Gaziantep'te Romatoloji Sempozyumu

Türkiye Romatoloji Dernegi, Dogu Anadolu Romatoloji Dernegi ve SANKO Üniversitesi Hastanesi tarafindan Gaziantep Divan Otel’de 3. Gaziantep Romatoloji Sempozyumu düzenlendi.

Gaziantep'te Romatoloji Sempozyumu
Sempozyum Baskani SANKO Üniversitesi Hastanesi Romatoloji Uzmani Doç. Dr. Bünyamin Kisacik, “Türkiye’den 31 konusmacinin katildigi Romatoloji Sempozyumu, son yillarda Gaziantep’te gerçeklestirilen en büyük Romatoloji Sempozyumu oldu” dedi.

Bu yil ilk kez kardes ülke Azerbaycanli meslektaslarin da katildigi 10 oturumdan olusan sempozyumun bilimsel kisminda sunumlarin, Azerbaycanli hekimlerin de yaralanabilmesi için online canli olarak paylasildigini belirten Doç. Dr. Kisacik, sempozyumun önümüzdeki yillarda da devam edebilecegini söyledi.



’’Romatimal hastaliklar ciddi bir saglik problemi’’

Firat Üniversitesi Romatoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Süleyman Serdar Koca, romatizmal hastaliklarin halen çok ciddi bir saglik sorunu oldugunu ve tani konmadigi takdirde sakatliklara neden olabileceginin altini çizdi. Romatizmal hastaliklara çogunlukla geç tani konulduguna vurgu yapan Prof. Dr. Koca, toplumda romatizmal hastaliklarin yasi konusunda çok fazla yanlis bilgi bulundugunu kaydetti.

Hastaligin her yas grubunda ortaya çikabilecegini ve bazi hastaliklarin da özellikle genç yas grubunu çok daha fazla etkiledigine dikkat çeken Prof. Dr. Koca, “Romatizmal hastaliklar pek çok farkli sikâyete neden olmakla birlikte eklem agrisi, eklemlerde sislik ile kendini gösterse de aslinda tüm organlari etkileyebilir” ifadelerini kullandi. Eklemlerdeki agri ile sisligin ve sabahlari daha yogun olan bel ve kalça agrisinin romatizmal hastaliklarin sik karsilasilan bulgulari oldugunu anlatan Prof. Dr. Koca diger bulgularla ilgili su bilgileri paylasti:

“Agiz içerisinde tekrar eden yaralar, agiz kurulugu, gözlerde yanma batma, sogukta ellerde görülen renk degisiklikleri de romatizmal hastaliklarda görülen bulgulardandir. Son yillarda romatizmal hastaliklarin tedavisinde çok büyük ilerlemeler vardir. Çok sayida ilaç halen arastiriliyor. Hastaligin erken tani ve tedavisinin yani sira hem ilaçlara hem de hastaliga bagli gelisebilecek sorunlar açisindan kontrollerin mutlaka düzenli olarak yapilmasi gerekir.”

Romatizmal hastaliklar ve sedef hastaligi

Hacettepe Üniversitesi Romatoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Umut Kalyoncu ise sik görülen romatizmal hastaliklardan olan sedef romatizmasi ile ilgili açiklamalarda bulundu. Romatizmal hastaliklarin sedef hastalarinin yüzde 20 kadarinda ortaya çikabildigini bildiren Prof. Dr. Kalyoncu, sedef hastaligi basladiktan 7-8 yil sonra siklikla romatizmal hastaligin ortaya çikabildigini animsatti.

Diz, ayak bilegi, el bilegi gibi eklemlerde agri ve sisligin hareket kisitliligina neden olabildigini hatirlatan Prof. Dr. Kalyoncu, sözlerini söyle tamamladi:

“Ayni zamanda özellikle sabah ya da geceleri ortaya çikabilen bel agrisi da hastaligin bulgularindandir. Hastaligin tanisi için iyi bir muayene ve görüntüleme genellikle yeterli olmaktadir. Tedavi konusunda son 20 yildir büyük degisiklilerin oldugu sedef romatizmasinda çok etkili ve güvenilir bir sonuç almak mümkün. Uygulanan tedavi ile hem eklem yakinmalari hem de cilt bulgularinda belirgin iyilesme saglanmaktadir. Bu hastaliklarin tedavisinin düzenli olarak yapilmasi ve belirli araliklarla romatoloji doktoru tarafindan takibi çok önemli.”
Kaynak: İHA