Iranli Teknoloji Uzmaninin Öldürülmesi Davasinda Mütalaa

Sisli’de Iranli Masoud Molavi Vardanjani’nin öldürülmesine iliskin Iranli Naci Serifi Zindasti’nin firari saniklari arasinda yer aldigi 3’ü tutuklu 14 sanikli davada mütalaa açiklandi. Mütalaada, 6 sanik hakkinda 2 yildan agirlastirilmis müebbet hapis cezasi arasinda degisen oranlarda hapis cezalari talep edildi.

Iranli Teknoloji Uzmaninin Öldürülmesi Davasinda Mütalaa
Sisli’de, 14 Kasim 2019 tarihinde Iranli teknoloji uzmani Masoud Molavi Ardanjani’nin öldürülmesine iliskin Iranli Naci Serifi Zindasti’nin firari saniklari arasinda yer aldigi 3’ü tutuklu 14 sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 39. Agir Ceza Mahkemesince görülen durusmada, tutuklu saniklar Abdulvahhab Koçak ile Veli Sari hazir bulundu. Bazi tutuksuz saniklar ve saniklarin avukatlari da mahkemeye katilirken, tutuklu sanik Cengiz Akin ise SEGBIS araciligiyla durusmaya katildi.



Mütalaa açiklandi

Durusmada esas hakkindaki mütalaasini açiklayan Cumhuriyet savcisi, 14 Kasim 2019’da, maktul Masoud Molavi Vardanjani’nin Sisli’de sanik Ali Esfanjani’yle birlikte yürüdügü sirada, sanik Abdulvahhab Koçak tarafindan silahla öldürüldügünü, sanik Koçak’in maktul Vardanjani’ye 11 el ates ettigini ve olay yerinde tesadüfen bulunan Nuri Özden’in ise kendisine isabet eden mermi çekirdegi nedeniyle yaralandigini aktardi. Mütalaada, sanik Koçak’in olaydan iki gün önce Adiyaman’dan Istanbul’a geldigi, bir gün öncesinde olay yerinde kesif yaptigi, cinayeti tasarladiginin anlasildigi kaydedildi.

2 saniga agirlastirilmis müebbet hapis cezasi talebi

Açiklanan mütalaada, sanik Abdulvahhab Koçak’in maktule yönelik ’tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis, müsteki Nuri’ye yönelik ise ’kisinin yasamini tehlikeye sokacak sekilde silahla kasten yaralama’ suçundan 2 yildan 4,5 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasi talep edildi. Ayrica sanik Amin Parvazi’nin ise ’tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasiyla cezalandirilmasi talep edildi.

Saniklar Veli Sari, Cengiz Akin ve Birol Özdemir’in ’tasarlayarak kasten öldürmeye yardim etme’ suçundan 15’er yildan 20’ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari istenen mütalaada ayrica, sanik Siavash Abazari Shalamzari’nin de ’suçluyu kayirma’ ve ’resmi belgede sahtecilik’ suçlarindan 2,5 yildan 10 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasi talep edildi.

Mütalaada, saniklar Seyed Mohammad Reza Razavi, Ehsan Ghominejad, Sina Forouhar, Houtan Khezerlou ve Askin Bulduk hakkinda delil yetersizligi gerekçesi ile beraat karari verilmesi istendi. Öte yandan haklarinda yakalama karari bulunan saniklar Naci Serifi Zindasti, Mohammad Reza Nasirzadeh Noshahr ve Ali Esfanjani’nin ise dosyalarinin ayrilmasina karar verilmesi talep edildi.

Cumhuriyet Savcisi mütalaasinda ayrica, saniklar Abdulvahhab, Veli ve Cengiz’in üzerlerine atili suçun vasif ve mahiyeti gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamina karar verilmesini talep etti.

"Kamera sakasi mi bu’’

Durusmada esasa iliskin mütalaaya karsi savunma yapan sanik Abdulvahab Koçak, “Bu insanlar Iranli. Ben Adiyamanliyim. Anam, babam, atam, 7 göbek sülalem Türk. Bunlari tanimam etmem. Kamera sakasi mi bu? Ben Ali Koçak’in kardesiyim. Ali Koçak, Zindasti’nin soförü. Ben de Naci Serifi Zindasti’yi abimin patronu oldugu için taniyorum” diyerek, cinayetle ilgisi olmadigini iddia etti.

"Ben vatan haini degilim’’

Tutuklu sanik Cengiz Akin ise savunmasinda, “Ben vatan haini degilim, Türk milliyetçisiyim. Sonuna kadar milliyetçiyim. Takdir sizin” dedi.

Sanik Amin Parvazi, Veli Sari, Birol Özdemir, Seyed Mohammad Reza Razavi, Siavash Abazari Shalamzari, Ehsan Ghominejad, Houtan Khezerlou ve Askin Bulduk ise suçsuz olduklarini belirterek beraatlarini talep ettiler. Saniklarin avukatlari da beraat talebinde bulundu. Bazi avukatlar da mütalaaya karsi savunma yapmak için süre talebinde bulundu.

Mahkeme baskani serh koydu

Mahkeme, saniklar Abdulvahhab Koçak, Cengiz Akin ve Veli Sari’nin tutukluluk halinin devamina oy çokluguyla karar verdi. Mahkeme baskani, saniklar Abdulvahhab Koçak, Cengiz Akin ve Veli Sari’nin tutukluluk halinin devamina karsi koydugu muhalefet serhinde, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldiklari süre sebebiyle daha fazla tutuklu kalmalarinin magduriyetlerine yol açacagini, bu nedenle tahliye edilmeleri gerektigini aktardi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz saniklar hakkindaki adli kontrol hükümlerinin devamina ve saniklar ile avukatlarina esasa iliskin mütalaaya karsi savunmalarini hazirlamalari için süre verilmesine hükmederek durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA