Usak'in Düsman Isgalinden Kurtulusunun 100. Yili Uluslararasi Sempozyumu Basladi
Atatürk Arastirma Merkezi Baskanliginin destegi, Usak Valiligi ile Usak Belediyesi isbirligi ve Usak Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen "Usak’in Isgalden Kurtulusunun 100. Yili Uluslararasi Sempozyumu” basladi.
Usak’in isgalden kurtulusunun 100. Yilinda, süreci bilimsel bir yaklasimla yeniden degerlendirmek, yeni bilgi ve belgeleri, yorum ve sentezleri kamuoyu ve bilim dünyasiyla paylasmak, tartismak amaciyla düzenlenen “Usak’in Isgalden Kurtulusunun 100. Yili Uluslararasi Sempozyumu”nun açilis töreni, 30 Mayis tarihinde Recep Tayyip Erdogan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçeklesen açilisa, Vali Vekili Muammer Balci, Usak Adalet ve Kalkinma Partisi Milletvekili Op. Dr. Ismail Günes, Belediye Baskani Mehmet Çakin, Cumhuriyet Bassavcisi Bünyami Korkmaz, Adalet Komisyonu Baskani Ismail Deniz, Idare Mahkemesi Baskani Sabri Burçin Arseven, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas, Atatürk Arastirma Merkezi Baskani Doç. Dr. Yüksel Özgen ve ögrenciler katildi.
Açilis töreni öncesinde, kongre merkezi fuaye alaninda ‘Usak’in Kurtulusunun 100. Yildönümü Uluslararasi Sanat ve Tasarim Sergisinin açilisi yapildi. Usak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani ve sergi küratörü Prof. Dr. Incilay Yurdakul sergi hakkinda bilgi vererek, tüm katilimcilara ve destek olanlara tesekkür etti. Katilimcilar sergiyi gezerek eserler hakkinda bilgi aldi.
Serginin ardindan sempozyumun açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas, Kurtulus Savasimiz içerisinde Usak’in çok önemli bir yeri oldugunu belirterek, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. Ileri!” emrinin verildigi sehir olan Usak’ta, Kurtulus Savasi’nin en çetin mücadeleleri yasanmistir. Isgalci güçlerin baskomutani Trikopis’in Usak’ta esir alinmasi ile milli mücadelenin seyri degismistir. Kahraman Türk ordusu 1 Eylül 1922 tarihinde Usak’in isgaline son vermis ve 9 Eylül’de Izmir’i alarak Kurtulus Savasi’ni kazanmistir. Bu vesileyle milli mücadele sehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhlari sad olsun. Biz üniversite olarak her zaman bu topraklar için, topraga düsmüs olan bütün sehitlerimize layik olmaya çalisiyoruz” dedi.
Yunan Ordulari Baskumandani General Trikupis’in esir alindigi sehir: Usak
Tarihte esine az rastlanir bir varolus mücadelesi sonunda bizlere emanet edilen bu aziz vatana sahip çikmanin en büyük görevimiz oldugunun altini çizen Rektör Savas; “Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet” ülküsüyle yolumuza devam etmeli, memleketimizi muasir medeniyetler seviyesine yükseltmek için gece gündüz demeden çalismali ve üretmeliyiz. Bu sanli geçmis ve tarihe kazinan kahramanlik destani hakkindaki bilimsel incelemeler, tarihimizin daha iyi anlasilmasi ve millet olma suurunun gelismesi bakimindan çok büyük bir önem tasimaktadir. Sunu unutmayiniz ki geçmisini anlayamamis bir toplum gelecegini de sekillendiremez. Bu baglamda iki gün boyunca sürecek olan Usak’in Isgalden Kurtulusunun 100. Yili Uluslararasi Sempozyumu’nda yapilacak bilimsel tartismalarin geçmisimize yeni bir isik tutacagina inaniyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde basta Valiligimiz olmak üzere Usak Belediyemize, Atatürk Arastirma Merkezi Baskanligina, sempozyum düzenleme kurulumuza, bildirileriyle sempozyuma katilan akademisyen ve arastirmacilarimiza, Tarih Bölümü ögrencilerimize ve destek olan herkese sükranlarimi sunarim.” dedi.
Açilis konusmalarinin ardindan Spor Bilimleri Fakültesi Ögretim Görevlisi Meltem Altintug yönetiminde ‘Usak Yöresi Halk Danslari’ gösterisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Ögretim Görevlisi Onur Altintug yönetiminde USDEM Toplulugu Orkestrasi tarafindan ‘Usak Yöresi Türküleri’ seslendirildi. Vali Vekili Muammer Balci, Ögr. Gör. Meltem Altintug ve Ögr. Gör. Onur Altintug’a tesekkür belgesi verdi.
Açilis töreni, Atatürk Arastirma Merkezi Baskani Doç. Dr. Yüksel Özgen, sempozyum düzenleme kurulu baskani Prof. Dr. Sadiye Tutsak ve sergi küratörü Incilay Yurdakul’a, Usak Milletvekili Ismail Günes, Belediye Baskani Mehmet Çakin ve Rektör Prof. Dr. Ekrem Savas’in tesekkür plaketi vermesinin ardindan sona erdi.
Törenin ardindan, Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Hale Tasar Sivgin ve Istanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan’in konusmaci oldugu ‘Açilis Oturumu’ gerçeklesti. Gün boyu akademisyen ve arastirmacilar tarafindan bildiriler sunulan sempozyumun ilk günü, Kalfa Korusundaki ‘Cirit Gösterisi’ ve gala yemegi ile son buldu.