Ayçiçek Yagina Rakip Olarak Ön Plana Çikan Kanolada Ekim Alani 9 Kat Artti

Ekonomik getirisi ve yüksek yag kapasitesiyle ithalati azaltabilecek alternatif bir ürün olarak son dönemlerde ön plana çikan kanolanin Edirne’de ekimi 11 bin dekardan 90 bin dekara artarak, hem ayçiçegine rakip oluyor hem de alternatif ürün oluyor.

Ayçiçek Yagina Rakip Olarak Ön Plana Çikan Kanolada Ekim Alani 9 Kat Artti
Türkiye’nin ayçiçegi ve bugday ihtiyacini önemli ölçüde karsilan Edirne’de, çiftçinin daha karli olarak nitelendirdigi kanolaya ilgi her geçen yil daha da artiyor. Kanolanin kis ayinda ekilip erken hasat edilmesini firsata çeviren bölge çiftçisi, ekim nöbetinde ayçiçegine alternatif olarak gördügü kanolanin ekim alanini artirdi.

Artis TÜIK verilerine yansidi

Ayçiçek yagina en güçlü alternatif olarak ön plana çikan ve yüzde 50’si yag olan kanolaya ilginin arttigi Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine yansidi. TÜIK Edirne Bölge Müdürlügü verilerine göre, Edirne’de 2017 yilinda 11 bin dekar kanola ekilirken bu rakam 2021 yilinda 70 bin dekara ulasti. Bu yil ise 90 bin dekar alanda üretim yapilmasi öngörülüyor.

Çiftçi ekim nöbetinde bugday yerine kanola ve ayçiçegi ekiyor

Edirne Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Arabaci, kanola ekiminde geçen yillara oranla artis yasandigini söyledi.

Kanolanin kis aylarinda ekilmesiyle yagislarla belli bir seviyeye geldigini anlatan Arabaci, kanolanin ayçiçegine göre daha az riskli bir ürün oldugunu belirterek, kanolanin gelisimlerinin su an iyi ilerledigini ifade etti.

Baskan Arabaci, çiftçilerin ekim nöbetinde bugday yerine kanola ve ayçiçegi gibi ekilislere yöneldigini vurguladi.
Kaynak: İHA