''Kira Takip Sistemi Kurulabilir''

Emlak uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, kira bedellerinde yasanan anlasmazliklarin çözüme kavusmasi için kira takip önerisinde bulundu.

''Kira Takip Sistemi Kurulabilir''


Konut kiralarindaki artis son zamanlarda Türkiye’nin gündemine oturdu. Kiralardaki yüksek bedeller ev sahipleri ile kiracilari karsi karsiya getirdi. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Kira konusunda yasanan anlasmazliklari azaltmak için merkezi bir bilgi sistemi kurulabilir. Kira Takip Sistemi adi verilebilecek bu sistem ile kira kontratlari online hale getirilebilir. E-devlet ile entegre olabilecek sistem ile kira deger haritalarinin olusmasi, kurumlar arasinda entegrasyon, artislarin kontrolü saglanabilir. Ticaret Bakanligi tarafindan yetki belgeli emlak isletmeleri ile tasinmaz kimlik numaralari üzerinden web tapu entegrasyonlu bu altyapiya ihtiyacimiz var. Bu konuda Tasinmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden hizli bir sekilde uygulama yapilabilir. Kira bedellerine iliskin bankalarda özel hesaplar açilabilir” dedi.



’’Tavan uygulamamiz zaten var”

Özelmacikli, ’’Ülkemizde TÜFE’nin 12 aylik ortalamalara göre degisim oranlari üzerinden zaten bir tavan uygulamasi mevcut. Buradaki asil sorun, TÜFE ortalamalarinin geriden gelmesi ve piyasa gerçeklerinden hizli bir sekilde yansitamamasi. Hatta bu durum ilerde enflasyon düstügünde kiralarin artisini da devam ettirecek’’ dedi.



’’Genele yayilmasi dogru degil’’

Birçok mal sahibinin artislari zaten yasal sinirlar çerçevesinde yaptigina da dikkat çeken Özelmacikli, “Kira artislarinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 103 nominal bir artis varken, TÜFE’ye göre sinir yüzde 35 seviyesinde. Ayrica tasinmazin degerine göre 23 yil seviyesinde olan amortisman süresi de bu sürece etki ediyor. Yüzde yüze yakin artislar ise ancak tasinmaz degisimlerinde yasaniyor. Birçok kiraci ve mal sahibi su anda uzatmalarda yasal sinirlarin üstüne çikmiyor. Hatta mal sahiplerinin birçogunun da baska yerlerde kiraci oldugu da unutulmamali. Son verilere göre, fertlerin yüzde 57.5’inin oturduklari konutun kendilerine ait iken, yüzde 26,8 ise kiracilardan olusuyor” seklinde konustu.



’’Hollanda modeli için veriye ve kiraya amaçli üretime ihtiyacimiz var’’

Hollanda modeli üzerinden yapilan örnekler çerçevesinde de bazi bilgiler paylasan çeken Özelmacikli, “Özellikle birçok Avrupa ülkesinde belediye evleri adi ile sadece kiraya verilen evler söz konusu. Hatta bunun disinda da birçok gayrimenkul yatirim sirketlerinin de sadece kira amaçli yaptigi tasinmazlar var. Ülkelerindeki daireler, metrekareleri, türleri ve hangi gelir grubuna hangi evlerin tahsis edilebilecegi bile belli. Bizde ise bu konuda yeterli veriler olmadigi gibi, bu tür tasinmazlar da yok. Ülkemizde de gerek belediyeler gerekse de özel sirketler tarafindan sadece kira amaçli yapilarin üretilmesine ihtiyaç var. Hatta bu kapsamda bazi vergi muafiyetleri de saglanarak hizli bir üretim de gerçeklesebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA