Minimal Yasam Tarzi Için Açiklamasi Kapsül Gardirop

Moda denilen olgu sürekli degisim geçirse de, yillar içerisinde kendini tekrar eden bir yapiya sahip olup, tüketicinin satin alma aliskanliklarini yönetiyor. Zamansiz parçalarla düzenlenmis bir gardirobun ise bu anlamda büyük katki saglayacagini söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, “kapsül gardirop” olusturarak satin alma davranislarinin degistirilebilecegini belirtti.

Minimal Yasam Tarzi Için Açiklamasi Kapsül Gardirop
Neredeyse 40 yili askin bir süredir moda ile ilgilenenlerin sözcük haznesine “kapsül gardirop” ifadesi yerlesti. Bir ya da birkaç sezon kullanilacak olan temel giysi parçalarinin kisinin gereksinimleri yönünde en uygun biçimde seçilmesi ile olusturulan akim ile ilgili Dr. Ögr. Üyesi Havva Gülçin Üstün; “Gerçekten gerekli giysi parçalarini almaya yönelen tüketiciler için oldukça dikkate deger bir bütçe tasarrufu olusturuyor” dedi.



30-40 parçadan fazla olmamasi gerekiyor

Hem günün modasini hem de ince bir zevki yansitmasi açisindan temel parçalarin; kumas, renk, desen ve stil olarak kolay, modasi geçmeyen parçalardan seçilmesi büyük önem tasiyor. Kapsül gardiroplarin vazgeçilmezi olan kurtarici parçalarin; temel klasik gömlekler, düz tisörtler, kot pantolon gibi giysiler oldugunu belirten Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi, Moda ve Tekstil Tasarimi Bölümü’nden Dr. Ögr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, “Temel giysileri tamamlayan taki, fular, çanta, kravat, sapka ve ayakkabilar yasam tarzina bagli olarak degisebilir. Kapsül gardiroplarin temel ve yan giysi parçalari ile 30-40 parçadan daha yukari çikmamasi önemlidir.” diyerek kapsül gardirop olusturmanin farkli yasam biçimlerine, statülerine sahip insanlar tarafindan ve minimal hayat tarzini benimseme yolunda olanlar için oldukça kabul gören bir stil oldugunu belirtti.

Kapsül gardirop olusturmak için öneriler

Kapsül gardirop, tüketim çilginliginin her geçen gün biraz daha büyüdügü bir dünyada; dolaplari sadelestirmek, kolayca ve hizla hazirlanip günlük yasamin içinde, is yerinde ya da sosyal bir ortamda yer almak için ideal bir alternatif oluyor. Sadelesen dolaplarin hem bütçeyi hem de “ne giyecegim?” sorusunu kolaylastirdigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Havva Gülçin Üstün, kapsül gardirop olusturmak için önerilerde bulundu.

Kadinlar için;

Ceket (en fazla 5 adet)

Etek (3 adet)

Pantolon (5 adet)

Elbise (3 adet)

Manto (1-2 adet)

Kaban (1 adet)

Trençkot (1 adet)

Mont (1 adet)

Erkekler için;

Takim elbise (en fazla 3 adet)

Spor ceket (2 adet)

Spor pantolon (4 adet)

Klasik gömlek (4 adet)

Ayakkabi ve eger kullaniliyorsa çanta ya da portföyden (4 adet)

Dr. Ögr. Üyesi Havva Gülçin Üstün ayrica “Erkekler için ayrica bogazli ya da sifir yaka kazaklar, spor ceketler ya da pantolonlarla kolayca kombinlenebilir. Ancak bu sayiya iç çamasirlari, ev içinde giyilen günlük giysiler, çoraplar, spor giysileri ve pijama gibi parçalar dâhil degildir. Bu tür giysiler ayri yerde muhafaza edilmelidir. Kapsül gardirop olustururken, sezon belirlemelerinin 6 aylik degisimlerle olmasi en kolayidir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA