Vatandaslar Dogal Buzdolabi Küp Ve Testilerden Vazgeçmiyor

Çömlekleri ile ünlü Karacasu’da havalarin isinmasi ile birlikte çömlek ustalarinin yogun mesaisi baslarken vatandaslar da dogal buzdolabi testi ve küplerden vazgeçmiyor.

Vatandaslar Dogal Buzdolabi Küp Ve Testilerden Vazgeçmiyor


Aydin’in Karacasu ilçesinin önemli geçim kaynaklarindan olan çömlekçilik sanati ustalarinin havalarin isinmasiyla birlikte yogun mesaisi basladi.

Buzdolabinin olmadigi dönemlerde hemen her evde kullanilan toprak küp ve testiler, günümüzde de kullanilmaya devam ediyor. Dogal ve saglikli olmasiyla tercih edilen toprak ürünlere sekil veren ustalar ürün çesitlerini gelistirerek pazari hareketlendirmeye çalisirken, vatandaslar dünyada esi benzeri görülmeyen kirmizi toprak ile elde edilen ve dogal buzdolabi olarak bilinen Karacasu testisi ve küplerinden vazgeçmiyor. Çocuklugundan beri çömlekçilik ile ugrasan 52 yasindaki çömlek ustasi Ali Bardak ise toprak testilerin dogal filtre görevi gördügüne dikkat çekerken, yillardir esiyle birlikte ekmegini topraktan çikararak vatandaslar için dogal buzdolabi olan küp ve testiler üretiyor.

Küpten içilen suyun lezzetini alanlarin vazgeçemedigini ifade eden 52 yasindaki çömlek ustasi Ali Bardak; “Su anda yaz mevsimi baslamak üzere oldugu için dogal buzdolabi yapiyoruz. Yani topraktan küplerin ve testilerin imalatini yapiyoruz. Topraktan yapilan testi ve küpler her seyden önce sudaki bakterileri toprak emdigi için dogal filtre görevi görüyor. Ayni zamanda gözeneklerden hava aldigi için suyu da sogutma özelligi bulunuyor. Suyun içindeki bakterileri toprak bitiriyor, temizliyor. Çogu insan testideki suyun lezzetini bildigi için dolaptan degil testilerden içiyorlar” dedi.



“Bin yil ömrü var”

Topraktan üretilen ürünlerin en az bin yillik kullanim oldugunu ifade eden Bardak; “Biz ürettigimiz ürünü ancak bir hafta sonra satabiliyoruz çünkü kurumasi ve pismesi gerekiyor ama yaz boyunca sevkiyatimiz oluyor hep. Testi, Küp, güveç, saksi gibi genel ürünlerimiz var fakat istege göre de tasarimlar yapiyoruz. Örnegin müzedeki tarihi bir küpün replikasini da yapiyoruz. Bu da ustalik ve bilgi isteyen bir is. Tarihte ambar olmadigi için topraklarin içine bugday, yag depolamislar. Bunun için tarihi küplerin de replikalarini yapiyoruz. Bu ürünlerimizi alan bin yil kullanir. Plastigin bugün toprak altinda 100 yil ömrü varsa topraktan yapilan ürünlerin de bin yil ömrü vardir. Kazilardan çikan binlerce yillik tarihi küpler de bunun kaniti yani” dedi.

Çirak bulamadiklarini ve toprak ustasinin yetisemedigine de dikkat çeken Bardak; “Lüks hayata alistik. Çocuklarimiz artik lükse alistilar. Topragin, tozun içine gelen yok. Bu da yetisen çiraklar olmadigi için her geçen gün ustalar bitiyor, usta kalmiyor demek oluyor” dedi.



“Her zaman esime destek olurum”

Evlenince isi ögrendigini ve 29 yildir esine destek oldugunu ifade eden 46 yasindaki Münevver Bardak ise “Havalar isinmaya basladigi için su testileri ve küpler üretiyoruz. Vatandaslarimizin saglikli, dogal su içmeleri için su testilerinin üretimlerine devam ediyoruz. Daha da yükseltmeye çalisiyoruz. Meslege esimle evlendigim zaman basladim. Bugüne kadar esimle beraber çalisiyorum. Esim dogdugundan beri ben evlendigimden beri bu isi yapiyoruz. Daha önce bu isi görmemistim. Afyon’dan bu tarafa gelin gelmek nasip oldu. Her zaman esime destek oluyorum. Sabah onunla birlikte geliyorum beraber eve gidiyoruz. Çoluk çocuk hep beraber çalisiyoruz, üretiyoruz. Yani ekmegimizi topraktan çikariyoruz. Agir bir meslek. Toprak çamur oldugu için. Yapabildigimiz kadar yapacagiz artik” dedi.

Kaynak: İHA