Eskisehir'de Azerbaycan 'Kültür' Bulusmasi

Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov’un katilimiyla Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ev sahipliginde ’Bir Millet Iki Devlet’ etkinligi düzenlendi.

Eskisehir'de Azerbaycan 'Kültür' Bulusmasi
ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen etkinlik, Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov’un Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiligi Resim Sergisi’nin açilisini yapmasiyla basladi.

Daha sonra Büyükelçi Mammadov, Azerbaycan’in Istanbul Baskonsolosu Nermina Mustafayeva, Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa, ESOGÜ Rektörü Dr. Kemal Senocak ve misafirler sergide yer alan resimleri incelediler.

“44 günlük savasta 84 milyonluk Türkiye’nin gözüne uyku girmedi”

Etkinligin açilisinda konusan Azerbaycan’in Ankara Büyükelçisi Resad Mammadov dünyada birbirine bu kadar bagli olan iki devletin olmadigini söyleyerek iki ülke arasindaki iliskinin sadece ekonomik olmadigini belirtti.

Savasta Türkiye’nin her zaman yanlarinda oldugunu aktaran Mammadov, “Sadece ekonomik degil halkalarin sevgisi üzerine kurulmus, devlet baskanlarimizin arkadasligi ve kardesligi milletimizin kan kardesligi, serefli ve tarih kültürümüz ortak. Burada abi ya da küçük kardes yok. Burada ikiz kan kardes var, 44 günlük savasta bunu gösterdi. 44 gün Azerbaycan ordusu kan döküp, can verip, topraklari azat ettigi müddette 84 milyonluk Türkiye’nin gözüne uyku girmedi. Azerbaycan bayraklarini kaldirdi göklere ve zafer gelene kadar onlari asagiya salmadi” dedi.



“Azerbaycan ve Türkiye devletinin bir arada olmasi çok önemli”

Bu tür etkinliklerin Azerbaycan’in tanitimiyla ilgili çok önemli oldugunu söyleyen Azerbaycan Milletvekili Fazil Mustafa ise, “Azerbaycan ve Türkiye devletinin bir arada olmasi, gelecegin projelerini verilmesi çok önemli. Türk devletlerinin bütün Avrupa konseyinde Islam birligi teskilatinda ve baska önemli kuruluslarda birbirine destek veren konumda olmasina kimse 40 yil önce bu kadar ilerleyebilecegini düsünmezdi” diye konustu.

Türkiye ve Azerbaycan arasindaki iliskinin devletler arasindaki iliskilerin çok üzerinde oldugunu söyleyen ESOGÜ Rektörü Dr. Kemal Senocak, “Bizim aramizdaki iliski bir çikar iliskisi degil kardesler arasi iliskidir. Ayni inanca mensup ortak tarihi paylasan kederde ve sevinçte birlikte olan iki devlettir” dedi.

Konusmalardan sonra, Azerbaycan Devlet Iktisat Üniversitesi verdigi konserle gelen misafirlere Azeri müzigi dinletisi sundu. Ardindan, HAZAR Azerbaycan Halk Danslari ve Sanat Toplulugun gösterisiyle etkinlik sona erdi.
Kaynak: İHA