AFAD Baskani Sezer Açiklamasi 'Orman Yanginlari Tatbikatinda, Yeni Edindigimiz Kabiliyetleri Deneyecegiz'

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, Antalya merkezli Adana, İçel ve Mugla illerinde ortaklasa yapilacak Orman Yanginlari Tatbikati ile ilgili olarak, “Bu tatbikatla orman yanginlarina müdahale kapasitemizi ve isbirligimizi gelistirme, yangin aninda sonrasinda tahliye, barinma, beslenme bütün afet gruplarinin ortaklasaca çalisacagi bir çalisma olacak. Yeni edindigimiz kabiliyetleri deneme imkanimiz olacak” dedi.

AFAD Baskani Sezer Açiklamasi 'Orman Yanginlari Tatbikatinda, Yeni Edindigimiz Kabiliyetleri Deneyecegiz'


Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), “2022 Afet Tatbikat Yilini” tematik tatbikatlardan biri olan “Orman Yanginlari Tatbikati” ile sürdürüyor. Antalya merkezli tatbikat, 26 Mayis’ta, Mugla, İçel ve Adana’da es zamanli olarak gerçeklestirilecek. Bu çerçevede tatbikatin gerçeklestirilecegi bölgelerde AFAD Baskani Yunus Sezer ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey incelemelerde bulundu.

"Tatbikatlar devam ediyor"

Incelemelerin ardindan açiklamalarda bulunan Yunus Sezer, geçen 2 yilda farkli afetlerin yasandigi, can kayiplarinin oldugunu hatirlatti. Türkiye’nin en büyük orman yanginlarindan birinin yasandigini hatirlatan Sezer, “Hepimizin içi yandi ve büyük çalismalarla bunlar söndürüldü. Bu sene afet tatbikat yilimiz ilan edildi. Erzurum’da kis tatbikatiyla basladik, Diyarbakir’da arama kurtarma, geçen hafta Istanbul’da büyük bir tahliye ve barinma tatbikati yaptik. Bu haftada Orman Genel Müdürlügümüzle beraber 20 çalisma grubuyla, orman yanginlarina müdahale kapasitemizi ve isbirligimizi gelistirme, yangin aninda sonrasinda tahliye, barinma, beslenme bütün afet gruplarinin ortaklasacagi bir tatbikati planladik. Yarin bunu gerçeklestirecegiz” diye konustu.



"5 bine yakin personel sahada olacak"

Geçen yil büyük orman yanginlarinin ardindan daha hizli koordineli sekilde afetlerle mücadele etme noktasinda sik sik çalismalar yaptiklarini kaydeden Sezer, “Müdahale kapasitemizin koordineli sekilde çalismasini saglayan bir tatbikati yapacagiz. Antalya merkezli Mugla, Adana, İçel illerinde bu senaryo uygulanacak. 16 ilimizden hem personel hem de araç naklini gerçeklestirecegiz. 5 bine yakin personel sahada olacak. Afet ve orman gönüllüleri sahada olacak. Bine yakin aracimiz görev alacak. Tahliye ettigimiz yerde çadir kuracagiz, hayvanlarin tahliyesine kadar senaryoda yeni edindigimiz kabiliyetleri deneme imkanimiz olacak. Hazirliklarimizi en iyi sekilde yapmak zorundayiz” dedi.



"Sadece tatbikatta kalsin"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yil afet boyutuna ulasan orman yanginin basarili bir sekilde atlattiklarini kaydetti.

28 Temmuz-13 Agustos 2021 tarihleri arasindaki haritada dünyanin tüm ülkelerinde orman yanginlarinin yasandigini dile getiren Karacabey, “Ülkemizde de ormanlarda yanma siddeti oldukça yüksekti. O süre içinde 54 farkli ilinde 747 ayri yangin çikti. 15 gün süre içinde bu yanginlarin tamamini söndürdük. Ayni tarihte ABD’de Kaliforniya’da bir yangin vardi, 105 gün sürdü. Bu tatbikatla biz ülkemizin ayri illerinde ve ayni anda birden fazla çikabilecek yanginlara hazirligimizi gözden geçirecegiz. Bu hep tatbikat olarak kalsin ve geçen yilki gibi bir yangin yasanmasin” diye konustu.



"Insan kaynakli"

Deprem gibi yanginlara da hazirlikli olunmasi gerektiginin altini çizen Karacabey, “Yanginlari önlemek mümkün, çikan yanginlarin yüzde 90’i insan kaynaklidir. Yüzde 10’luk kismi yildirim kaynaklidir. Vatandaslarimizi duyarli olmaya çagiriyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA