Vali Çagatay Açiklamasi 'Ahlat, Türkiye'nin Gözdesi Bir Sehir'

Bitlis’in Ahlat Kaymakamligi ve Ahlat Doga Kültürel Mirasi Yasatma Dernegi (ADER) tarafindan AB Koruma ve Diyalog hibe programina yazdigi ‘Tarihin Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor’ adli proje bünyesinde düzenlenen ve 2 gün sürecek çalistay basladi.

Vali Çagatay Açiklamasi 'Ahlat, Türkiye'nin Gözdesi Bir Sehir'
Ahlat Halk Egitimi Merkezi Müdürlügü Ertugrul Gazi Konferans Salonunda gerçeklestirilen çalistaya Bitlis Valisi Oktay Çagatay, Ahlat Kaymakami Fikret Dag, Ahlat Belediye Baskani A. Mümtaz Çoban, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Dogru, Ahlat Doga Kültürel Mirasi Yasatma Dernegi Baskani Samet Adiyaman, ögretim üyeleri, protokol üyeleri ve çok sayida vatandas katildi.

Minik mehteran takiminin gösterisinin ardindan Selçuklu Meydan Mezarligindaki taslarin fotograflarinin yer aldigi fotograf sergisinin açilisi yapildi. Çalistayin açilis konusmasini yapan Ahlat Kaymakami Fikret Dag, Tarihi Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor Projesi Ahlat Çalistayina katilan herkese tesekkür ederek, “Yaklasik bir yildir baslattigimiz projeyi insallah sizlerin de katkilariyla nihayete erdirecegiz. 150’e yakin mezar tasini ihya ederek insanligin hizmetine sunmaktan büyük kivanç duyuyorum. Katkilarindan dolayi herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban ise “Ahlat, Anadolu serüvenimizin ilk basladigi yerdir. Çok önemlidir. Türk birligimizi tesis edecegimiz en önemli adrestir. Abidevi taslari mühür gibi Ahlat’ta bugün birligimizin sembolü olarak Ahlatlilar halen muhafaza ediyor. Kayi Alp’in kabri burada. Ertugrul Gazi’nin burada dogmasi, Hayme Ana’nin dogum yeri olmasi, kisacasi mefkuremize müthis hizmetler sunan Selçuklu ve Osmanli 24 milyon kilometrekare topraga sembol olarak tasidiklari bayrak Ahlat’tan çikiyor. Bugün Anadolu birligimizin yeniden insasinda en önemli mühür Ahlat’tir. Ahlat yeniden Türk dünyasina ve Islam alemine Kubbet-ül Islam insasinda görevine devam edecektir” diye konustu.

Ahlat Doga ve Kültürel Mirasi Yasatma Dernegi (ADER) Baskani Samet Adiyaman da, çalistaya katilan herkese tesekkür ederek, “Projemiz, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Avrupa Birligi’nin mali destegi ile hayata geçirilen ‘Ortak Kültür Mirasi: Türkiye ve AB Arasinda Koruma ve Diyalog-II Hibe Programi’ bünyesinde hibe destegi almistir. Ana hedefi kültürel mirasa hizmet olan projemizde restorasyon uygulama alani olarak üzerinde tasidigi binlerce mezar tasiyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Ahlat Selçuklu Mezarligi seçilmistir. Içinde barindirdigi eser sayisi ile ülkemizin en büyük Türk Islam Mezarligi olma özelligine sahip alanda projemiz çerçevesinde hedeflenen 100 mezar tasinin restorasyonu yapilmistir. Tarihi zenginlikleriyle ön plana çikan ilçemizde böyle güzel bir projeyi uygulamaktan ve siz degerli misafirlerimizle bir arada olmaktan son derece mutluluk duyuyorum” diye konustu.



“Ahlat, Türkiye’nin gözdesi bir sehir”

Konusmalarin ardindan çalistaya katilan akademisyenlerin sunumlari basladi.

Çalistay hakkinda gazetecilere açiklamada bulunan Bitlis Valisi Oktay Çagatay, Ahlat’in son yillarda Türkiye’nin gözdesi bir sehir oldugunu söyledi.

