Midesini Üsüttügünü Zannetti, 10 Milyonda Bir Görülen Hastaliga Yakalandigini Ögrendi

Gaziantep’te midesini üsüttügünü zannederek gittigi hastanede 10 milyonda bir görülen hastaliga yakalandigini ögrenen Gökçen Ünal, 5 aydir ince bagirsagi olmadan yasiyor. Doktorlarin “2-3 saat anca yasar” demesine ragmen 5 aydir yasam mücadelesi veren ve umutla ince bagirsak bagisi bekleyen Ünal, “2 tane kizim var onlar için hayatta kalmaya çalisiyorum. Insan gerçekten basina gelmeden bilmiyormus. Organ bagisinda bulunmak gerekiyor” dedi.

Midesini Üsüttügünü Zannetti, 10 Milyonda Bir Görülen Hastaliga Yakalandigini Ögrendi
Gaziantep’te yasayan 2 çocuk annesi Gökçen Ünal’in (35) hayati, 10 milyonda bir görülen hastaliga yakalanmasiyla altüst oldu. Ince bagirsagi pihti atmasi sonucu kangren olan genç kadin, 5 aydir hiç çikmadigi hastane odasinda yasam mücadelesi veriyor. Doktorlarin ailesine “2-3 saat anca yasar” demesine ragmen 5 aydir ince bagirsagi olmadan yasayan Ünal, Türkiye’de ince bagirsak nakli bekleyen iki hastadan biri. Ameliyat üstüne ameliyat geçiren ve ince bagirsakta saglam kalan çok küçük bir parçanin dikilmesiyle yasama tutunan Ünal’in zamani her geçen gün biraz daha daraliyor.

5 ayda 30 kilo kaybetti

Ince bagirsagin bagisi en az, nakli ise zor olan organlardan biri olmasina ragmen 5 aydir mücadele eden anne Ünal, kiz çocuklari Aden ve Irmak için hastaliga karsi direniyor. Ince bagirsagi olmadigi için damar yolundan serumla beslenen Ünal, vücudunda emilimin olmamasindan dolayi 5 ayda 30 kilo kaybetti. Hastane odasinda adeta günden güne eriyen Ünal, kendisine uyumlu bir ince bagirsagin bulunmasini umutla bekliyor.

Midesini üsüttügünü zannetti, ince bagirsagi kangren çikti

Midesini üsüttügünü zannederek özel bir hastaneye giden Ünal’in ince bagirsaginin kangren oldugu karninin ameliyatla açilmasiyla tespit edilebildi. Hastaligin tespit edilmesinin ardindan Malatya’daki Turgut Özal Tip Merkezi Egitim ve Arastirma Hastanesi’yle iletisime geçildi. Saglam kalan çok küçük bir ince bagirsak parçasinin dikilmesiyle Malatya’ya sevk edilen Ünal, bir süre Malatya’da tedavi gördü. Simdi Gaziantep’te ince bagirsak bagisi bekleyen Ünal, 5 aydir yasadigi aci günleri ve yasadiklarini Ihlas Haber Ajansi’na anlatti.

Vatandaslardan organ bagisi noktasinda duyarlilik bekledigini aktaran anne Ünal, “Yani direnmeye çalisiyorum. 2 tane kizim var, onlar için hayatta kalmaya çalisiyorum. Insan gerçekten basina gelmeden bilmiyormus. Organ bagisinda bulunmak gerekiyor” dedi.



“Pihti gelip bagirsagi tikadigi için bagirsak kangren oluyor”

Hafiften yasadigi karin agrisindan dolayi midesini üsüttügünü zannettigini aktaran Ünal, 29 Kasim 2021 günü feci bir karin agrisiyla uyandigini söyledi.

Kusma ve ishal belirtilerinin baslamasiyla hastaneye gittigini anlatan Ünal, “Doktorlar dizanteriden süphelendiklerini söylediler. Ardindan dahiliye uzmani beni servise almaya karar verdi. O zaman sürekli ‘Kötüyüm’ ben diyordum. Bu sirada kan seviyem düsmeye basliyor. Nabiz falan da düsünce beni hemen yogun bakima aliyorlar. Doktorlar baya bir arastiriyor ancak beni bu kadar kötü eden rahatsizligin nedenini bulamiyorlar. Çünkü 10 milyonda bir rastlanan bir rahatsizlik ve benim ne yasim ne de cinsiyetim bu rahatsizlik için uymuyor. Ardindan midemi açip bakmaya karar veriyorlar. Karnimi ameliyatta açtiklarinda ince bagirsagimin komple kangren oldugunu görüyorlar. Artik bir sey yapilamayacagini düsünerek karnimi kapatiyorlar. Pihti gelip ince bagirsagimi tikadigi için bagirsak kangren olmaya basliyor” ifadelerini kullandi.

