Türkiye'nin En Uzun Demir Yolu Köprüsü Elazig'da

Elazig’in Baskil ilçesinde bulunan yapildigi dönemde dünyanin 3., Türkiye’nin ise en uzunu olan Firat Demiryolu Köprüsü, Elazig ile Malatya illerini birbirine baglarken, ayni zamanda geçis yolu olarak kullaniliyor.

Türkiye'nin En Uzun Demir Yolu Köprüsü Elazig'da
Türkiye’de demir yolu uzunlugu bakimindan 1’inci sirada yer alan Firat Demiryolu Köprüsünün bir ayagi Elazig’da bir ayagi da Malatya’da bulunuyor. 22 milyon liraya mal olan köprü, ayni zamanda trenle yolculuk yapan turistlerin vazgeçilmez duraklarindan biri haline geldi. Köprünün temellerinin kaziktan, ayaklarinin betonarme ve tabliyelerinin ise çelik yapi olmasi köprünün en büyük özellikleri arasinda yer aliyor. Eni 4.5 metre, yüksekligi 6 metre, tasiyacagi tonaji ise 20 olan köprü, Türkiye’nin en uzun, yapildigi dönemde ise dünyanin en uzun 3’üncü demiryolu köprüsü olma özelligini tasimisti. 1981 yilinda yapimina baslanan 2 bin 30 metre uzunlugundaki köprü, 1986 yilinda tamamlanarak hizmete açildi.

32 ayaktan olusuyor

Köprünün yapimina 1981 yilinda basladigini belirten Gemici köyü muhtari Ali Aydemir, "5 sene sonra da yapimi tamamlandi. Temel atma törenine Kenan Evren geldi, köprüyü rahmetli Turgut Özal trenle geçis yaparak açti. 5 senede yapilan bir köprüdür. 2 bin 30 metre civarinda bir uzunlugu 32 ayaktan olusan çelik konsollu bir köprüdür. Köprümüz demir yapi ve uzunluk bakimindan Türkiye’de 1’inci siradadir. Bu köprünün yapiminda ben de 2.5 sene çalistim. Çalismadan sonra da askere gittim. Maalesef henüz yeteri kadar taninmayan bir köprü. Sadece köprü de degil bizim sahil kismi köylerimiz genel olarak bilinmiyor. Bu köprüden genelde yük trenleri geçiyor günlük olarak da 4 sefer yolcu treni geçiyor. Birisi Elazig-Adana arasi giden yolcu treni bir digeri de ekspres olarak Ankara, Istanbul ve Izmir’e giden trenlerdir. Yolumuz olmadigindan dolayi ile uzakligindan dolayi kesfedilmemis bir yerdeyiz ama biz çok güzel bir cografyada yasiyoruz “dedi.

Kaynak: İHA