TGDF 2021 Dis Ticaret Verileri Raporu'nu Yayinladi

Türkiye Gida ve Içecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), ‘2021 Dis Ticaret Verileri Raporu’nu yayinladi.

TGDF 2021 Dis Ticaret Verileri Raporu'nu Yayinladi


TGDF Dijital Veri Paneli temel alinarak olusturulan ‘2021 Dis Ticaret Verileri Raporu’ yayinlandi. Rapor, 2021 yili geneline iliskin tarim, gida ve içecek sektörü dis ticaret verilerini ve dis ticarette öne çikan bilgileri içeriyor. TGDF Dijital Veri Paneli, Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan açiklanan Özel Ticaret Sistemi (ÖTS) çerçevesindeki Dis Ticaret Verileri baz alinarak Agrimetre tarafindan hazirlaniyor. Paneldeki verilere 01 ile 24 fasillari arasindaki tüm GTIP kalemleri ile 29’uncu ve 35’inci fasillardan seçili ürünler dahil ediliyor.

Ihracat, ithalat, birim ithalat ve ihracat degerleri, dis ticaret dengesi gibi genel verilerin yaninda ürün, ülke ve sektör bazli dis ticaret veri ve degerlendirmelerinin de yer aldigi raporda, ayni zamanda yakin dönemdeki dis ticaret verilerinin seyrine ve karsilastirmalara da yer veriliyor.

2021 yilinda 5,76 milyar dolar dis ticaret fazlasi

TGDF 2021 Dis Ticaret Verileri Raporu’na göre tarim, gida ve içecek sektöründe ihracat 2021 yilinda önceki yila göre yüzde 21 oraninda artarak 22,9 milyar dolara, ithalat yüzde 22 artarak 17,2 milyar dolara ulasti. Ihracat yila yavas bir giris yaptiktan sonra toparlandi ve yilin devamini güçlü artislarla geçirdi. Ithalat ise yila belirgin artislarla basladiktan sonra yilin devaminda yavasladi.

2021 yilinda sektörün dis ticaret fazlasi, önceki yila kiyasla yüzde 17 artarak 5,76 milyar dolar oldu. 2021 yili, ihracatin ve ithalatin yüzde 20’nin üzerinde artislarla tamamladigi bir yil olarak kayda geçti.

Birim ihracat degeri 2021 yilinda bir önceki yila kiyasla yüzde 3,7 artarak bin 97 dolar/ton, birim ithalat degeri yüzde 28,2 artarak 606 dolar/ton olarak gerçeklesti.

Ürün bazinda dis ticaret verileri

Rapora göre, 2021 yilinda ihracatta öne çikan ürünler sirasiyla Findik Içi, Un, Makarna, Rafine Ayçiçek Yagi ve Ambalajli Findik olurken, en çok ithal edilen ürünler Bugday, Soya Fasulyesi, Ham Ayçiçegi Yagi, Palm Yagi ve Arpa seklinde siralandi.

Sektör bazinda dis ticaret verileri

Rapordaki sektör verilerine göre 2021 yilinda Sert Kabuklu Meyveler, Seker ve Sekerli Mamuller, Yas Meyve, Bitkisel Yag ve Balikçilik-Su Ürünleri Sektörleri en fazla ihracat yapan sektörler olarak siralandi. Hayvan Yemi, Bitkisel Yag, Un, Kakao-Çikolata ile Tütün ve Mamülleri Sektörleri ise ayni dönemde en çok ithalat yapan sektörler olarak siralandi.

Rapor TGDF sitesinde yayinlandi

Raporda en çok hangi ülkelere ihracat ve ithalat yapildigi, en fazla ihraç ve ithal edilen ürün kalemlerine iliskin detaylar ile 25 farkli alt sektörün mevcut ve geçmis yillara ait dis ticaret hacimleri, dis ticaret dengeleri gibi birçok önemli veri yer aliyor.
Kaynak: İHA