Gençler, Iklimin Gelecegini Konustu

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskan Yardimcisi Yilmaz ile ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Karakus, Ankara Kent Konseyi’nin ev sahipliginde, Habitatin 81 ilden gelen genç üniversiteli gönüllülerinin katilimiyla gerçeklestirilen ’iklim degisikligi’ konulu programa katildi.

Gençler, Iklimin Gelecegini Konustu
Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi ve Ankara Kent Konseyi Baskani Halil Ibrahim Yilmaz ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Türkiye Tarim Meclisi Baskani ayni zamanda ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ülkü Karakus ve Habitat Dernegi Genel Sekreter Yardimcisi Ismail Metin, Ankara Kent Konseyi’nin ev sahipliginde, Habitat Dernegi’nin 81 ilden gelen genç üniversiteli gönüllülerinin katilimiyla gerçeklestirilen “iklim degisikligi” konulu programa katildi.



“Söz sahibi gençlerdir”

Ankara Kent Konseyi’nin Gençlik Parki içinde yer alan merkezinin açik alaninda gerçeklestirilen programda “Gelecegin Ikliminde Tarim ve Gida” baslikli bir konusma yapan Karakus, iklim degisikligine karsi “dur” diyebilmek için önce aliskanliklarin degismesi gerektigini söyledi.

Iklim degisikligi ile mücadelede gençlerin bilinçlenmesinin önem tasidigina dikkat çeken Karakus, “Türkiye’deki nüfusun yüzde 50’si 30 yasin altindadir yani asil söz sahibi gençlerdir. Bu konuda asil bilinçlenmesi gereken gençlerimiz. Biz sizin izinizden yürümek zorundayiz. Bu dünyayi sizlerden borç aldik. Iklim degisikliginin bizim nesilde karsiligi “iklim isiniyor” demekti. Ancak su anda bu konu birçok bileseni içinde barindiriyor” diye konustu.



“Iklim degisikliginden en çok etkilenecek sektör tarim”

Dünya nüfusunun giderek arttigina ve buna bagli olarak insanin temel ihtiyaci olan gida talebi basta olmak üzere tüm alanlarda taleplerde artis yasanacagina dikkat çeken Karakus, dünya nüfusunu besleyebilmek için daha fazla üretime ve kaynak kullanimina ihtiyaç olacagini dile getirdi.

“Tarim sektörü için iklim degisikliginin magduru diyebiliriz”

Iklim degisikliginin en önemli etkilerinin tarim ve gida güvencesi üzerinde görülecegine vurgu yapan Karakus, “Iklim degisikliginden en çok etkilenecek sektör tarim sektörüdür. Tarim sektörü için iklim degisikliginin hem suçlusu hem de magduru diyebiliriz. Bu nedenle hem sera gazi emisyonlarinin azaltilmasina hem de iklim degisikligine uyum konusuna yönelik çalismalar yapilmasi, gelecekte gida güvencesinin saglanabilmesi açisindan kritik bir rol oynamakta. Bu nedenle gelecekte de sürdürülebilir tarim ve gida tedarikini saglayabilmemiz için bugünden alinacak önlemler çok degerli” dedi.



“Iklim degismiyor, biz degistiriyoruz”

Bogaziçi Üniversitesi Iklim Degisikligi ve Politikalari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz da yaptigi konusmada, iklim degisikliginin yeni bir olay olmadigini ve iklim degisikliginin nedenin doga degil insanlar oldugunu söyledi.

Kurnaz, “Iklim degismiyor, biz degistiriyoruz” diye konustu.

Kurnaz, sözlerine söyle devam etti:

“On bin yil sonra olur dedigimiz olaylar bile birkaç yil sonra normalimiz olmaya baslayacak. Iklim, kendiliginden degisen bir sey degil. Bunu yapan insan irki. Kendi elimizle iklimi ve dogayi tüketiyor ve yipratiyoruz. Bunu önlemek için öncelikle yapilacak sey soru sormak. Soru sormak ve sorgulamak bireysel olarak yapabilecegimiz en büyük engelleme hareketi olacaktir.”

“Birlikte adim atmamiz gerekiyor”

Ankara Kent Konseyi Baskan Yardimcisi Ceren Anadol ise yaptigi konusmada, Ankara Kent Konseyi’nin de paydaslari arasinda bulundugu ve dünyanin ilk iklim fuarina ev sahipligi yapan “EKO IKLIM Ekonomi ve Iklim Degisikligi Zirvesi” ile tüm Türkiye’de farkindalik olusturmayi basardiklarini söyledi.

Anadol, “Hep birlikte yükselttigimiz ses sayesinde yalnizca Ankara’daki hanelere girmeyi beklerken, tüm Türkiye’de sesimiz duyuldu” dedi.



“Doganin yeniden ayaga kalkmasi için birlikte adim atmamiz gerekiyor”

Ankara Kent Konseyi olarak, Baskent için hep daha iyisini yapmak için çalistiklarini kaydeden Anadol, “Gündemimiz hep Ankara oldu. Ancak iklim degisikligi sadece Baskent’in degil tüm dünyanin meselesi. Eskiden çiçek koparmamak çevreyi korumak demekti. Simdi her sey degisti. Gelecek nesillerin suyunu kullaniyor, onlarin havasini bitiriyoruz. Iklim degisiyor ve bunun ciddi bir bedeli var. Doganin yeniden ayaga kalkmasi için birlikte adim atmamiz gerekiyor” diye konustu.

Programa katilan Baskent Gençlik Meclisi Baskani Halil Ecer ise anlik katilimci sistemle çalisan bir uygulama üzerinden gençlere iklim degisikligi hakkinda sorular yönelterek verdikleri cevaplara göre iklim degisikligi konusunda gençlerle istisarede bulundu. Sunumlarinin ardindan konusmacilar, katilimcilarin sorularini yanitladi. Programa, TOBB Ankara Genç Girisimciler Kurulu Baskani Hakan Tarhan da katildi.

Kaynak: İHA