Hobi Olarak Basladigi Ressamlik Meslegi Oldu

Zonguldak’ta televizyonda gördügü ressamliga merak saran 59 yasindaki Figen Ramazanogullari’nin hobi olarak basladigi isi meslegi oldu. Bugüne kadar sayisiz eser üreten Ramazanogullari’nin Fransiz Hükumeti’nin davetiyle gittigi Fransa’da eserleri sergilendi.

Hobi Olarak Basladigi Ressamlik Meslegi Oldu
Çaycuma ilçesinde yasayan 59 yasindaki Figen Ramazanogullari, ev hanimi oldugu dönemde televizyon yayininda ressamlik ile ilgili yayini izleyince ressamliga merak sardi. Ilk önce sulu boyalar ile denemeler yapan Ramazanogullari ardindan yagli boya resimleri yapmaya basladi.

Doga resimleri ile basladigi serüvenine su alti resimleri ile yaparak devam eden Figen Ramazanogullari, bir organizatörün resimlerini begenmesi üzerine Fransa’ya davet edildi.

Fransa’nin uluslararasi olarak düzenledigi sanat etkinligi Paris Art Capital 2022, 16 - 20 Subat tarihleri arasinda gerçeklesti. 6 bin ressam 10 bin eserin arasinda eserleri sergilenen Figen Ramazanogullari, 19 Türk Ressam arasinda yerini aldi.

Hobi olarak basladigi isinin meslegi oldugunu anlatan Ramazanogullari, ev hanimligindan ressamliga giden süreci söyle aktardi:

"Ben 38 yildir yapiyorum bu isi. Severek yaptigim bir is. Hobi olarak basladigim isim benim meslegim oldu. Ilk önce doga resimleri yaparak basladim. Sonradan su altina merak sardim. Ruhum istedigi için su alti yapmaya basladim. Hala su alti resimleri yapiyorum. Ruhumu yansittigini düsünüyorum. Çünkü o suyun altinda genellikle kendimi betimliyorum. Isik süzmeleri olarak suyun altini aydinlatmaya çalisiyorum. Hayat amacim oymus gibi. Olumsuzluklari da olumluya çevirme gibi bir düsünce tarzi, hayat felsefesi gibi düsünelim. Zaman içerisinde hobi meslege dönüstü. Sonra iki yil fakülte bitirdim. Geleneksel El Sanatlari Bölümü’nü bitirdim. Halk Egitim Müdürlügü’nde ögretmenlik yapiyordum ona geri döndüm. Su an çocuklara resim dersi veriyorum. Güzel seyler yapiyoruz çocuklarimla birlikte. Üç ayda bir yeni kursum basliyor. Çocuklarim yetenekli. En az bes çocuga sanati sevdirebilirsem ne mutlu bana diyorum. Çocuklarim da benle birlikte resim yapmayi seviyorlar. Bunun yani sira Çaycuma’da belediye baskani Bülent Kantarci’nin destegini unutamam."

"Hayat sürprizlerle dolu"

Davet edildigi Fransa ziyaretini anlatan Figen Ramazanogullari, "Bunlar gurur verici seyler. Mutlu olduk" diye konustu.

Kendi imkanlari ile gittigi Fransa sonrasi projelerinin devam edecegini ifade eden Ramazanogullari, sözlerini söyle tamamladi:

"Yolum Fransa’ya düstü. Sergiye resimleri begenerek davet edilmem ve Fransiz Hükumeti tarafindan davet edilmem oraya gitmem. Orada dört gün kaldim. Türk Büyükelçiligi bizi agirladi. Tek tek resimlerimizle büyükelçi fotograflar çektirdi. Çok güzeldi. Sanatsal açidan mükemmel bir ortam orasi. Sergi ilk açildigi gün hükumetin davetli oldugu kisiler gelmisti. Aksam saat 8.30’du. Sergi salonundan çikiyorduk. Davetliler sergi salonuna girmek için kuyrukta bekliyorlardi. Sergide 10 bin eser vardi. Ben ve 18 Türk bizler vardik. Bu tabi çok gurur verici. Resimlerimiz çok ilgi gördü. 6 bin ressam katilmisti. Bunlar gurur verici seyler. Mutlu olduk. Bunun yani sira maddi anlamda destek görmedim bölgemden. Kendi imkanlarimla gittim. Basarinin biraz görülmesi gerekiyor. Desteklenmesi gerektigini düsünüyorum. Bundan sonra projeler devam edecek. Yine yurt disi olacak büyük ihtimalle. Istanbul sergisi olacak. Artik çita yükseldigi için öyle olacak. Resim, sergiler, uluslararasi ziyaretler. Belki günün birinde dünya sanatçisi olmus olurum. Hiç belli de olmaz. Hayat sürprizlerle dolu."
Kaynak: İHA