GMIS Yönetim Kurulu 'TTK'ya Isçi Alinmasini Istiyoruz'

Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS) Yönetim Kurulu adina açiklama yapan Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu, Türkiye Taskömürü Kurumu (TTK) ile Maden Tetkik Arama Kurumu’nun (MTA) isçi açiklarinin acilen giderilmesi gerektigini belirterek, “Derin yeralti madenciliginin kamu eliyle yapilmasinin gerektigi bugüne kadar yasanan tecrübelerle ortadadir. Farkli yollarla kurumlarimizin yok edilmesi girisimlerine izin vermeyiz” dedi.

GMIS Yönetim Kurulu 'TTK'ya Isçi Alinmasini Istiyoruz'
Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS) Yönetim Kurulu adina açiklama yapan Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu, TTK’nin taskömürü üretiminin artirilarak ülke ekonomisine ve sanayisine daha çok hizmet eder hale gelmesini, bunun için de TTK’ya isçi alinmasini istediklerini söyledi.

Mutlu yaptigi açiklamada “Son dönemde dünyada ve bölgemizde yasanan gelismeler, yerli ve milli üretim yapmanin, kendi öz kaynaklarimizi yine öz insan kaynaklarimizla ülkemiz ekonomisine ve sanayisine kazandirmanin önemini bir kez daha ortaya koymustur. Dünyada yasanan çatismalarin, savaslarin temel nedeni enerji kaynaklaridir. Ülkemizde sadece Zonguldak Havzasi’nda bulunan Taskömürü, demir-çelik sektörü ile diger sanayinin ana hammaddesi olan stratejik bir enerji kaynagidir. Enerji temelli savaslar, taskömürü gibi stratejik bir kaynagin önemini daha da arttirmistir. Ülkemiz her yil 38 milyon ton taskömürünü milyarlarca dolar ödeyerek disaridan almaktadir. Uluslararasi piyasalarda tedarik sorunu oldugu gibi kömür fiyatlari da hizla yükselmistir. Uluslararasi piyasalardaki bu gelismeler nedeniyle taskömürü ithalatinin ülkemiz ekonomisine maliyetlerini daha da yükseltmektedir. Genel Maden Isçileri Sendikasi olarak uzun yillardir; yerli ve milli üretimden yana oldugumuzu, her alanda faaliyet gösteren stratejik kamu kurum ve kuruluslarinin korunmasi gerektigini, ithalata dayali tüketimin karsisinda oldugumuzu her platformda açikça ifade ettik, bu yönde mücadele verdik. Ülkemizin ithalata dayali tüketim politikasinin bedeli bugün açikça ortaya çikmis, ülke ekonomisi bozulmustur. Tüm bu gelismelere ragmen, yerli ve milli kaynagimiz olan taskömürü üretiminin artirilmasi için yeterli ve gerekli adimlarin atilmamasi manidardir. Türkiye’nin en kisa sürede kendi öz kaynagi olan taskömürü üretimini artirmasi, ülkemizin disa bagimliliginin azaltilmasi gerekmektedir” dedi.



“TTK’nin isçi açiklarinin acilen giderilmesi gerekmektedir”

TTK’nin isçi açiklarinin acilen giderilmesi gerektigini ifade eden Genel Maden Isçileri Sendikasi (GMIS) Yönetim Kurulu adina açiklama yapan Genel Baskan Yardimcisi Isa Mutlu, “Bugün Zonguldak Havzasi’nda bilinen rezerv 1 milyar 517 milyon tondur. Yillik taskömürü üretimi ise 1 milyon ton civarindadir. TTK’nin kurulu kapasitesi yillik 5 milyon tondur. Çalisan isçi sayisi ise 7 bin 400’e gerilemistir. TTK’ya mekanize, yari mekanize, esnek mekanize yatirimlari yapilmistir. Bu yatirimlarin sonuçlarinin alinabilmesi ve kömür üretiminin artirilabilmesi için TTK’nin isçi açiklarinin acilen giderilmesi gerekmektedir. Yerli ve milli kaynaklarin ülkemiz ekonomisine ve sanayisine kazandirilmasinin öneminin daha da arttigi böyle bir dönemde, TTK’nin ve yerli ve milli kaynaklarimizi bularak ülkemiz ekonomisine kazandiran MTA’nin isçi açiklarinin acilen giderilmesi için siyasi iradeyi göreve çagiriyoruz. Diger yandan TTK’nin Türkiye Varlik Fonu’na devredilecegi, Çinlilere satilacagi yönündeki iddialar dillendirilmistir. Genel Maden Isçileri Sendikasi olarak TTK, MTA ve madencilik sektörü ile ilgili tüm gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Edindigimiz bilgiler gündemde böyle bir konunun olmadigi yönündedir. TTK’nin belli dönemlerde, saglikli bir kaynaga dayandirilmadan bu tür suni iddialarla gündeme getirilmesini de dogru bulmuyoruz. Böyle bir konu gündeme geldigi takdirde Genel Maden Isçileri Sendikasi, madenciler ve bölge halki olarak sessiz kalmamiz söz konusu olmayacak, tepkimizi ortaya koyacak ve böyle bir girisime asla geçit vermeyecegiz. Derin yeralti madenciliginin kamu eliyle yapilmasinin gerektigi bugüne kadar yasanan tecrübelerle ortadadir. Farkli yollarla kurumlarimizin yok edilmesi girisimlerine izin vermeyiz. Biz, derin yeralti taskömürü isletmeciliginin kamu eliyle sürdürülmesini, TTK’nin taskömürü üretiminin artirilarak ülkemiz ekonomisine ve sanayisine daha çok hizmet eder hale gelmesini, bunun için de TTK’ya isçi alinmasini istiyoruz. Kurumlarimizin, halkimizin ve ülkemizin yararina olmayacagi ortada olan her türlü girisime karsi tarihimizden, üretim ve madencilik kültürümüzden aldigimiz güçle madenciler ve bölge halki olarak mücadele etme kararliliginda oldugumuzu kamuoyuna duyuruyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA