Bir Sonraki Sarkiyi Merak Etme Heyecani Asla Eskimiyor

Anadolu Üniversitesine bagli olarak Radyo A’da program ve sanat direktörü olarak görev yapan Elif Yilmaz, "Bireysel radyoculuga olan merak, gün geçtikçe artiyor ve iyi bir radyo programcisi olmak isteyen kisilerinse dijital degisime ve dönüsüme ayak uydurmasi gerekiyor" dedi.

Bir Sonraki Sarkiyi Merak Etme Heyecani Asla Eskimiyor
Teknolojik imkânlar, dijitallesme ve sosyal medyanin etkisi, birçok kitle iletisim araci ile beraber radyo kültürünü de etkilemeye devam ediyor. Dinlenildigi ortamin ve araçlarin degismesine ragmen radyonun, insanlarin hayatlarina bir sekilde dokundugunu söyleyen radyo programcisi Elif Yilmaz, internete kolayca erismenin bireysel radyo yayinciligina olan ilgiyi arttigindan bahsetti. Yilmaz ayrica, “Iyi bir radyo dinleyicisi olmak tercih edilebilir bir durumken, iyi bir radyo programcisi olmak ise radyonun var olma sürecinde yasanan gelismelerle birlikte degisimi ve dönüsümü benimsemekten geçiyor” seklinde konustu.



"Etkili konusmak radyoda dinlenilirligi arttiriyor"

Iyi bir radyo programcisinda bulunmasi gereken özellikleri siralayan Elif Yilmaz, yayin stüdyolarinda kullanilan teknoloji bilgisine sahip olmanin ve programciligin yani sira prodüksiyon yapabilmenin radyo programcisini bir adim öne çikardigindan söz ederek, cümlelerini su sekilde sürdürdü:

“Etkili konusma becerisine sahip olmak, dili çok iyi kullanmak yani fonetik-diksiyon egitimi almis olmak, sunacaginiz programa önceden hazirlanmak, dinleyiciyi tanimak ve bu sayede de programi daha iyi desenlemek, radyoda paylasacaginiz konuyu radyo dilinde nasil ifade edilebileceginizin bilgisine sahip olmak, arastirmaci olmak, ilgi çekici bir sekilde konuyu anlatabilmek ama daha da önemlisi dakik olabilmektedir maharet.”

“Radyo programlari, hazirlik açisindan podcastten farkli bir disipline sahiptir”

“Radyo programlari, hazirlik açisindan podcastten farkli bir disipline sahiptir” diyen Program ve Kültür Sanat Direktörü Elif Yilmaz, “Radyo programlari çogunlukla stüdyolarda yapiliyor ve öncesinde programlar için arastirma yapmak, metin yazmak ve belki konuk ayarlamak gerekiyor. Fakat podcast için bir mikrofon ve gerekirse alaninda uzman bir kisi yeterli oluyor. Yani farkli disiplinlere sahipler. Radyo tiyatrosuna deginecek olursam da bu isin radyoda yapilmasi çok fazla emek isteyen bir ugras. Ama tabi ki dinlemesi de bir o kadar keyifli. Içinde bulundugumuz görüntü çaginda eski popülerligine sahip olmasa da bence o da dönüsüyor ve zamanla kendisini güncelleyip farkli bir kabuga bürünecektir” dedi.



“Insanlar radyoda çalacak bir sonraki sarkinin ne olacagini merak etmeye devam edecekler”

Internetle birlikte radyo dinleyicisine ulasabilmenin daha kolay oldugunu vurgulayan Yilmaz, “Programci ile dinleyici arasindaki bag da bu sayede güçleniyor. Radyo A’nin dinleyicisi mesela, birçogu Eskisehir’den gitmis olsa da internet sayesinde Radyo A dinlemeye ve bize ulasmaya devam ediyor. Yani siradaki sarki heyecani hiç eksilmiyor ve eskimiyor.
Kaynak: İHA