Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Bezelye Tanesi Kadar Macun Yeterli'

Çocuk Dis Hekimi Yesim Sagir, "Dis macunu firçaya boylu boyunca sürülmemelidir. Bezelye tanesi kadar macun yeterli olmaktadir" dedi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi 'Bezelye Tanesi Kadar Macun Yeterli'
Samsun’da ilkokul ögrencilerine agiz ve dis sagligi egitimi verildi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Dis Hekimi Yesim Sagir, Toplum Gönüllüleri Vakfi is birligi ile Atakum Incesu Ilkokulu ögrencileri ile bulasarak agiz ve dis sagligi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Atakum Incesu Ilkokulu ögrencilerine agiz ve dis sagligi konusunda bilgiler aktaran Çocuk Uzm. Dt. Yesim Sagir, “Çene kavsinde süt dislerinin hemen altinda kalici dislerimiz bulunmaktadir. Süt disleri kalici disler için birer rehber görevi görür. Dolayisiyla süt dislerimiz ne kadar saglikliysa kalici dislerimiz de o kadar saglikli olur. Agiz içinde bir tane bile çürük dis bulunmasi, çürük yapici mikroorganizmalarin baskin hale gelmesine neden olur. Bu durum diger dislerimiz için de risk faktörüdür. Dis macunu firçaya boylu boyunca sürülmemelidir. Bezelye tanesi kadar macun yeterli olmaktadir. Macun sürüldükten sonra firça islatilmamalidir. Dislerimizin çürüge karsi direncini artirmak için kullanilacak macunun florür içerikli olmasina dikkat edilmelidir” seklinde konustu.



“Çocuklar için eglenceli hale getirmek için elektrikli dis firçasi kullanilabilir”

Dogru dis firçalamanin dise dogru süpürme hareketi seklinde olmasi gerektiginin altini çizen Uzm. Dt. Sagir, “Her bir dise dis firçasi 7-8 defa temas etmelidir. Dis firçalama biri sabah, digeri aksam yatmadan önce olmak üzere günde en az 2 defa ve en az 2 dakika olmalidir. Dis firçalamayi çocuklar için eglenceli hale getirmek amaci ile elektrikli dis firçasi kullanilabilir. Çocuklarin ince motor fonksiyonlari 7-8 yaslarina kadar gelisme asamasinda oldugu için firçalama mutlaka ebeveyn esliginde olmali, firçalanmayan dis yüzeyleri ebeveyn esliginde tekrar firçalanmalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA