Hollandali Kimya Sirketinden Istanbul'a Yeni Laboratuvar

Hollandali özel kimyasal ve hammadde distribütör sirketi IMCD Türkiye’deki yatirimlarini genisletti. Sirket Istanbul’da 3’üncü kisisel bakim ve kozmetik laboratuvarini devreye soktu. Söz konusu laboratuvar, Türkiye’de mevcut ürünlerinin içerigini zenginlestirmek ya da yeni ürün gelistirmek isteyen tüm kozmetik sektörüne açik olacak.

Hollandali Kimya Sirketinden Istanbul'a Yeni Laboratuvar


Ilaçtan kozmetige, insaattan boya ve plastige, tekstilden gidaya kadar pek çok alandaki özel kimyasal ve gida bilesenlerini 6 kitada 50’yi askin ülkedeki yaklasik 56 bin müsterisine ulastiran Hollanda merkezli kimya sirketi IMCD, Türkiye’deki yatirimlarina bir yenisini daha ekledi. 18 yildir Türkiye’de faaliyet gösteren sirket, Istanbul’daki 3’üncü laboratuvarini kozmetik sektörünün hizmetine sundu.

Müsterilerine yeni ürün gelistirmede destek olacak

Sirketten yapilan açiklamaya göre, 3,4 milyon euroluk cirosuyla alaninda dünya lideri unvanini tasiyan sirket, kozmetik alaninda hem iç pazarda hem de bölge ülkelerde artan talebi göz önünde bulundurarak, Türkiye’deki yatirimlarini genisletme karari aldi. Türkiye’de 2 bini askin müsterisine sektör trendlerine uygun, yenilikçi formülasyonlar ile genis bir ürün portföyü sunan sirketin Türkiye’de kozmetik haricinde, boya, yapi kimyasallari ve gida laboratuvari da bulunuyor. Son dönemde Türkiye’de sirket satin alimlari ile de dikkat çeken sirket, bu yatirimlariyla hem ekonomiye hem de müsterilerine katma deger olusturmayi sürdürürken, açtigi kisisel bakim ve kozmetik laboratuvari ile Türkiye kozmetik sektörünün büyümesine de destek verecek. Laboratuvar, Türkiye’de ürünlerini gelistirmek ya da yeni ürün olusturmak isteyen kozmetik sektörüne açik olacak.

“Yatirim ve satin alimlarimizla kisisel bakim pazarinda IMCD Türkiye’nin ayak izini güçlendirdik”

Genel faaliyet alanlarinda Türkiye’de 2 bini askin sirkete hizmet verdiklerini, kozmetik sektörü özelinde ise, 300 üreticiyle çalistiklarini kaydeden IMCD Türkiye Genel Müdürü Aylin Zakuto, konuyla ilgili sunlari söyledi:

“Kisisel bakim ve kozmetik sektörü, yillik bazda yaklasik yüzde 10 büyüme orani ile Türkiye’de en dinamik ve en çok gelecek vaat eden pazarlardan biri konumunda. Türkiye’nin genç nüfusu, gelismis sanayisi ve cografi konumunun avantaji hem ihracat hem de yerel talep karsisinda sürdürülebilir büyüme imkani sagliyor. Bu nedenle güçlü yerel firmalarin yani sira, çok uluslu kozmetik firmalari da üretim ve satis operasyonlari için Türkiye’yi tercih ederek, lisans anlasmalarini, fason üretimlerini ve ortak girisimlerini burada sürdürüyor. Sadece iç pazarda degil, Dogu Avrupa, Orta Dogu, Afrika ve Orta Asya bölgelerinin tam ortasinda yer almasi bakimindan, Türkiye’deki büyümeye ve potansiyele güveniyor, yatirimlarimizi sürdürüyoruz. Geçtigimiz yillarda yaptigimiz büyüme yatirimlarina son olarak Ejder Kimya’nin kisisel bakim bölümünü de ekleyerek liderligimizi güçlendirdik. Bu satin alma kisisel bakim pazarinda sirketimiz Türkiye’deki ayak izini güçlendirmek için çok saglam bir adim oldu. Istanbul’da faaliyet gösteren boya, yapi kimyasallari ve gida laboratuvarimiza ek olarak açtigimiz kisisel bakim ve kozmetik laboratuvarimiz sayesinde hem müsterilerimize hem de tedarikçilerimize daha genis kapsamli bir hizmet sunma imkanina kavusacagiz.”

“Türk kozmetik sektörüne destek olacak bu merkezi açmamizin üç ana amaci var” diyen Zakuto, bu amaçlari ise söyle siraladi: “Birincisi, bu alandaki müsterilerimizin ihtiyaçlarini, projelerini göz önünde bulundurarak, onlara daha iyi teknik destek verebilmek. Ikincisi global trendleri, gelismeleri sektöre aktarabilmek, bu dogrultuda ürünler sunabilmek. Üçüncüsü ise, uygulama yaparak hem hammaddelerimizi daha iyi analiz etmek hem de satis ekibimize teknik egitim verebilmek.”

“Kozmetikte trendler dogal formüllere kayiyor”

Kozmetik sektöründe global trendlerin dogal formüllere kaydigini ifade eden Zakuto, “Bu açidan sektörün Türkiye’de yatirimci için cazip bir alan oldugunu söyleyebiliriz. Çünkü trendler ve renkler her yil degisiyor. Örnegin son yillarda vegan ve guluten free hammadde talebinde artis var. Daha dogal formüller, sürdürülebilir ve doga dostu ürünler ön planda” seklinde konustu.



“50’yi askin ülkede edindigimiz tecrübeyi Türk kozmetik sektörünün hizmetine sunacagiz”

Dünya çapinda 3 bin 700 kisilik güçlü teknik ve ticari uzman ekiple müsterilerine en iyisini en güvenilir sekilde sunmak için çalistiklarini belirten Zakuto, söyle devam etti:

“Sorumlulugumuzun bilinciyle kaliteden asla ödün vermeden, dünya ölçeginde kurumsal üreticilerle isbirligi yapiyoruz. Yenilikleri takip ediyor, bünyemizdeki laboratuvarlarda yeni formülasyonlar gelistiriyor ve sanayiye her gün yeni çözümler sunuyoruz. Kozmetik laboratuvaramiz ile AR-GE’mizin yani sira, zengin ürün gami ve tecrübemizi müsterilerimizin kulanimina açiyoruz. Konusunda uzman ekiplerimiz, ihtiyaç duymalari halinde müsterilerimizin ürünlerini gelistirmelerine de yardimci olacak. Böylece 50’ye yakin ülkedeki 56 bini askin müsterimizde edindigimiz bilgi ve tecribeyi Türkiye’deki müsterilerimize açacagiz.”

Kozmetik laboratuvarinda tedarikçi ve müsterileri ile birlikte ortak workshoplar veya özel çalismalar da yapacaklarini da belirten Zakuto, IMCD’yi 21’inci yüzyilin ihtiyaçlarina cevap veren lider ve öncü sirket yapan bu yaklasimin temelinde ise, ileriyi görmek ve devamli gelismenin yattigini vurguladi.

Kozmetik sektöründe 2022 trendi

Zakuto, 2022 kozmetik sektörü trendleri hakkinda da su degerlendirmeyi yapti: “Yeni trendin “dogallik, gerçeklik, sürdürebilirlik” mottosu üzerinden ilerleyecegi öngörülüyor. Dogal içeriklerle hazirlanmis cilt bakim ürünleri bu dönemde oldukça revaçta. Dis etkenler, ultra viole isinlari, kuru hava ve psikolojik etkenler cildi çok etkiliyor. Bu nedenle cildin yenilenmesini saglayan yüz maskeleri gibi ürünler tercih ediliyor. Pandemi döneminde makyajin yerini nemlendiriciler ve cilt bakim ürünlerine biraktigini gözlemledik. En çok harcama yapilan kategoriler ise, yüz ve saç bakim ürünleri oldu. Normallesme süreci ile birlikte renkli kozmetiklerde de yeniden artis gözlemlemeye basladik.”

Kozmetik sektöründe büyüyen alanlar

Zakuto, Türkiye kozmetik sektöründeki büyüme potansiyeli yüksek olan alanlar hakkinda sunlari söyledi: Kozmetik ve kisisel bakim sektörünün en katma degerli segmentlerinden birisi olarak parfümden bahsedebiliriz. Parfüm pazari, Ortadogu ve Avrupa basta olmak üzere tüm ihracat pazarlarinda katma degerli ve yüksek büyüme saglayabilir. Renkli kozmetik ve saç bakim ürünleri de büyüyen pazarlar arasinda. Renkli kozmetik, global marka arenasinda firsat yakalanabilecek bir alan. Erkek bakim ürünleri, tüm dünyada artis trendinde olan ve farkindaligin yükseldigi bir segment. Son yillarda ‘sakal yagi’ gibi tamamen yeni erkek bakim ürünlerinin güçleniyor olmasi buna bir örnek olabilir. Sabun sektörü de bölgede güçlü oldugumuz ve yüksek hacme bagli olarak ihracat degerine anlamli katki sunan bir alan. Son tüketici merkezli bu kategori tanimlamalarinin disinda ayrica ‘esans ve uçucu yag’ ihracatinin da, büyüme vaat eden katma degerli bir alan oldugunu vurgulayabiliriz.”
Kaynak: İHA