Zelenskiy Açiklamasi 'Donbass Cehenneme Döndü Ve Bu Abarti Degil'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’yi Ukrayna’nin dogusundaki Donbass bölgesini cehenneme çevirmekle suçlayarak, "Donbass’ta isgalciler baskiyi artirmaya çalisiyor. Orasi cehenneme döndü ve bu abarti degil" dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Donbass Cehenneme Döndü Ve Bu Abarti Degil'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, halka seslendigi konusmasinda savastaki son duruma degindi. Zelenskiy, Rus güçlerinin ülkenin dogusundaki Donbass bölgesini "dümdüz ettigini" söyleyerek, "Odessa bölgesinde, Ukrayna’nin merkezindeki sehirlerde sürekli saldirilar var. Donbass tamamen yok edildi" dedi.

Zelenskiy, son haftalarda Rus ordusunun ana hedefi olan Donbass’a yönelik, "Ukrayna Silahli Kuvvetleri, Harkov bölgesinin kurtarilmasi için operasyonlarina devam ediyor. Ancak Donbass’ta isgalciler baskiyi artirmaya çalisiyor. Orasi cehenneme döndü ve bu abarti degil. Severodonetsk’in acimasizca bombalanmasi, sadece bir günde 12 ölü ve onlarca yarali vardi" seklinde konustu.

"Tüm bunlarin Rusya için askeri yönden hiçbir açiklamasi yok ve olamaz" diyen Zelenskiy, "Bu, mümkün oldugu kadar çok Ukraynaliyi öldürmeye yönelik kasitli ve canice bir girisimdir. Bu, Ukrayna halkina yönelik soykirim olarak nitelendirilecek ve isgalcilerin mutlaka adalet önüne çikarilacagi seydir" ifadelerini kullandi.

Zelenskiy, Ukrayna’da bir Rus askerine savas suçu isledigi gerekçesiyle açilan davayi isaret ederek, "Savas suçlusuna karsi ilk dava çoktan basladi ve uluslararasi mahkemede adaletin tam olarak yeniden tesis edilmesiyle sona erecek. Bundan eminim. Suç emri veren ve uygulayan herkesi bulacagiz ve adalete teslim edecegiz” seklinde konustu.



ABD’den Ukrayna’ya 40 milyar dolarlik daha yardim

Zelenskiy, "ABD’ye Ukrayna ve demokrasi için 40 milyar dolarlik yeni bir destek paketini onayladigi için minnettarim. Bugün bu paket ABD Senatosu’ndan geçti. Güçlü liderligin bir tezahürü ve ortak özgürlük savunmamiza gerekli bir katkidir. Almanya’da maliye bakanlari, G7 merkez bankalarinin baskanlari ve uluslararasi bagisçilarin temsilcilerinin bir toplantisi da gerçeklestirildi.

Her zaman dürüstçe söylerim. Ukrayna’da aylik bütçe açigi simdi 5 milyar dolar ve özgürlük savasi için hizli ve yeterli finansal destege ihtiyacimiz var. Bu sadece harcamalar veya ortaklardan gelen bir hediye degil. Bu onlarin kendi güvenliklerine katkilaridir. Çünkü Ukrayna’nin savunmasi ayni zamanda Rusya’nin kiskirtabilecegi yeni savaslardan ve krizlerden de korunmasi anlamina geliyor. Rusya’nin devletimize karsi saldirganliginda basarili olmamasini saglamak için hep birlikte çalismaliyiz" diye konustu.

Kaynak: İHA