Konya'nin Unutulan Geleneksel Yemekleri Yarismalarla Tanitiliyor

Geleneksel Konya ve Selçuklu Mevlevi Mutfaklarina ait unutulmaya yüz tutmus yemekler düzenlenen yarismalarla tanitiliyor.

Konya'nin Unutulan Geleneksel Yemekleri Yarismalarla Tanitiliyor
Konya’da Türk Mutfagi Haftasi etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Ecdat Sofrasi Yemek Yarismasi basladi.

Ecdat Parkinda Konya Büyüksehir Belediyesi ve Konya Asçilar Derneginin düzenledigi ve iki gün sürecek olan yarismalarin ilk gününde 40 yarismaci tezgahlarin basina geçti. 1 saatlik süre içerisinde jürinin begenisine sunulacak yemeklerde dereceye giren yarismacilara para ödülü verilecek. Yarismalarda ev hanimi, sef, asçi ve gastronomi ögrencilerinden olusan toplamda 80 yarismacinin yer aldigi belirtildi.

Konya’nin dünyanin en zengin mutfaklarindan bir tanesi oldugunu kaydeden Konya Asçilar Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Yilmaz Seçim, “Dolayisiyla bunu yeniden canlandirabilmek, insanlara anlatabilmek için yemek yarismasi planladik. Yemek yarismasi Konya Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle yapilmakta. Bu yemek yarismasinda Konya mutfaginda unutulmus olan yemekleri veya çok daha az yapilan yemekleri yeniden tanitiyoruz. Bunun disinda Selçuklu mutfaginin merkez noktasi olmasindan kaynakli Selçuklu Mevlevi Mutfagini tanitmaya çalisacagiz. Unutulmus olan lezzetler birçok kisi tarafindan yeniden taninmis, bilinmis olacak” dedi.

Unutulan yemeklerin bazilarindan bahseden Yilmaz Seçim, “Bu yemeklerden bir tanesi Giliç yemegi. Sille mutfaginin önemli yemeklerinden bir tanesi. Hatta hala Ermenilerin yapmis oldugu yemek çesidi. Dolayisiyla Ermeni mutfak kültürüne ait olan bir yemek çesidi. Zülbiye yemegi de Mevlevi Mutfagina ait olan bir yemek çesidi ama günümüzde yavas yavas unutulmaya baslamis. Hem Selçuklu hem Mevlevi hem Osmanli hem de Konya Mutfaginin harmanlanip yeniden ön plana çikmasi için çok güzel bir firsat. Özelliklerine baktiginiz zaman profesyonel bir mutfak. Dolayisiyla insanlarin profesyonel mutfakla tanismasi, yeniden mutfakta çalisabilmesi ve mutfagi sevmesi açisindan büyük bir firsat oldugu düsüncesindeyim” diye konustu.

Kaynak: İHA