Çagatay, “Tarihin Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor Projesi çerçevesinde Ahlat’tayiz. Ahlat Kaymakamligi tarafindan proje gerçeklestirildi.

Ahlat son yillarda Türkiye’mizin gözdesi. Cumhurbaskanimizin da Ahlat’a olan özel ilgisini hepimiz biliyoruz. Riyasetinde yürüyen projeler sayesinde bütün Türkiye ve dünya Ahlat’imizi artik taniyor. Burada yürüttügümüz projelerimiz de var. Dogu Anadolu’daki ‘sakin sehir’ unvanini kazanan en önemli ilçe Ahlat’imiz oldu. Bu projeyle Ahlat’in taninirligini daha artirmayi planliyoruz. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum. Proje bünyesinde çalistay düzenleniyor. Bunun çok verimli geçecegini düsünüyorum” seklinde konustu,

Çalistaya davetli olarak katilan MHP Genel Baskan Basdanismani ve Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy da, anlamli bir program vesilesiyle Ahlat’ta olduklarini söyleyerek, “Ahlat’ta çalismalarin dünü, bugünü ve gelecegi üzerine düzenlenen çalistay vasitasiyla Selçuklu’nun baskenti, Türklügün Anadolu’da mayalandigi memlekette olmaktan dolayi memnuniyetimizi ifade ediyoruz. Selçuklu tarihi, Türk sanat tarihi, Türk kültürü ve Türk halk bilimini çalisan akademisyenlerle konuyla ilgi bürokrasinin bir araya geldigi, civar üniversite rektörlerinin, valilerinin yüksek düzeyde ilgi gösterdigi, vatandaslarin heyecanla karsiladigi bu toplantida olmaktan ziyadesiyle memnunum. Ahlat’in tarihi rolünü ve arka planini anlatmaya gerek yok. Çünkü Ahlat Anadolu’ya giris kapimiz. Anadolu’daki Orhun yazitlari diye tabir edilen Ahlat mezar taslari ve sehrinin tarihi arka planiyla taninmasi, tanitilmasi ve gelecek nesle aktarilmasi ve tarihin bu gerçekler üzerinden dogrularak gelecegi insa etmesi üzerine bir devlet politikasi yürütülüyor. Bu devlet politikasinin yürütülmesi hususunda ortaya konulan vizyon, Cumhurbaskanligi makami tarafindan kabul edilmis, buraya Cumhurbaskanligi Külliyesinin köskü ve misafirhanesi yapilmis. Gelecekte Türk devlet teskilatlarinin toplantilari bu merkezde yapilarak Türk dünyasina ve insanliga verilecek mesajlar açisindan da bu birliktelik çok önemlidir” seklinde konustu.

Eski Ahlat kaymakamlarindan olan Merkez Valisi Mustafa Toprak ta, “Kubbet-ül Islam diyari memleketin adete odak noktasi olan Ahlat’tayiz. Burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu çalistay çok önemli. Çünkü Ahlat’in Türk dünyasindaki yeri çok önemli. Bunun zaman zaman üzerinde barindirdigi degerlerin gündeme getirilmesi, hem zaman içerisinde neler yapildigi, daha ileri gidebilmek ve bu tarihi ileriye tüm degerleriyle birlikte tasiyabilmek adina neler yapmamiz gerekiyor, neler yapiliyor bunlar tartisiliyor bilim insanlarimiz tarafindan. Bu açidan büyük memnuniyet duydum” dedi.

Çalistay hakkinda degerlendirmede bulunan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastas ise Ahlat’in önemli bir merkez oldugunu belirterek, “Tarihi eserlerin özellikle mezarliklarin, farkli mezar türlerinin, kümbetlerin oldugu önemli bir nokta. Ayni zaman Anadolu içinde bir giris kapisi. Bu önemli bir projeydi. Ahlat için oldukça önemli, bundan sonra da benzer projelerin devami gelecektir” diye konustu.

2 gün sürecek çalistayda Türkiye’den ve farkli ülkelerden akademisyenler sunumlarini gerçeklestirecek.
Kaynak: İHA