Telef Olan Hayvanlar Sanat Eserine Dönüsüyor

Samsun’da hobi olarak tahnitçilik sanatiyla ilgilenen saglikçi Osman Çaliskan, dogal yolla telef olmus hayvanlari sanat eserine dönüstürüyor. Bölgenin tek tahnit sanatçisi Çaliskan, 150’nin üzerindeki eserleriyle sergi açmayi hedefliyor.

Telef Olan Hayvanlar Sanat Eserine Dönüsüyor
Samsun’un Terme ilçesinde yasayan bölgenin tek tahnitçisi saglik personeli Osman Çaliskan, yasal yolla avlanan ya da dogal ölümü gerçeklesmis hayvanlarin içini dolduruyor. Çocuklugunda merak saldigi tahnitçilik sanatini 12 yildir aldigi egitim sonunda fiiliyata geçirdigini ifade eden Osman Çaliskan, simdiye kadar 150’nin üzerinde kus ve yaban hayvani tahnit etti. Çaliskan, hayvan çesitliligini artirarak sanatini sergilemeye hazirlaniyor.

Hayvan anatomisini bilmek, yorumlamak gerekiyor

Tahnitçilik sanatinin çok ince ve hassas el becerisi gerektirdigini söyleyen Çaliskan, “Her hayvanin kendine ait anatomisi var. Cografyasina, yasam biçimine göre farkli adaptasyonlari var. Memeliler, kus, balik, sürüngen, yaban hayvanlari bunlari tahnit etmek için dogal yasam alanlarini çok iyi bilmek, yorumlamak gerekiyor. Her bir canlinin kendine özgü deri ve postlari var. Bunlara bagli olarak sanati ince sekilde islemek gerekiyor. Tahnit, yasami sonlanmis canlilara tekrar hayat verme sanatidir” diye konustu.

Taxidermy sanatini Türkiye’de yapan sayili kisi oldugunun altini çizen Çaliskan, sabir ve sogukkanlilik gerektiren bir sanat oldugunu ancak becerilerin gelistirilmesiyle zevkli ve duygusal bir ise dönüstügünü vurguladi.

Önceki hafta elektrik tellerine takilarak telef olan bir leylegin mahalle sakinleri tarafindan kendisine ulastirildigini belirten Çaliskan, “Dogaya saygimiz ve sevgimiz sonsuz. Bizim ilgi alanimiz yasami sonlanmis canlilarla. Arkadaslarimiz elektrik akimina kapilarak yasami sonlanan bir leylegi bana teslim ettiler. Duruma çok üzülen mahalle sakinlerine leylegin tahnitini gösterdigimde çok mutlu oldular. Ona bir can veremedik ama dogadaki son görünümüyle uzun yillar yasayacak” ifadelerini kullandi.

Dogasever biri oldugunu kaydeden Osman Çaliskan, kendi imal ettigi kus yuvalariyla evinin bahçesinde de yüzlerce küçük tür kuslara ev sahipligi yapiyor. Büyük kuslari da unutmayan Çaliskan, yuva direginin zirvesine ise leylek yuvasi insa etti.
Kaynak: İHA