Türkiye'nin Ilk Peynir Müzesi Kars'ta

Kars, turizmine kazandirilan Peynir Müzesi, Dünya’nin 18’inci ve Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olarak yerli ve yabanci turistlerden yogun ilgi görüyor. Peynir Müzesi’ni 3 ayda 12 bin kisi ziyaret etti.

Türkiye'nin Ilk Peynir Müzesi Kars'ta
30’dan fazla peynir çesidinin sergilendigi, "Dünya’nin 18. Peynir Rotasi" olarak tescillenen, Türkiye’de ilk ve tek olan ’Peynir Müzesi’ Kars’in yeni turizm destinasyon noktasi olarak öne çikmaya basladi.

“Tarihimizi de anlatmamiz gerekiyordu”

Peynir Müzesi’nde tarihi anlatmak gerektigini belirten Müze Müdürü Yesim Koç, “Burasi aslinda 1734 yilinda yapilmis bir tabya, ismi Süvari Tabya olarak geçiyor. Ayni zamanda Dere Tabyasi olarak biliniyor. Özellikle tarihi açidan bizim için önemliydi bu bina, tarihimizde mutlaka gelen misafirlerimize anlatmamiz gerekiyordu” dedi.

Koç, “Içerisine girdigimiz zaman burada özellikle Kars peynirlerini tanitmaya çalisiyoruz. Kültürümüzü tanitmaya çalisiyoruz. Kars peynirlerinin tamamiyla imalatindan satisina kadar anlatmaya çalisiyoruz. Yayla bölümümüz var, süt sagim alinimiz var. Endemik bitki bölümümüz var. Gravyer imalat bölümümüz var. Osmanli evler, Rus binalarini tanittigimiz bölümlerimiz mevcut” diye konustu.

“3 ayda 12 bin kisi ziyaret etti”

Peynir Müzesi’nin yogun ilgi gördügünü ifade eden Müze Müdürü Yesim Koç, “Yogun bir ilgiyle karsilastik. Hem turizm açisindan aslinda burasi çok önemli oldu. Hem de Kars halki tarafindan da yogun bir ilgiyle karsilastik. 3 aylik bir müzeyiz. Subat ayindan beri açik müzemiz, Subat ayindan bugüne kadar gelen ziyaretçi sayimiz 12 binin üzerinde, bu yönüyle gurur verici, insallah daha fazla olacaktir, daha da artacaktir ziyaretçi sayimiz” seklinde konustu.

Kars Peynir Müzesi’nde ahir bölümü, içi süt dolu gügümler, yaylalardaki yasam ve peynir yapimi, peynirin imalat serüveni anlatilirken, geçmisten günümüze peynir yapiminda kullanilan araç ve gereçler de sergileniyor.

Dere Tabyasi’nin tarihçesinin de anlatildigi bölümün de yer aldigi müzede temsili Kars Gari, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Gari, gravyer yapim salonu, peynir salonu, Kars evleri, sefin bölümü, atölye bölümleri de bulunuyor.

Peynir yapiminin hareketli olarak canlandirildigi Peynir Müzesi’ni 3 ayda 12 bin kisi ziyaret etti.
Kaynak: İHA