TBMM Baskani Mustafa Sentop Açiklamasi 'Türkiye'ye Yeni Bir Anayasa Gereklidir'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Türkiye’ye yeni bir anayasanin gerekli oldugunu belirterek, “Içerikten bagimsiz olarak tamamen, halkin serbest oylariyla seçilmis parlamentonun bir anayasa yapmasi gerekiyor. Türkiye bunu hak ediyor su andaki anayasa ne kadar degisiklikler yapilmis olsa da askeri dönemde yapilmis bir anayasa” dedi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop Açiklamasi 'Türkiye'ye Yeni Bir Anayasa Gereklidir'
TBMM Baskani Mustafa Sentop, bilim, kitap, sanat, film, spor ve kariyer festivalinin açilisina katilmak için geldigi Sakarya’da üniversite ögrencileriyle bir araya geldi. ‘Türkiye’de Anayasalar ve Siyaset’ baslikli söylesi gerçeklestiren Sentop, Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya ihtiyaci olup olmadigina degindi. 2011 seçimleri öncesinde baslayan yeni Anayasa tartismalarinin ardindan Meclis’te Anayasa Uzlasma Komisyonu kuruldugunu belirten Sentop, komisyona AK Parti’nin “Baskanlik Sistemi” önerisini getirdigini söyledi.



“Türkiye’ye yeni bir anayasa gereklidir”

Türkiye’ye yeni bir anayasanin gerekli oldugunu belirten TBMM Baskani Sentop, “Içerikten bagimsiz olarak tamamen, halkin serbest oylariyla seçilmis parlamentonun bir anayasa yapmasi gerekiyor. Türkiye bunu hak ediyor su andaki anayasa ne kadar degisiklikler yapilmis olsa da askeri dönemde yapilmis bir anayasa. Zaman içinde yapilmis degisikliklerle bütünlügü bozulmus diye de söylenebilir. Ama bunun yapilabilmesi için belli bir çogunluga ihtiyaç var. Dolayisiyla yeni anayasa konusunda en azindan prensip olarak mutabakat lazim. Meclis bunu yapabilir, ama samimiyetle bir yaklasim ortaya koymak lazim. Anayasayi somutlastiran devletin kurumsal mimarisi ile ilgili bölümdür. Devlet yetkilerinin kullanimiyla, kullanacak olanlarin birbirleriyle iliskilerine dair düzenlemelerdir. Kurumsal mimariyle, teskilatla ilgili bölüm içermeyen bir metin Anayasa olamaz, derler. O bölüm içinde de en önemli kisim hükümet sistemiyle ilgili kisimdir. Önceki dönemde 61 ile baslayan anayasal sistemde, siyasetin alanini daraltan, vesayetçi sistemin isleyebilmesi için parlamenter sistemden yararlanmislardir. Parlamento içindeki dengeleri degistirdiginiz zaman hükümet kurdurup hükümet düsürtebiliyorsunuz. Çünkü hükümet parlamento içi dengelere bagli, bagimli” dedi.



“En temiz is, arabayi degistirmek”

Hükümet sistemi, baskanlik sistemi tartismalarinin yillar boyunca sürdügünü belirten Sentop, “Bir de bunun disinda gizli sakli tehditlerle parlamento içinde dengelerle oynayan, hükümetlere etki eden birçok durum yasanmistir Türkiye’de. Hükümet sistemi degisikliginde tartismanin tarihi bir arka plani, tarihi ve siyasi bir derinligi var. Çok daha temelde bir tartisma var. Bu sebeple hükümet sistemi, baskanlik sistemi tartismalari 1969’dan bu yana mevcuttur. Yeni bir konu degil bu. Sürücü egitimi verilen arabalara benzetiyorum ben. Sagdaki aparatlari sökmek lazim arabayi normallestirmek için. Cumhurbaskanimiz gelince sagdaki adama bir dakika deyip adami indirdik. Sag taraftaki aparat durdukça birileri sag tarafa oturmayi isteyecek. FETÖ buydu iste. Sola kim oturursa otursun, saga oturmak istiyorlar. En temiz is, arabayi degistirmek, olmazsa aparatlari sökmek. Hükümet sistemi degisikligi o müdahale aparatlarini sökmektir. Sistem normallesti. Geri döndürelim demek, suyu tersine akitmak gibi bir seydir” diye konustu.



“Düzenlenmesi gereken bir alan”

Sentop, sosyal medya ile ilgili tartismalar konusunda da, “Bir yasadigimiz sanal alem var, bir de yasadigimiz gerçek alem var. Gerçek alem ile sanal alem arasinda yapilan islerin hukuki durumu bakimindan bir fark olmamasi lazim. Sanal alemde yapilan yanlislar, hakaretler için de gerçek hayatta oldugu gibi müeyyideler uygulanmali. Hukuki düzenlemelerde genel olarak bazi eksikler var, bütün dünyada var. Hukuk daha çok tanimlar üzerinden hareket ediyor. Tanima dahil olanlari içine alan kurallar getiriyor, disinda kalanlari ilgilendirmiyor. Bir gazetede tekzip yazisi yapabiliyoruz, ama internetten yayin yapan medya kurulusuna bunu yaptiramiyoruz çünkü onunla ilgili özel hüküm yok. Düzenlenmesi gereken bir alan. Bu sadece bizim sorunumuz mu, degil. Bir çok uluslar arasi toplantiya katildik. Bir çok meclis baskani da bizimle ayni seylerden sikayetçi oldu. Afrika’dan, Amerika kitasindan gelen arkadaslar da ayni seylerden sikayetçi oldu. Yeni gelisen alanlar oldugu için hukuk sistemi bu konuyu arkadan takip ediyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren çok uluslu sirketler, birçok ülkenin ulusal mevzuatini da tanimiyor bazen. Hem ulusal mevzuat, hem uluslararasi sözlesmelerle bir hukuk düzeni olusturmak lazim” seklinde konustu.



“Meclis Baskani’na mehteranli karsilama”

Üniversiteli ögrencilerle bir araya gelen TBMM Baskani Sentop, daha sonrasinda Sakarya Büyüksehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Mehteran takimiyla karsilanan Sentop, baskanlik makaminda agirlandi. Gerçeklesen ziyaret sirasinda AK Parti Milletvekilleri Çigdem Erdogan Atabek, Recep Uncuoglu, Vali Çetin Oktay Kaldirim, SASKI Genel Müdürü Yigit Turan, Sakarya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcilari Ali Oktar, Bedrullah Erçin, Doç. Dr. Furkan Besel ve Ziya Cevherli eslik etti. Ziyarette Sakarya’da son 3 yilda 3 milyar TL yatirimla yapilan 143 farkli proje anlatilirken, kentin potansiyeli ve özellikle son dönemde Sakarya’nin ismini ön plana çikaran tarim hamleleri konusuldu. Buradaki bilgi alis verisi sonrasinda Sentop, Sakarya Valiligi’ni ziyaret etti. Seref Defteri’ni imzalayan Sentop, Vali Çetin Oktay Kaldirim ve protokolle gerçeklestirdigi sohbet sonrasinda Sakarya’dan ayrildi.
Kaynak: İHA