112 Yenidogan Nakil Egitimi Düzenlendi

Zonguldak Il Saglik Müdürlügü’ne bagli Halk Sagligi Hizmetleri Baskanligi Koordinatörlügü’nde 112 Acil Saglik Yenidogan Nakil Egitimi düzenlendi.

112 Yenidogan Nakil Egitimi Düzenlendi
Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü egitim salonunda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Bashekim Yardimcisi Kadin Hastaliklari Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Atay Özten, Zonguldak Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesinde görevli Neonatoloji Uzmani Dr. Alper Aykanat, ilimiz NRP Egitimcileri Bulasici Olmayan Hastaliklar Birim Sorumlusu Uzman Sevil Çelik, Zonguldak Kadin Dogum ve Çocuk Hastaliklari Hastanesinde görevli Hemsire Sengül Bayrak, Anestezi Teknisyeni Kadri Çelik ve Hemsire Nihal Kalinci tarafindan, 112 Acil Saglik Hizmetlerinde görev yapan 6 doktor, 25 paramedik ve 12 ATT olmak üzere 43 saglik çalisanina, hastane disinda doguma müdahale, yenidogana yaklasim, canlandirma ihtiyacini belirleme, olagan bakim, hipotermiden (düsük vücut isisi) koruma, ambulansta transport kuvözlerde bebek nakli konularinda egitim verildi.

Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr.Ömer Inan Güven düzenlenen egitimle ilgili yapmis oldugu açiklamada, “Ülkemizde önemli bir halk sagligi sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Bakanligimizca çesitli programlar yürütülmektedir. Yenidogan ölümlerini azaltabilmek için, yüksek teknolojiye dayanan, uzman agirlikli yenidogan bakiminin yani sira temel yenidogan bakim hizmetlerinin de gelistirilmesi gerekmektedir. Yenidogan nakli; hasta yenidoganin yogun bakim imkânlarina sahip donanimli bir ambulans ve egitimli bir nakil ekibi ile üst seviye bir yenidogan merkezine naklidir. Yenidogan bebeklerin nakli, yenidogan döneminin en önemli konularindandir. Neonatal dönemde yogun bakima gereksinim ihtimali olan bebeklerin ileri seviye hastanelere anne karninda transfer edilmeleri en ideal yaklasimdir. En iyi nakil küvözünün uterus oldugu bilinen bir gerçektir. Ancak riskin önceden tahmin edilememesi, risk durumunun dogumda ortaya çikmasi, dogum yapilan merkezin bebegin risk durumuna uygun olmamasi gibi nedenlerle yenidoganin nakli kaçinilmaz olabilmektedir. Yenidoganin naklinde stabilizasyonunun, canlandirmanin ve nakil sirasinda verilen bakimin niteligi, yenidoganin mortalite ve morbiditesini etkilemektedir. Basarili bir nakilde amaç bebegin nakil sirasinda Yenidogan Yogun Bakim Ünitesi’ne (YYBÜ) benzer optimal sartlarda bakim almasinin saglanmasidir” dedi.

Düzenlenen egitim sonunda, Saglik Hizmetleri Baskani Dr. Bilal Cin, Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Ömer Inan Güven, Saglik Hizmetleri Baskan Yardimcisi Aydin Sanlioglu, Aile Hekimligi ve Toplum Sagligi Hizmetleri Sube Müdürü Uzman Ümit Çavus, Bulasici Olmayan Hastaliklar Sube Müdürü Uzman Sevil Çelik ve tarafindan egime katilan personele katilim belgeleri verildi.

Kaynak: İHA