Uluslararasi Anadolu Ankasi-2022 Tatbikati Nefes Kesti

Türk Hava Kuvvetleri Komutanligi tarafindan düzenli olarak icra edilen Uluslararasi Anadolu Ankasi-2022 Tatbikati’nin, basin günü ayagi tamamlandi.

Uluslararasi Anadolu Ankasi-2022 Tatbikati Nefes Kesti
Uluslararasi Anadolu Ankasi-2022 tatbikati Konya’da bulunan 3’üncü Ana Jet Üs Komutanliginda uluslararasi unsurlarin katilimi ile icra ediliyor. Tatbikata Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarinin yani sira Azerbaycan, Polonya ve KKTC’den askeri birimler katildi.

Tatbikatla birlikte, müsterek çalisma kabiliyetinin artirilarak göreve hazirlik seviyesinin yükseltilmesi planlaniyor. Tatbikat öncesinde basin mensuplarina, tatbikatta yer alacak hava araçlarinin tanitimi gerçeklestirildi.

Daha sonra tatbikatin uygulanma ayagina geçildi. Söz konusu uygulama ayaginda, yaralanan bir askerin, daha sonra da bir rehinenin 3 helikopter ile alandan kurtarilmasi simüle edildi. Ayrica F-16’larin belirlenen hedefleri nokta atis ile vurma görüntüleri ise nefes kesti. Öte yandan TUSAS tarafindan yerli ve milli imkanlar gelistirilen T-129 ATAK Helikopterleri de belirlenen hedefleri tam 12’den vurdu. Türkiye, Polonya, Azerbaycan ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyetinin (KKTC) katildigi tatbikatin basin günü ayaginda, ülkelerin üst düzey komuta kademe temsilcileri de yer aldi.

Jet uçaklari, HIK (Havadan Erken Ihbar) uçagi, ulastirma uçaklari, IHA (Insansiz Hava Araci), helikopterler ve personel kurtarma timlerinin katildigi tatbikatta, harekat ortaminda icra edilecek müsterek personel kurtarma usulleri denenerek, gelistirilmesi ve komuta kontrol sürecinin etkinlikle isletilmesi hedefleniyor. Anadolu Ankasi-2022 tatbikatina, Hava Kuvvetleri Komutanligi F-16 savas uçagi, 1 adet ANKA-S Insansiz Hava Araci, 1 adet E-7 T uçagi, 1 adet CN-235 uçagi ve 1 adet AS-532 helikopterleri ile katildi.

Kara Kuvvetleri Komutanligi, 1 adet AS-532 ve 2 adet T-129 ATAK Helikopterleri ve 1 Personel Kurtarma Timi ile katildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanligi, 1 SAT Timi, Jandarma Genel Komutanligi 1 adet S-70 Helikopteri ve 1 Personel Kurtarma Timi ile Özel Kuvvetler Komutanligi, 1 adet S-70 Helikopteri ve 1 Özel Kuvvetler Timi ile Azerbaycan 2 adet Mi-17 Helikopteri ve 3 Personel Kurtarma Timi, Polonya 1 JTAC Timi, KKTC ise 1 adet AS-532 Helikopteri ve 1 adet Personel Kurtarma Timi personeli ile katilim sagliyor.

Öte yandan tatbikati, Muharip Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Atilla Gülan, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutani Korgeneral Ramiz Tahirov, Çad Hava Kuvvetleri Komutani General Amine Ahmed Idriss’in yani sira katilim saglayan ülkelerin üst düzey askeri yetkilileri de yerinde takip etti.
Kaynak: İHA