Selin Yiktigi Bozkurt'ta Köprüler Yeniden Insa Ediliyor

11 Agustos sel felaketinde en büyük hasarin olustugu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yikilan köprülerin yerine insa edilen 10 köprünün 1 yil içinde hizmete açilmasi planlaniyor.

Selin Yiktigi Bozkurt'ta Köprüler Yeniden Insa Ediliyor
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi 11 Agustos 2021 tarihinde yasanan sel felaketinde en büyük zarari gören ilçe oldu. Sel felaketinde ilçede yasayan onlarca kisi hayatini kaybetti, binalar yikildi, köprüler zarar gördü. Sel felaketinin ardindan ilçede yaralarin sarilmasi için çalismalar hiz kesmeden sürdürülüyor. Çalismalar çerçevesinde, Ezine Çayi üzerinde bir yandan istinat duvari çalismalari sürerken diger yandan köprüler de yeniden insa ediliyor. Ilçe merkezi ve köylerde insa edilen köprülerdeki çalismalar, kis mevsiminin bitmesinin ardindan hizlandirildi. Bozkurt Kaymakami Murat Atici, ilçede tasitlar için yapilan 9, yayalar için de 1 köprünün 1 yil içerisinde Devlet Su Isleri tarafindan yapilarak hizmete açilmasinin planlandigini söyledi.



Yapilan köprülerle ilgili bilgi veren Bozkurt Kaymakami Murat Atici, “Bölgede en büyük çalismalardan birini Iller Bankasi ile beraber Devlet Su Isleri yapiyor. Su anda DSI yaklasik 4 bin 600-4 bin 700 metrelik çift tarafli istinat duvari çalismalarini baslatti. Merkez kisminin çogu bitti. Su anda yaklasik 70 metre açikliktaki deredeki rusubat temizligi DSI tarafindan yapilmakta ve yeni yerlerin de Ezine Çayi’nin istinat duvarlari yapilmaktadir. Bu süreç içerisinde en fazla hasari gören köprülerimiz ile ilgili de su anda merkezde tasitlarimiza iliskin 4 açiklikli olmak üzere oval köprülerimiz Insallah Mayisin sonuna dogru bitecek ve trafige açilacak. Ayrica yaya köprülerimiz ve 4 tane tasit köprümüzün de fore kazik islemleri bitti, merkezdeki köprünün bitmesine müteakip diger köprülerin çalismalari baslayacak. 1 yil içerisinde 9 tane tasit ve 1 tane yaya köprüsü olmak üzere toplam 10 tane köprünün DSI tarafindan bitirilmis olmasi planlaniyor ve bunlarin da ihaleleri yapildi. Il Özel Idaremizce köylerdeki Ilisi ve Bayramgazi’deki 2 tane yaya köprüsünde proje çalismalari bitti, yakin zaman içerisinde ihalesi yapilacak” dedi.



‘Heyelanlarin yasandigi köylerde çalismalar sürüyor’

Agir kis sartlari sebebiyle yavaslayan çalismalarin baharin gelmesi ile hiz kazandigini belirten Atici, heyelanlarin meydana geldigi köylerde de çalismalar yürütüldügünü vurgulayarak, “Yogun kis sartlarinin akabinde birçok köyümüzde heyelanlar meydana geldi. Biz can güvenligini tahliye atmamak için bu vatandaslarimizi tedbiren evlerden uzaklastirdik. Mühendislerimiz, AFAD’imiz baktiktan sonra eger bir istinat duvariyla ve benzer bir koruma düzeniyle can güvenligini tehlikeye atmayacak duruma getirilebilirse insallah o çalismayi yapacagiz. Aksine maruz alan içerisine kaldigi tespit edilirse, heyelanin devam edecegi kanaatine varilirsa mecburen vatandaslarimizi AFAD’imizin yaptigi konutlardan yararlandirmak suretiyle hak sahibi yaparak o yerde yasatmamaliyiz. Daha önceki dönemlerde afete maruz kalip afete maruz ilan edilen yerlerde konaklamaya devam eden vatandaslarimizin evlerinin oldugu yerde genelde kaymalar mevcut. Insallah o vatandaslarimizi da baska bölgelerden hak sahibi yapip oradan kurtaracagiz. Su anda tam olarak son kar afetinden dolayi etkilenen Darsu mevkiinde 3, Bayramgazi’de 3 tane olmak üzere toplam 6-7 tane konutumuzda sikinti var. Onun disinda diger yerler zaten 80-90’li yillarda afete maruz alan olarak ilan edilmis yerler. Oralarda yasam yoktu, sadece fiilen yasamin oldugu 6 tane konuta yönelik çalisma yaptik” diye konustu.



“Kurumlarimiz destan yazmaya devam ediyor”

Devletin tüm kurumlari ile afetzedelerin yaninda oldugunu kaydeden Kaymakam Murat Atici, “Son yil 2 yil içerisinde Elazig Depremi’nden baslamak üzere Malatya depremi, Van’da yasanan çig felaketi Iran’da meydana gelen depremin akabinde Van’da etkilenen konutlar, Giresun Dereli ve Giresun’un diger ilçelerinde meydana gelen sel afeti, Izmir Depremi, Arhavi seli, Akdeniz Bölgesi’nde meydana gelen yanginlar ve Bati Karadeniz’de basta Bozkurt olmak üzere yasanan büyük afet ve pandemi süreci, 2 yil komple fani dünyadaki sinavlarla geçirdik. Biz, devlet olarak bu afetlerin bir çogunda sayin bakanlarimiz tarafindan görevlendirildim. Sunu iddia ediyorum, bu her bir afetten sonraki çalismalarla ilgili devletimizin tüm kurumlarinin yaptiklari yüksek lisans doktora tezi olarak okutulacak düzeyde insani yardimlardan tutun, afetin ilk arama kurtarma sürecinde devletimizin yaptiklari takdire sayan. Bunu bir kaymakam olarak söylemiyorum, bir vatandas olarak söylüyorum. Kizilayimiz, AFAD’imiz, Çevre Sehircilik ve Iklim Bakanligimiz ve genel müdürlükleri, TOKI, Iller Bankamiz ve DSI destan yazdi, destan yazmaya devam ediyor. Insallah vatanimiza, milletimize ve insanliga bir daha böyle afetler vermez diye dua ediyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA