Protez Enfeksiyonundan Kurtuldu, Sagligina Yeniden Kavustu
Kalça protezi ameliyatindan sonra her sey yolunda ilerlerken bir yil önce baslayan kalça agrisi giderek siddetlenen ve yürümekte zorlanan Menderes Obay, hastaneye basvurdu. Hastanede protez enfeksiyonu teshisi konulan ve tedavi edilen Menderes Obay, “Agrilarim nedeniyle yürüyemiyor ve oldugum yerde kitleniyordum. Tedavi sonrasi gündelik yasantima geri döndüm, artik bütün ihtiyaçlarimi tek basima karsilayabiliyorum” dedi.
Kalça protezi ameliyatindan sonra her sey yolunda ilerlerken bir yil önce baslayan kalça agrisi giderek siddetlenen ve yürümekte zorlanan Menderes Obay, hastaneye basvurdu. 49 yasindaki Menderes Obay, kalça protezi enfeksiyonu nedeniyle yaklasik bir yildir gittikçe artan agri ve hareket kisitliligi yasiyordu. Agrilarinin siddetlenmesi üzerine yürüyemez hale gelen Obay, yapilan ameliyatla sagligina kavustu. Obay, “Agrilarim nedeniyle yürüyemiyor ve oldugum yerde kitleniyordum. Tedavi sonrasi gündelik yasantima geri döndüm, artik bütün ihtiyaçlarimi tek basima karsilayabiliyorum” dedi.
Obay, tedavi öncesi kendisinin ve ailesinin hem fiziksel hem de psikolojik sikintilar yasadigini belirterek, süreci su sekilde anlatti: "2016 yilinda baska bir hastanede kalça kireçlenmesi nedeniyle kalça protezi ameliyati oldum. Her sey yolunda gidiyordu. Ancak ameliyattan birkaç yil sonra kalçamda agrilar basladi.
Zamanla hareketlerimde kisitlanma olustu. Agrilarimin giderek siddetlenmesi üzerine oturdugum yerden yardimsiz ayaga kalkmak ve yürümek imkansiz hale geldi. Agrilarimin nedenini ve çözümünü bulabilmek için birçok hastaneye basvurdum. En son Prof. Dr. Ibrahim Azboy hocamiza ulastim. Hocam, beni sabirla dinledi ve detayli bir sekilde muayene etti. Ardindan skopi altinda kalçamdan sivi alarak kalça protezimde enfeksiyon oldugunu belirledi. Ardindan tedavi sürecim basladi.
Uzun süren agrilar ve zorlu tedavi süreci zamanla psikolojimi de olumsuz etkilemeye basladi.
Bu süreçte hep yanimda olan esim ve kizim da çok zorlandi. Özellikle kizimin psikolojisi çok bozuldu çünkü bu süreci yasamak ve atlatmak kolay degildi. Yaklasik 8 ay boyunca devam eden tedavi sonrasi agrilarim geçti, çok sükür durumum gayet iyi. Gündelik yasantima geri döndüm, eskiden yaptigim aktiviteleri yapmaya basladim, artik bütün ihtiyaçlarimi tek basima karsilayabiliyorum".
"Tedavide multidisipliner yaklasim sart"
Ameliyati gerçeklestiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Ibrahim Azboy, Menderes Obay’in koroner arter hastaligi, obezite ve diyabet gibi eslik eden hastaliklarinin bulundugunu ve kalçasinda enfeksiyona neden olan bakterinin dirençli bir bakteri oldugunu, protez enfeksiyonu ile mücadele için multidisipliner bir çalisma gerçeklestirdiklerine dikkat çekerek, tedavi sürecini söyle degerlendirdi: "Kalça protezi ameliyatlarindan sonra enfeksiyon yüzde 2 civarinda görülmektedir. Nadir görülen bu komplikasyonun tani ve tedavi süreci oldukça zordur. Enfeksiyon bazen disariya açilmadan, sinsi bir sekilde ilerlemektedir. Bu nedenle kalça protez enfeksiyonlarinda taniyi koymak zor olabilmektedir. Menderes Obay’in enfeksiyon tanisi için ameliyathane ortaminda skopi altinda eklemin içinden çok az bir sivi alarak ve bu siviyi hücre sayimi ve kültür için kullanarak enfeksiyona neden olan bakteriyi belirledik. Daha sonra tedavi yöntemine karar verdik. Protez enfeksiyonlarinda farkli tedavi seçenekleri bulunmaktadir. Bakterinin dirençli olup olmamasi, hastanin yasi, eslik eden hastaliklari ve enfeksiyonun kronik olup olmamasina göre tedavi tipini belirmekteyiz. Hastamiz için iki asamali tedavi uygulamaya karar verdik. Birinci asamada protezi çikarip, enfekte dokulari temizledikten sonra antibiyotikli çimentoyu yerlestirip antibiyotik tedavisine basliyoruz. Ortalama iki ay içinde enfeksiyonu kontrol altina aldiktan sonra ikinci asamada çimentoyu çikarip kalçaya yeniden protez yerlestiriyoruz. Hastamiz uzun süren tedavi sürecinin sonunda agrilarindan kurtuldu ve günlük fonksiyonlarini rahatça yerine getirmeye basladi.
Protez enfeksiyonlarinin tedavisi uzun ve zor bir süreçtir. Ortopedi uzmanin konuya hakim ve tecrübeli olmasi, uygun tedavi yönteminin tercih edilmesi, hastanin yakin takibi, enfeksiyon hastaliklari, mikrobiyoloji, biyokimya, patoloji ve gerekli durumlarda psikiyatri uzmanindan olusan bir ekiple birlikte çalismak basariyi artirmaktadir".