“Doktorlar aileme ‘2-3 saat sonra cenazenizi verebiliriz’ diyorlar”

Ince bagirsaginin 2 gün önceden kangren olmaya basladigini söyleyen Ünal, hastaligin kendisine net belirti göstermedigini söyledi.

Normalde yasanmasi gereken çok siddetli karin agrisi ve sismenin kendisinde meydana gelmedigini paylasan Ünal, “Doktorlar aileme ‘Artik yapilabilecek bir sey yok. 2-3 saate kadar cenazenizi verebiliriz’ diyorlar. Ardindan beni baska bir hastaneye kaldirdilar. Ince bagirsakta küçücük saglam bir parça kalmis. Onu ameliyatla tekrar birlestirip beni nakile hazir hale getiriyorlar. Malatya ile görüsüp benim sevkimi oraya çikariyorlar. Orada Genel Cerrah Murat Dogan 5 aydir benimle ilgileniyor. Bütün tetkiklerim yapildi. Suanda ince bagirsak nakli bekliyorum. Ancak ince bagirsak naklinin olmadigini bilmedigi için karaciger, böbregi falan bagisliyorlar ama ince bagirsagi bagisi yapan çok az insan var. Murat hoca en son 3 yil önce ince bagirsak nakli yapmis. Hem hasta sayisi az hem de çok sik yapilamiyor” diye ekledi.

“Ince bagirsagin önemini kaybettikten sonra ögrendim”

5 aydir ince bagirsak bagisi bekledigini sözlerine ekleyen Ünal, günlerinin çok zor geçtigini vurguladi. Ince bagirsagin aslinda çok önemli bir organ oldugunu kaybettikten sonra ögrendigini söyleyen Ünal, “Depolama islemini ince bagirsak yaptigi için hayatta kalmayi saglayan en önemli organlardan birisi. O da bende olmadigi için vücudumda kateter açtilar. Günlük gerekli olan bütün vitaminlerimi bana serum yoluyla veriyorlar. Yoksa hayatta kalmam çok zor. Her seyi yiyip içemiyorum. Zaten midemde kabul etmiyor. Vücut kabul etmiyor. Emilim olmadigi için 5 ayda 30 kilo verdim. Daha hizli kilo verenlerde varmis. Ben bu konuda sansliyim. Eger ince bagirsak bulunmazsa doktorun dedigine göre bir süre Afrikalilara dönecekmisim. Güçten düsecegim. Yürüyemeye baslayacagim. Yatalak olma ihtimalim çok yüksek. Ince bagirsak olmadigi için karaciger yorulmaya basliyor. Zaten karaciger naklinde de siradayim. Safra kesemde de sorun çikmaya basladi.

Kalin bagirsagimin yüzde 50’si yok. Ince bagirsagin olmamasi vücudumu çok kötü etkiledi” ifadelerine yer verdi.

“Bu süreçte 2 defa kovid-19’u da atlattim”

Bedeninin güçsüz olmasindan dolayi bir yasindaki yegenini kucagina alip sevemedigini dile getiren Ünal, “Nasil olduysa bu süreçte iki defa Covid-19’a yakalandim. O da bayagi bir zorladi. Ancak doktorlar da bu kadar seyin içerisinde Covid’i atlatmama çok sasirdi. Insan gerçekten basina gelmeden bilmiyormus. Organ bagisinda bulunmak gerekiyor. Organ bagisi için sisteme girildigi zaman birçok seçenek çikiyor. Sadece kalp, böbrek, karacigeri bagislamasinlar, tümünü seçip öyle bagislasinlar. Zaten hepsi alinmiyor. Ben Malatya’da çok karsilastim. Çok genç insanlarda nakil bekliyor. 3 yasindaki bir çocuga bile karaciger gerekebiliyor. Karaciger kendi ailenden alabiliyorsun ama ince bagirsagi alamiyorsun. Insanlara yasam olabilmek onlarin ailesinin dagilmamasini saglamak çok güzel bir sey” diye konustu.

Kaynak: İHA