Keykubadiye Sarayi Eserleri Selçuklu Müzesine Tasindi

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Büyüksehir Belediyesi, Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ve Keykubadiye Sarayi Kazi Baskanligi isbirligi ile düzenlenen ve Türk kültürüne önemli katkilar saglayacak olan ‘Keykubadiye Sarayi Buluntulari Sergisi’ni açti.

Keykubadiye Sarayi Eserleri Selçuklu Müzesine Tasindi
Selçuklu Uygarligi Müzesi içerisinde açilisi gerçeklestirilen ‘Keykubadiye Sarayi Buluntulari Sergisi’ açilisina Baskan Büyükkiliç’in yani sira Il Kültür ve Turizm Müdürü Sükrü Dursun, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Akay, Keykubadiye Sarayi Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Ali Bas, Kültepe Kanis Karum Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Aygül Aykut ve Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Hamdi Elcuman ile daire baskanlari katildi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan programda Sultan Alaeddin Keykubat’in vefatinin 785. yildönümü dolayisiyla Kur’an-i Kerim tilaveti gerçeklestirildi.

Kayseri’nin milattan önce 4 bin, milattan sonra 2 bin yil olmak üzere 6 bin yillik geçmisi olan, kadim medeniyetlere ev sahipligi yapan bir sehir oldugunu ifade eden Baskan Büyükkiliç, “Bir ecdadimizin eserinin içerisinde bulunuyoruz. Iyi ki bir Selçuklu sehriyiz, geçmislerimize rahmet okuyoruz. Selçukluyuz, Osmanliyiz, Cumhuriyetiz. Ilelebet yasamasi için de dua ederiz. Böyle bir Selçuklu sehrinde yasamak herkese nasip olmaz” dedi.

Anadolu sehirlerinde egitim ve ögretime daha çok destek verilmesi gerektigini vurgulayan Büyükkiliç, “Diyorum ki egitim, ögretim odakli Anadolu’daki Selçuklu sehirleri olan Konya’mizi, Kayseri’mizi, Sivas’imizi, Nigde gibi sehirlerimizi destekleyin. Bu kültürle bezenmis, Mevlana’nin, Haci Bektas Veli’nin, Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin, Ahi Evran gibi degerlerin kültürleri ile bezenmis nesiller yetissin. Ülkesine, vatanina sevdali bizi gelecege tasiyacak yavrularimiz egitimli ve donanimli olarak vatanina hizmet etsin diye temennide bulunuyorum” seklinde konustu.

Baskan Büyükkiliç, Selçuklu eserlerinin Selçuklu Müzesi’nde sergilenmesinin önemine isaret ederek, söyle konustu;

“Böyle anlamli bir çalismada bulunmak, hem Alaeddin Keykubat’i rahmetle anmak hem de igneyle kuyu kazar gibi eserlerimizi gün yüzüne çikarmak adina yaptiklari çalismalardan dolayi Ali hocama ve ekibine tesekkür ediyorum. O eserleri burada görmek de sizlerin hakki, görünce tarihimizi daha bilinçli olarak sahiplenme duygusu olusmus olacak. Selçuklu eserlerinin, Selçuklu Müzesi’nde sergileniyor olmasi da önemli ve anlamlidir. Kayseri Büyüksehir Belediyesi ve 16 ilçe belediye baskani olarak el ele gönül gönüle vermek suretiyle dayanisma içerisinde sehrimizi daha iyi noktaya tasimak için her alanda variz diyoruz, bu çalismalari kendimize mecburiyet hissederek yapmanin keyfini yasiyoruz. Birligin, beraberligin bereketini yasiyoruz, bu sehir bunu fazlasiyla hak ediyor.”

Kayseri genelinde 6 yerde kazi çalismasi yapildigini ve desteklerinin sürdügünü anlatan Büyükkiliç, “Kültür Bakanligimiza bizlere her zaman isbirliginde yaptiklari desteklerden dolayi tesekkür ediyorum. Amacimiz yerin altindaki bu kazanimlarimizi, zenginliklerimizi yerin üstündekiler ile bulusturmaktir” dedi.

Yurt içinden ve yurt disindan gelen bilim adamlarinin kazilarda çikan eserleri inceledigini, Kayseri’nin doga tarihi ve jeomorfolojik açidan önemli zenginlik oldugunu söyleyen Baskan Büyükkiliç, Kültepe Kanis Karum kazilarinin, Kizilirmak’in kenarinda ve Koramaz Vadisi bölgesinde 7,5 milyon yil önceki döneme ait oldugu ifade edilen fosil kazilarinin, Selçuklu eseri Kizil Kösk kazilarinin, Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin oldugu bölgede yeni çikan Selçuklu dönemi eseri kazilarin ve Gaziantep’te, Hatay’da da bulunan Incesu ilçesi Örensehir bölgesinde çikan mozaikler ile ilgili çalismalarin devam ettigini ifade etti.

Büyükkiliç, bu eserleri en kisa zamanda açik hava müzesi olarak nitelendirilen Kayseri’de insanlarin hizmetine sunacaklarini sözlerine ekledi. Il Kültür ve Turizm Müdürü Sükrü Dursun ise Sultan Alaeddin Keykubat’in hayati hakkinda bilgiler vererek, Anadolu Selçuklularin en kudretli sultanlarindan bir tanesi oldugunu, özellikle ticarete çok önem verdigini anlatti.

Kazinin baslangiç serüvenine deginen Keykubadiye Sarayi Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Ali Bas da özellikle 2015 yilindan itibaren yaptiklari çalismalarda çok önemli verilerle karsilastiklarini belirterek, “Anadolu Selçuklu döneminin en önemli saraylarindan biri olan Kayseri’deki Keykubadiye Sarayi arkeolojik kazi çalismalari sirasinda bize her zaman destek olan, bütün ihtiyaçlarimizi gideren, Kayseri Büyüksehir Belediyesi son olarak kazi evi tahsis etti. Bize böyle bir imkân tanindi ve biz kazida çikan bütün verileri o imkân çerçevesinde bilgisayar ortamina aktardik. Onun disinda kazi çalisma ofisi gibi bir mekâni da bize kazandirdilar. Topragin içerisinden ellerimizle çikardigimiz eserlerin depo yerine böyle bir alanda sergileniyor olmasi bizi gerçekten çok mutlu etti. Bizim her zaman yanimizda olan bize büyük destek veren Kayseri Büyüksehir Belediyesi’ne çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kayseri Seker, Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Akay da ecdada yakisir sekilde onlarin eserlerine sahip çikilmasi ve bugünkü nesille de bulusturulmasi gerektigini belirterek, Büyüksehir Belediye Baskanligi’nin desteklerinin çok güzel oldugunu ve onlara katki saglamaya çalistiklarini söyledi.



Konusmalarin ardindan Keykubadiye Sarayi Buluntularinin kalici olarak sergilenecegi serginin açilisi yapilarak, sirli, sirsiz ve siralti teknikleri ile yapilan figürlü seramik eserlerin yer aldigi sergi ilgiyle incelendi.
Kaynak: İHA