Sifa Kaynagi Iskinin Kilosu 50 TL'den Satiliyor

Dogu Anadolu Bölgesi genelinde her yil bahar aylarinda daglardan toplanan ve birçok hastaliga sifa oldugu söylenen iskin, bu yil da pazarci tezgahlarindaki yerini aldi.

Sifa Kaynagi Iskinin Kilosu 50 TL'den Satiliyor
Erzincan’da kilosu 50 TL’den satilmaya baslanan iskin, her yil Nisan ve Mayis aylarinda daglardan toplanarak kent merkezindeki tezgahlarda yerini aliyor. Erzincanli vatandaslarin yogun ilgi gösterdigi iskin, bölgenin birçok yerinde isgin, eksi isgin, uçkun isimleri ile de biliniyor.

Atlanta Üniversitesinin yaptigi arastirmalar sonucunda kanser hastaliginin yeni bir ilaci olarak nitelendirilmeye baslanan iskinin ünü Amerika’ya kadar yayilmis durumda. Yöre insani tarafindan kanser hastaliginin yani sira diger birçok hastaligin tedavisinde kullanilan iskin otunun boyu, yaklasik 40 santim ile 150 santim arasinda degisiyor.

Bol miktarda C vitamini barindiran iskin, ayni zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakimindan da zengin olup taze tüketildiginde mide bulantisina ve hazimsizliga iyi geldigi söyleniyor. Ayrica grip ve atesli hastaliklara karsi tedavi edici etkisi oldugu belirtiliyor.

"Çogu bunu tedavi amaçli kullanmaya basladi"

Erzincan’da yaklasik 15-20 yildir bahar aylarinda daglarin yüksek kesimlerinde iskin toplayip tezgahinda sattigini söyleyen seyyar satici, "Su anda kilosunu 50 TL’ye satiyoruz. Son zamanlarda yapilan arastirmalara göre kanser ve diger birçok hastaliga da iyi geldiginin bilimsel olarak da kanitlanmasi ile beraber talep oldukça artmis durumda. Bununla beraber çogu müsterimiz gelip alip bati illerine götürüyor. Çogu bunu tedavi amaçli olarak kullanmaya basladi.

Önümüzdeki günlerde havalarin iyice isinmasi ile birlikte daha çok getirmeye baslayacagiz. Özellikle iskin köküne olan talep de çok artti. Fiyat su anda biraz pahali. Ama ilerleyen zamanda uygun fiyatlara düser" seklinde konustu.

Erzincan’da yaklasik 15 yildir aktarlik yaptigini dile getiren Mehmet Ali Sönmez de özellikle iskin kökünün çok faydali oldugunu ifade ederek, "Iskin tansiyon, kolestrol gibi hastaliklara iyi geliyor. Ayrica kanserli hücrelerin olusmasini da engelliyor. Bu son zamanlarda yapilan bilimsel arastirmalarla da kansere iyi geldigi de ortaya kondu. Böyle olunca iskina olan talep gittikçe artti. Biz buradan il disina da yurt disina da göndermeye basladik. Özellikle bizden kökünü isteyenler çok oluyor." dedi.

Kaynak: İHA