alti kattan fazla artti. Ticaret hacmimiz, geçtigimiz yil 41 milyar dolari buldu ki hedefimiz 50 milyar dolarlik ticaret hacmini asabilmek. Bunun da yolu ticaret ve yatirim ortamini iyilestirmek, açik diyalogu sürekli hale getirmekten geçiyor. Bu dogrultuda bizler hükümet olarak her firsati degerlendiriyor, potansiyelimizin sinirlarini sonuna kadar zorluyoruz" dedi.

Isin sadece resmi kanallardan, devletler arasindaki iliskilerden bitmedigini ifade eden Bakan Varank, STK’lar, odalar, hatta bireysel girisimlerin, yeni firsatlar açisindan oldukça önemli oldugunu vurguladi. Bu dogrultuda Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odasi’nin Almanya’daki, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odasi’nin da Türkiye’deki faaliyetlerini takip ettigini ve oldukça kiymetli buldugunu ifade etti.



“Türkiye uluslararasi ticarette güvenli bir liman”

Uluslararasi ticaretin günümüzde benzeri görülmemis bir buhran yasadigini dile getiren Bakan Varank, “Salgindan savaslara, hammadde fiyatlarindan limanlardaki yigilmalara ve nakliye sorununa kadar birçok problem su anda dünya ticareti açisindan çözülmeyi bekliyor. Devletler ve sirketler önünü görememekle birlikte daha korumaci politikalara yöneliyor, üretim ve tedarik zincirlerinde yeni arayislara giriyorlar. Iste bu zorlu dönemde Türkiye, üretim ve ihracatini bir an bile aksatmayarak bu arayisin en dogru alternatifini tüm dünyada kanitlamis bir ülke konumuna geldi. Stratejik konumu, genç nüfusu, üretim ve ARGE kabiliyetleriyle Türkiye yatirimcisina asla kaybettirmeyen güvenli bir liman konumunda. Bakiniz pandemiye, enerji fiyatlari, hammadde fiyatlari ve kurdaki oynakliga ragmen Türkiye’nin geçtigimiz yil dogrudan aldigi yatirim miktari 14 milyar dolari asti ve pandemi öncesi dönemin üzerine çikmis oldu. Bugün Türkiye’de faaliyet yürüten global sirketler yatirimlarini artiriyor, ARGE, tasarim, üretim ve lojistik merkezlerini ülkemize tasimak için haril haril çalisiyorlar” dedi.



“Geçtigimiz yil girisim sermayesi ekosistemine baktigimizda Türkiye tüm dünyada 1,6 milyar dolarlik yatirim çekti”

Bakan Varank, “Savunma sanayi, saglik ve turizmdeki basarilarimizin yani sira teknoloji tabanli girisimcilikte geldigimiz nokta artik tüm dünyanin malumu olmus durumda. Geçtigimiz yil girisim sermayesi ekosistemine baktigimizda Türkiye tüm dünyada 1,6 milyar dolarlik yatirim çekti. Yalnizca bu yilin ilk çeyregine baktigimizda 1,3 milyar dolar teknoloji tabanli firmalarimizin yatirim aldigini görebiliyoruz. Bu manada dünyada en fazla yatirim çeken 10 ülkeden biri konumuna geldik. Özelde de Istanbul, girisim sermayesi yatirimlarinda Avrupa’da dördüncü sehir konumuna geldi” ifadelerini kullandi.

“E-ticaret ekonominin lokomotifi oldu”

Gelismekte olan e-ticaretin ekonomiye katkisina da deginen Bakan Varank, ekonomik büyümeye, istihdam ve teknolojik dönüsüme katkilari sayesinde e-ticaretin, yeni ekonomilerin lokomotifi olduguna vurgu yaparak, 28,5 trilyon dolarlik küresel ticaret hacminin 5 trilyonluk kismini e-ticaretin olusturdugunu belirtti.

E-ticaretin ekonomik pastadan aldigi payin her geçen gün büyüdügüne deginen Varank, ayni seyin Türkiye için de geçerli oldugunu ve e-ticaretin genel ticarete oraninin su anda Türkiye’de yüzde 18’lerde oldugunu açikladi.



“Trendyol gücünü Türkiye’den aliyor”

Ev sahibi olarak kürsüye gelen Trendyol Grup Baskani Çaglayan Çetin ise konusmasinda, sirketin biri Adanali, digeri Yozgatli 2 genç tarafindan 12 sene önce kuruldugunu hatirlatarak, “Bugün bizler için çok önemli bir gün. Bu gençlerden biri yüksek lisansini birakip ülkesine geri döndü. Digeri dünyanin en önemli sirketlerinden birinde yöneticilik kariyerini birakarak Türkiye’de bu girisimcilige basladi.

Kuruldugunda sirketin sermayesi 100 bin TL idi (80 bin dolar). Büyüme serüveni basladiginda Avrupa Kalkinma Bankasi, Dünya Bankasi, Amerikan Silikon Vadisi’nden destek alarak ve gece gündüz çalisarak sirketi bugünlere getirdiler” dedi.

Trendyol’un 2018’de lojistik ve teknolojik altyapi yatirimlariyla bir pazar yerine dönüstügünü aktaran Çetin, “Bütün Türkiye’deki ekosistem bu pazar yerinden, bu teknolojik ve lojistik yatirimlarindan degerlenebilsin diye. Ayni yil Türkiye’deki e-ticaret teknosistemini büyütmek için dünyanin en büyük pazar yeri operatörlerinden Ali Baba ile stratejik ortakliga imza attilar” dedi.

Trendyol’un geçtigimiz yil 2 milyar dolar yabanci sermayeyi ülke ekosistemine kazandirdigina deginen Çetin, “Berlin merkezli iki teknoloji firmasi ilk yatirimlarini Trendyol’a yaptilar. Trendyol, ülkemizi dünyadaki teknoloji liginde süper lige çikarmis olmanin gururunu da geçen sene yasadi. Bugün itibariyla tamami Türk olan 40 bin çalisani, yurt-disinda da çalisan 500 arkadasimizla beraber, üst yönetimi tamamen Türklerden olusan kadromuzla yolumuza devam ediyoruz. Trendyol gücünü Türkiye’den aliyor. Trendyol demek Türkiye’nin gücü demek“ dedi.

Berlin Büyükelçisi Ahmet Basar Sen ise yaptigi konusmada, dünyada giderek önemi ve pazar payi artan e-ticaret alaninda ülkemizin lider sirketlerinden olan, bu alanda dünyada ve Avrupa’da kayda deger bir yeri bulunan Trendyol’un Almanya’da faaliyetlerine baslamasinin sevindirici bir gelisme oldugunu söyledi.

Büyükelçi Sen, ülkemizde tanidigimiz bir markayi Almanya’da da görmenin övünç ve gurur kaynagi oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA