Yusufeli'nde Hem Heyecanli Hem Hüzünlü Bekleyis

Artvin’de baraj sulari altinda kalacak olan Yusufeli ilçesinde hem heyecanli hem de hüzünlü bekleyis basladi. Yeni yerlesim yerinden gelecek haberi bekleyen bölge halki, 70 yillik hatiralarini sular altinda birakip yeni hayatlarina "merhaba" diyecek.

Yusufeli'nde Hem Heyecanli Hem Hüzünlü Bekleyis
Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapimi devam eden Yusufeli Baraji nedeniyle sular altinda kalacak olan ilçenin tasinacagi yeni yerlesim yerinde çalismalar sürüyor. Temelden 275 metre yüksekligiyle Türkiye’nin birinci, dünyanin üçüncü en yüksek kemer baraji olacak Yusufeli Barajinda su tutma islemiyle öncesi sular altinda kalacak olan ilçe merkezinin tasinacagi yeni yerlesim yeri tamamlanmasi planlaniyor.

150 yillik tarihine sahip Yusufeli ilçesinin 6 kez yerlesim yeri degistirilirken, 7. kez tasinmaya hazirlaniyor. Son olarak 1952 yilinda mevcut ilçeye tasinan bölge halki, 70 yildir bu bölgede hayatlarini sürdürüyor.

60 yillik evini sular altinda birakmanin hüznünü yasiyor

Yansiticilar Mevkii’nde 150 hektarlik alanda insa edilen yeni yerlesim alaninda, 2 bin 654 hak sahibi bulunuyor. 2 Bin 654 hak sahibinden biri olan 80 yasindaki Mehmet Kiliçlioglu, sirtiyla tas tasidigi, kilometrelerce uzaktan kerestesini getirdigi 60 yillik evini sular altinda birakmanin hüznünü yasiyor.

Bahçesini son kez ekti

Evlendigi 2 esinin de hayatini kaybettigini, 2’si kiz 7 evlat sahibi oldugunu belirten Kiliçlioglu, hatiralarini, anilarini sular altinda birakacak olmanin hüznünü yasadigini söylüyor. Kiliçlioglu, son kez bahçesini ekerken, meyve ve sebzelerinin büyümesini bekliyor. Gençlik yillarinda yaptigi bahçeli müstakil evini zorda olsa terk edecek olan yasli adam, yeni hayatinin nasil olacagini merak ediyor.

"Eski aliskanliklari birakmak zorunda kalacagiz" diyen Kiliçlioglu, “Devletimizin almis oldugu bir karar var. Bu baraj burada yapilacak. Umarim yeni hayatimiz yeni ilçemiz herkes için güzel olur. Burayi 60 yil önce bin liraya aldim. Sonra sirtimla metrelerce uzaktan tas tasidim, kerestesini tasidim. Suyu yoktu, su getirdim. Ev yaptim, bahçesini yaptim agaç ektim, fidan diktim. Agaçlar meyve verdi, yillarca bahçemizden sebze yedik. Bizim için zor bir süreç olacak. Kolay degil, 60 yillik tarihi sular altinda birakmak. Gözyaslarimizla ilçemizi göl yapacagiz. Son kez hasat yapacagiz. Yeni yerlesim yerinde bunlari yapma imkanimiz yok. Fakat modern, yeni bir ilçe olacak, artik o hayata alismaya çalisacagiz. Umarim planlandigi gibi ülke ekonomisine büyük katki saglan gelecek nesiller huzurlu ve mutlu olur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA