Rusya-Ukrayna Savasi Masaya Yatirildi

Üyelerinin büyük çogunlugunun ihracat ve yurtdisi baglantisi bulunan EGIAD (Ege Genç Is Insanlari Dernegi), ‘Uluslararasi Iliskilerin Degisen Dinamikleri Çerçevesinde Ukrayna Savasi’ konulu toplanti düzenleyerek, Rusya-Ukrayna savasinin tüm etkilerini masaya yatirdi.

Rusya-Ukrayna Savasi Masaya Yatirildi
‘Uluslararasi Iliskilerin Degisen Dinamikleri Çerçevesinde Ukrayna Savasi’ konulu toplantinin açilisinda bir konusma yapan EGIAD Yönetim Kurulu Baskan Vekili Cem Demirci, Rusya-Ukrayna savasinin ulusal ve uluslararasi boyuttaki etkilerini degerlendirerek, “Ülkemizin stratejik konumu geregi yakinimizda sürekli yasanan çatisma, savas ve krizler tüm dünyayi etkilemesinin ötesinde bizleri daha derinden ve uzun süreli olarak etkiliyor. Bu etkilerin insani, politik, cografi ve ticari birçok etkisi var. Insani açidan tabi ki savasin her türlüsüne karsiyiz. Bu dogrultuda temel ilkemiz, Atatürk’ün ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünde karsiligini buluyor” dedi.

Avrupa’da birçok ülkenin enerjide Rusya’ya bagimli oldugunun vurgulandigi etkinlikte konusan Demirci, “Dünyanin en büyük fosil yakit üreticisi ve ihracatçilarindan biri olan Rusya’nin baslattigi savas nedeniyle dogalgaz ve petrol fiyatlarinda ciddi yükselis kaydedildi. Buna bir de ülkemizde yasanan enflasyon ve kur krizi de eklenince gerçekten oldukça zor bir döneme girdik” seklinde konustu.



“Gida krizini firsata dönüstürebiliriz”

Bilim insanlarinin degerlendirmesiyle saglikli zeminde, farkli görüsler esliginde sürecin bir analizinin yapilmasini önemsedigini dile getiren Demirci, yasanan savasin gida sektörüne yönelik etkilerini de degerlendirerek, “Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaptigi açiklamada Rusya- Ukrayna savasinin etkilerinin bölgeyle sinirli kalmayacagini ve küresel gida sistemini erittigini söyledi.

Bu tahmini gerçekçi bulmak zorundayiz. Çünkü dünyanin ekmek sepeti olarak anilan Rusya ve Ukrayna, küresel çapta bugdayin yaklasik yüzde 30’unu, misir tedarikininse yüzde 80’ini karsiliyor. Özellikle Misir, Lübnan, Pakistan, Iran ve Etiyopya gibi ihtiyaçlarini karsilayacak kadar bugday, arpa, misir veya diger tahillari üretemeyen ülkeler risk altinda. Türkiye ise Rusya’dan en fazla bugday ithal eden ülke konumunda bulunuyor. Ülkemiz aslinda tarimsal üretim anlaminda güçlü bir ülke. Yetistirdigimiz ürünlerle küresel gida krizini firsata dönüstürme potansiyeline sahip olabiliriz. Örnegin gida üretimimizi bize yetebilir bir seviyenin üzerine çikarabilirsek ve Orta Dogu’ya gidayi verdikten sonra buna karsilik petrol alimini gerçeklestirebilirsek üretim maliyetlerimizi de düsürebiliriz” dedi.

Savasin basindan bu yana birçok ünlü batili firmanin, ekonomik yaptirimlarin yani sira siyasi baskilar ve kamuoyu beklentileri üzerine Rusya’dan çekildigini hatirlatan Demirci, “Bu çekilmelere karsilik olarak da Rusya ise ülkeden çekilmeye karar veren sirketlerin malvarliklarinin kamulastirilabilecegini açikladi.

Savas insani ve ekonomik boyutta tüm Dünyayi derinden yaraladi. Savasin bir an önce sona ermesini beklemekteyiz” diye konustu.

Ege Üniversitesi IIBF Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sinem Ünaldilar Kocamaz ise savasin bölgedeki son gelismelerini degerlendirirken; siyasi, ekonomik ve toplumsal açidan tüm yönlerini de masaya yatirdi.
Kaynak: İHA