Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu Açiklamasi 'Maymun Çiçegi Dünyayi Etkileyecek Yeni Bir Salgin Olabilir'

Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, maymun çiçegi hastaligi hakkinda, “Hastalarin lezyonlari, vücut sivilari, solunum damlaciklari ve yatak, çarsaf gibi kontamine materyallerle temasla insandan insana bulasabilir. Maymun çiçegi dünyayi etkileyecek yeni bir salgin olabilir” dedi.

Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu Açiklamasi 'Maymun Çiçegi Dünyayi Etkileyecek Yeni Bir Salgin Olabilir'
VM Medical Park Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, son günlerde gündeme gelen maymun çiçegi hastaligi hakkinda bilgi verdi. Maymun çiçegi hastaligi olarak adlandirilan Monkeypox’a Poxviridae familyasindaki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçegi virüsünün neden oldugunu söyleyen Prof. Dr. Leblebicioglu, “Maymun çiçegi virüsü siklikla Orta ve Bati Afrika tropikal bölgelerinde görülen bir enfeksiyondur. Insanlara hayvanlarla yakin temas veya virüs bulasmis materyal ile temas yoluyla bulasir. Hastalarin lezyonlari, vücut sivilari, solunum damlaciklari ve yatak, çarsaf gibi kontamine materyallerle temas ile insandan insana bulasabilir. Hastalik açisindan yüksek riskli kisiler hastalarin ev arkadaslari, cinsel partnerleri, yakin temasta olan kisiler ve hastayla ilgilenen saglik çalisanlaridir” diye konustu.

Prof. Dr. Leblebicioglu, “Ingiltere, Portekiz, Ispanya basta olmak üzere Italya, Isveç, Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkelerini etkileyen bir salgindir. ABD’de bir, Kanada’da iki vaka bildirilmistir. Kisa sürede olgu sayisinin 100’ün üzerine çikmasi endise vericidir. Bu sekilde bir salgin neden olmasi bulastiricilikta yeni bir yol olabilecegini, hastalarin çogunda cinsel iliski hikayesinin olmasi, etkenin cinsel iliski sirasinda yakin temas ile bulastigini düsündürmektedir. Yeni bir varyant olasiligi da mutlaka arastirilmalidir. Hastalikta en sik görülen belirtiler ates, vücutta döküntü ve lenf bezlerinde büyümedir. Döküntüler daha çok yüzde görülür, eller, avuç içi ve ayak tabani, agiz içinde ve cinsel organlar döküntünün görüldügü diger vücut bölgeleridir. Klinik görünümü artik dünyada asi uygulamasi ile ortadan kaldirilan çiçek hastaligina benzer. Hastalik kendini genellikle 2-4 haftada sinirlar. Çiçek hastaligina karsi asilanmasi olanlar bu hastaliktan korunurlar” seklinde konustu.



Avrupa’da yayilimi artiyor

Maymun çiçeginin önlenmesi için onaylanmis daha yeni asilar gelistirildigini ama yaygin kullanimi olmadigini ifade eden Prof. Dr. Leblebicioglu, “Kanitlanmis, etkili bir tedavisi olmayan hastaliktan korunmak için hasta hayvanlar ve insanlarla temastan kaçinmak gerekir. Vücudunda herhangi bir olagan disi döküntü, kizariklik, su dolu küçük kesecekler fark eden kisiler vakit geçirmeden bir saglik kurulusuna basvurmalidir. Hastaligin görüldügü bölgelerden gelen kisiler hastalik belirtileri açisindan degerlendirilmelidir. Maymun çiçegi hastaligindan kuskulanilan hastalar mutlaka Saglik Müdürlüklerine bildirilmelidir. Avrupa’da yayilimi artan hastalik için ülkemizde erken uyari sistemi hizla gelistirilmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA