Kraliçe Elizabeth, 59 Yil Sonra Ilk Kez Ingiltere Parlamentosu'nun Resmi Açilisina Katilmayacak

Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth, her yil katildigi Ingiltere Parlamentosu’nun resmi açilis törenine 59 yil sonra ilk kez katilamayacak.

Kraliçe Elizabeth, 59 Yil Sonra Ilk Kez Ingiltere Parlamentosu'nun Resmi Açilisina Katilmayacak
Buckingham Sarayi, 96 yasindaki Ingiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in, Ingiltere Parlamentosu’nun resmi açilis törenine bu yil katilamayacagini duyurarak, Kraliçe’nin resmi törende yapmasi planlanan geleneksel konusmasini yapamayacagini aktardi. Yarin gerçeklesecek olan Parlamento açilis töreninde, Kraliçe Elizabeth yerine oglu Galler Prensi Charles’in Kraliçe adina konusma yapacagi belirtildi.

"Kraliçe epizodik hareketlilik sorunlari yasamaya devam ediyor”

Buckingham Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, "Kraliçe epizodik hareketlilik sorunlari yasamaya devam ediyor. Doktorlariyla istisare ederek, yarin için isteksizce Parlamentonun resmi açilisina katilmamaya karar verdi" denildi.

Kraliçe’den 59 yil sonra bir ilk

Kraliçe Elizabeth, 59 yil sonra ilk kez bir Parlamento açilisina katilmamis olacak. Daha önce tahtta bulundugu süre boyunca Kraliçe, 1959 ve 1963 yillarinda hamile oldugu için 2 kez Parlamento açilisina katilmamisti.

Ingiltere’de her Parlamento yilinin açilisinda konusma yapan Kraliçe Elizabeth, bu törenler sirasinda hükümetin yasama planlarini, gündemini ve getirmek istedigi yasalari belirttigi bir konusma yapiyordu. Bir süredir yasadigi hareketlilik sorunlari nedeniyle Kraliçe Elizabeth, son zamanlardaki bir takim etkinlikleri iptal etmek zorunda kalmisti. En son geçtigimiz hafta Kraliçe’nin her yaz ayinda Buckingham Sarayi’nda gerçeklesen bahçe partilerine katilmayacagi belirtilmisti.

Öte yandan Ingiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdari unvanina sahip olan Kraliçe Elizabeth, bu yil haziran ayinda tahttaki 70. yilini kutlayacak. Ingiltere’de Platinium Jubile olarak adlandirilan bu kutlamalara Kraliçe’nin katilimiyla ilgili henüz resmi bir açiklama yapilmadi.
Kaynak: İHA