Antalya'da 160 Yillik 'Polisin Konagi' Restore Edilecek

Antalya’nin Ibradi ilçesinde koruma altinda bulunan yaklasik 160 yillik “Polisin Konagi” Antalya Valiligi tarafindan restore edilerek turizme kazandirilacak.

Antalya'da 160 Yillik 'Polisin Konagi' Restore Edilecek
Antalya Valiligi Yatirim Izleme Koordinasyon Baskanligi’nca (YIKOB), Ibradi ilçesinde bulunan ve 1860 - 1870 yillarin sonunda yapildigi bilinen “Polisin Konagi” restore edilecek. Antalya Valiligi tarafindan çalismalarin son asamasina gelindigi, önümüzdeki günlerde ise konagin restorasyon islemlerine baslanilacagi bildirildi.

Ibrahim Dülek Evi (Polisin Konagi) Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon Projesi, 2017 yilinda Ibradi Belediyesi’ne Antalya Valiligi tarafindan verilen proje ödenegi dogrultusunda tarihi konagin belgeleme çalismasi yapilip yapi, Antalya Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulunun 14/02/1981 tarih ve 2592 sayili karari ile “2. Grup korunmasi gerekli tasinmaz kültür varligi” olarak tescil edildi. Tarihi konak restore edilerek Ibradi ilçesine yöresel mutfak ve kültürel hizmet binasi olarak halkin kullanimina açilacak.

Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Müdürü Cemil Karabayram ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varliklarini Koruma ve Onarim Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akin Akyol konakta inceleme yapti.

Antalya Valiligi Kültür Varliklari Birim Müdürü Cemil Karabayram, halk arasinda “Polisin Konagi” diye anilan konagin polis Mehmet Efendi ve ailesi tarafindan 1860 ve 1870’li yillarin baslarinda yaptirilmis bir konak oldugunu söyledi.

Barok tarzda yaptirilmis konaklardan birisi oldugunu söyleyen Karabayram, “Cumbasinin üzerinde, dolaplarda, duvarlarda ve serbetliklerde kalem isi boyalari ve süslemeler mevcuttur. Önünde büyük üzüm bagi ve bahçesi olan sayili konaklardandir” dedi.



“Osmanli’nin izlerini tasiyor”

Antalya’nin Ibradi ilçesinde bulunan konagin Osmanli’nin izlerini tasiyan, onun ruhunu geçmisten bugüne kadar yasatmaya çalisan bir konak oldugunu dikkat çeken Karabayram, “Konak 1860’li yillarin basinda yapilmis. Polis Mehmet Efendi tarafindan yaptirildigi kayitlara geçmis. Tabi ki bu yapinin kurtarilmasi basta Içisleri Bakanimiz Sayin Süleyman Soylu beyin talimati ve Sayin Valimiz Ersin Yazici beyin büyük gayretle destegi ile konak ayaga kaldirilacak. Su anda konagin muhafakatname süreçleri devam ediyor. Ibradi ’Polisin Evi Konagi’ da ismi ile manevi degeri ile ve kültürü ile günümüze gelmesi, hem de polisin konagi ismini almasi sebebiyle kahraman Türk polisinin de isminin yasayacagi bir konak olarak hayat bulacak. Ismi zaten polisin konagi. Buranin projede bir bölümü müze olarak bir kismi da turizmsel faaliyetlerin sürdügü bir yer olarak planlaniyor. Insallah burada gelecege dair çok seyler yapilir” dedi.



“Içisleri Bakani Süleyman Soylu sahip çikti”

Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun konagin ayaga kaldirilmasi için talimat verdigini anlatan Karabayram, "Yapiya baktigimiz zaman yapi mail-i inhidam durumunda. Bina önce askilama sistemi ile ele alinmasi lazim. Yapimin yüzde ellisi su anda toprak altinda. Bir kismi ayakta. Iklimsel kosullara dayanamamis. Sagolsun sayin Bakanimiz Süleyman Soylu bey ve Sayin Valimiz Ersin Yazici bey bu konaga sahip çiktilar. Çok yakinda bu konak Osmanli döneminden bugüne olan o ihtisamina, o ruhuna, o saadetine yeniden kavusacaktir" diye konustu.



“160 yillik bir yapi”

Yapinin yaklasik 160 yillik bir yapi oldugunu söyleyen Karabayram, “Ibradi’nin da genel merkezine hakim bir yapidir. Osmanli’nin belli bir dönem izlerini tasiyor. Bunun için yapinin hem konservatif, hem statik açidan ele alinmasi gerekiyor. Yapi Antalya Koruma Bölge Kurulunca projeleri onaylanmis bununla ilgili tüm çalismalar tamamlanmis durumda. Su anda da yapinin gelecek nesillere aktarilmasi için plan ve çalismalar yapiliyor. Bilindigi üzere Ibradi bölgesinde Osmanli döneminin izlerini tasiyan birçok yapi var. Fakat nitelik ve nicelikler bakimindan baktigimiz zaman motifle bezelemeleriyle, süsleriyle eski tas ustalarinin geleneklerini yansitan bu yapinin ayri bir özelligi olduguna inaniyoruz” seklinde konustu.

Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varliklarini Koruma ve Onarim Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Ali Akin Akyol ise, Antalya’nin Ibradi ilçesinde bulunan ve polis evi olarak adlandirilan evin zamanin yipratici sartlari altinda bir bölümünün yikilmis oldugunu söyledi.

Bu yapinin Osmanli dönemine ait olduguna dikkat çeken Akyol, "Evin en gösterisli salonunun oldugu bölüm ve çatisi çökmüs. Burada Osmanli dönemine ait bir yapim stilini görüyoruz. Duvarlarda ve serbetliklerde kalem isleriyle beraber yapilan süslemeler oldukça gösterisli. Hem de Ibradi’nin Anadolu’da öne çikan özelligi olan dügmeli evler olarak bunlarin güzel bir örnegidir. Burada yapilacak restorasyon çalismalariyla birlikte yeniden ayaga kalkacak. Bu evde olmasi gerektigi gibi eski haline gelecegini düsünüyorum” dedi.



“Polis’in Konagi”

Halk arasinda Polis’in Konagi diye anilan konak. Polis Mehmet Efendi ve ailesi tarafindan yaptirilmistir. Barok tarzda yaptirilmis konaklardan birisidir. Cumbasinin üzerinde, dolaplarda, duvarlarda ve serbetliklerde kalem isçi boyalari ve süslemeleri vardir. Önünde büyük üzüm bagi ve bahçesi olan sayili konaklardandir.

Polis Mehmet Efendi, 01.07.1863 yilinda Ibradi’da dogmus ve 15.10.1949 yilinda vefat etmistir. Mezari Ibradi’dadir. Babasinin adi Hasan, annesinin adi Gülsüm’dür. Esinin ismi Ematullah’tir. Osmanli Dönemi’nin ilk polis müdürlerindendir. Yani Zabitan Amiridir. Ailesinin lakabi Pehlivanzade’dir. Sonradan Koçak soyadini almislaridir.
Kaynak: İHA