Sanat Günesi Fener Sokak

Ankara Altindag’da sanat ve tasavvuf bir araya geldi. Hamamarkasi sokaklari, sanatçi Menekse Bilgiç’in eserleri ile aydinlandi.

Sanat Günesi Fener Sokak
Altindag sanatin her türlüsüne kucak açmaya devam ediyor. Hamamarkasi Fener Sokak’ta bulunan atölyesinde çalismalarina devam eden sicak cam ve mozaik sanatçisi Menekse Bilgiç, sanati ve tasavvufu Hamamarkasi’nda bulusturdu. Bu yilin basinda cam heykel sergisi ile açilisini yaptigi “Günes Sanat Galerisi”nde birbirinden degisik eserlere imzasini atan sanatçi, geleneksel ve modernligi bir araya getirdigi eserleri ile Hamamarkasi sokaklarini aydinlatti. Sanatçinin mozaik çalismalari, Altindag’a günes gibi dogdu.

"Mozaik ve tasavvufun essiz uyumu"

Kültür ve Turizm Bakanligi sicak cam ve mozaik sanatçisi olan Menekse Bilgiç, Hamamarkasi sokaklarinda gerçeklestirdigi ve büyük ilgi çeken çalismasi hakkinda su bilgileri verdi:

“Bin 200 derece alevde cami eritip, erimis cam ile eserlerimi yapiyorum. Yani eriyik vaziyetteki cama sekil veriyorum. Ayni zamanda seramik mozaik formunda eserlerim de var. Dünyada ilk defa seramik mozaik çalismalarini, tezhip ve minyatür ile birlestirdim. Hepsini harmanlayarak ortaya eserler çikariyorum. Yani modern ve geleneksel ögeleri bir araya getiriyorum. Eserlerimin her birinin bir manifestosu var. Her biri çok özel anlamlar içeriyor ve bir araya geldiklerinde anlamli bir bütünlük olusturuyorlar. Tezhip ve minyatür çizim tarzini mozaik sanati ile birlestirerek geleneksel ve moderni bir araya getirip mana ile yoguruyor ve sonrasinda sokakta halkin begenisine sunuyorum. Toplamda 8 adet mozaik eseri Fener Sokak’in çesitli duvarlarina konumlandirdim. Bu çalisma, oldukça emek ve zaman isteyen, ayni zamanda çok da anlami olan bir projeydi benim için. Hamamarkasi’nin çok derin anlamlari olan sokagina, daha da anlam ve renk kazandirdigimi düsünüyorum. ‘Sanat ve tasavvufun günesi Fener Sokak’tan halkin üzerine dogsun’ sloganiyla gerçeklestirdigim çalismalarimi, Hamamarkasi Fener Sokak’ta bulunan, Günes Sanat Galerisi’nde sürdürüyorum. Atölyemi bu yilin basinda, cam heykel sergisi ile açtim. Altindag, özellikle de Hamamarkasi bana ilham veriyor. Burada çalismak çok güzel. Altindag Belediye Baskani Asim Balci da sergime gelerek eserlerimle yakindan ilgilendi. Kendisine bana ve çalismalarima göstermis oldugu yakin ilgiden dolayi tesekkür ediyorum.”

“Her birinin bir anlami var”

8 adet mozaik eserin her birinin bir anlami oldugunu ve eserleri araciligiyla bir hikaye anlattigini vurgulayan sanatçi, eserlerinin “Bulusma Günü, Yanmadan Aydinlanma Olmaz, Her An Huzurdayiz, Günese Dön Yüzünü, Uyanis, Idris Peygambere Atif ve Öte Dünya Kayigi ” seklinde isimlendirmeleri oldugunu söyledi.

Sanatçi Bilgiç “Her eser çok derin anlamlar içeriyor. Üzerlerindeki alev izlerinin, renklerin ve dokularin her birinin tasavvufi bir anlami var. Her biri ayri bir hikaye anlatiyor” dedi.



Sanatin kalbi: "Altindag"

Altindag’da gerçeklestirilen sanatsal ve kültürel aktivitelerin Altindag’i daima yukariya tasidigini söyleyen Baskan Balci ise "Altindag kültür ve sanatin da kalbi. Cam ve Mozaik sanatçisi Menekse Bilgiç, gerçekten dünyada esi ve benzeri olmayan eserlere imza atiyor. Anlamli projesini bizlerle bulusturdugu, Altindag’a deger kattigi için kendisine çok tesekkür ediyorum. Sanatin ve sanatçinin yanindayiz, daima da yaninda olacagiz” dedi.

Baskan Balci, “Herkesi Günes Sanat Galerisi’ni ziyaret etmeye ve dünyada hiçbir yerde esi olmayan, birbirinden güzel eserlerin yer aldigi bu sokagi görmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA