TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Koyun Keçi Süt Üretimi Yüzde 9.5 Artti'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, koyun keçi süt üretiminin yüzde 9.5 arttigini söyledi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Koyun Keçi Süt Üretimi Yüzde 9.5 Artti'
Çelik, Birlesmis Milletler Uluslararasi Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yilinda bütün üye ülkelerde kutlanmasi karari aldigi 21 Mayis Dünya Süt Gününün 1991 yilinda ülkemizde de kabul edilerek kutlandigini belirterek, "Basta sektördeki tüm yetistiricilerimiz ve paydaslarimiz olmak üzere süt sektörünün tüm asamalarinda hizmet verenlerle birlikte tüketicilerimizin Dünya Süt Gününü kutluyorum" dedi.

Çelik, TÜIK tarafindan açiklanan süt üretim istatistiklerinde koyun keçi süt üretiminin arttigina dikkat çekerek, “2021 yili rakamlarina göre toplam süt üretimimiz 23 milyon 200 bin ton olarak gerçeklesti. 2020 yilina göre yüzde 1,3 oraninda bir azalis söz konusu ancak koyun ve keçi süt üretim miktarlarinda artis var. 2020 yilina göre 2021 yilinda koyun sütü yüzde 5,6 artarak 1 milyon 144 bin ton, keçi sütü ise yüzde 3,9 artarak 623 bin ton olmustur. Toplamda ise koyun keçi süt üretimimiz yüzde 9,5 oraninda artarak 1 milyon 766 bin ton rakamina ulasmistir. Dolayisiyla koyun ve keçi sütü üretimlerindeki artis sektörümüz adina memnuniyet vericidir. Önümüzdeki yillarda üretim rakamlariyla birlikte tüketimin de artmasi en temel arzumuzdur“ dedi.

Süt içme aliskanligi ve tüketimi artirilmali

Sütün çok önemli bir besin kaynagi oldugunu vurgu yapan Çelik, “Süt, Allah’in biz kullarina bahsettigi en güzel nimetlerden biridir. Ama ne yazik ki ülkemizde süt içme aliskanligi diger ülkelere göre maalesef çok düsük seviyelerdedir. Böylesine hayati degeri olan bir ürünün kola veya gazli içeceklerden daha az tüketiliyor olmasi düsündürücüdür. Dolayisiyla süt ve süt ürünleri tüketiminde özellikle çocuklarimiz ve gençlerimize süt içme aliskanligini kazandirmak ve süt tüketimini artirmak için çaba harcamaliyiz. Dogal olmasi bakimindan koyun, keçi süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi daha fazla özendirilmelidir. Geçmiste uygulanan okul sütü programinin yeniden degerlendirilmesi ve bu manada besin degeri diger sütlere nazaran yüksek olan ve anne sütü kadar degerli olan keçi sütünün ön planda tutulmasini çocuklarimizin gelecegi ve güçlü nesiller yetistirmek adina oldukça önemsiyorum” ifadelerini kullandi.

Ulusal Süt Konseyince çig süt referans fiyatlari belirlenirken koyun ve keçi sütüne yer verilmedigine isaret eden Çelik, “Ulusal Süt Konseyince koyun keçi sütü referans fiyatlarini da açiklamasini ve bu anlamda koyun sütü fiyatinin en az 12 lira, keçi sütü fiyatinin ise en az 10 lira olmasini talep ediyoruz. Ayrica Ulusal Süt Konseyinde küçükbas yetistiricilerinin temsilcisi olarak Merkez Birligimize de yer verilmesi gerektigine inaniyoruz“ dedi.

Genel Baskan Çelik, açiklamasini, “21 Mayis Dünya Süt gününü bir kez daha kutlarken bu anlamli günde ve bu günü takip eden Süt Haftasinda tüm vatandaslarimizi günde en az 1 bardak süt içmeye ve özellikle de koyun ve keçi sütü içmeye davet ediyorum” sözleriyle tamamladi.
Kaynak: İHA