Dogru Kullanilan Sinav Kaygisi Üniversite Adaylari Için Motive Edici Olabilir

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) 2022’ye sayili günler kala kaygi sorunu yasayan üniversite adaylari ve ailelerine önerilerde bulunan Eskisehir Çagfen Koleji Anadolu Lisesi Rehberlik Ögretmeni Muhammet Enes Çelik, “Kaygi ögrencileri hedeflerine giden yolda motive eder ancak dogru kullanilmasi gerekir. Ögrencilerin, olumsuz duygu durumlari yükleyecek olaylardan ve dikkat dagitici bütün unsurlardan uzaklasmalari gerekiyor” dedi.

Dogru Kullanilan Sinav Kaygisi Üniversite Adaylari Için Motive Edici Olabilir
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 30 gün kaldi. Sinav günü yaklastikça hayatlarinin en önemli tercihlerinden birini yapacak olan üniversite adaylarinin yasadigi kaygi ve stres artmaya basladi.

2 oturumdan olusan sinava yönelik çesitli çalisma ve motivasyon yöntemleri gelistiren ögrencilerin basarili olmak için kaygi ve stresi kontrol altinda tutmasi gerekiyor. Ailelerin de üniversite adaylari kadar heyecanli olabildigine dikkat çeken uzmanlar, sürecin iki taraf açisindan da saglikli yürütülebilmesi için ailelerin çocuklariyla dogru iletisim kurmasi gerektigini belirtiyor. Sinava hazirlanirken zihinsel sürecin kontrol edilmesi gerektigini kaydeden Eskisehir Çagfen Koleji Anadolu Lisesi Rehberlik Ögretmeni Muhammet Enes Çelik, soru çözmenin yaninda fiziksel aktivitenin de önemli oldugunu belirtti.

“Motive edecek ve hayalleri götürecek seylerden bahsetmeleri gerekiyor”

Zihinsel olarak sinava hazirlanirken ögrencilerin kendi aralarindaki sohbetlerinde motive edici konusmalar yapmalari gerektiginin altini çizen Rehberlik Ögretmeni Muhammet Enes Çelik, “Son 30 günlük bir süre kaldi sinav için, bu yüzden gerçekten çok kaygililar. Bu kaygi aslinda bizim istedigimiz bir duygu durumu. Ögrencilerin hedeflerine giden yolda motive eder ancak dogru kullanilmasi gerekir. Burada da yapacagimiz fiziksel aktivitelerin yani sira, günlük soru çözümleri ve arkadaslari veya aileleri ile kuracaklari iletisimler çok önemli oluyor. Çok basit olarak 3 temel maddede siralayabiliriz. Ögrencilerin olumsuz duygu durumlari yükleyecek olaylardan ve dikkat dagitici bütün unsurlardan uzaklasmalari gerekiyor. Bunun içine yeri gelirse televizyon, telefon ve bilgisayari koyabiliriz. Kendi aralarinda konustuklarinda birbirlerinin motivasyonunu düsürebiliyorlar. Motive edecek ve hayallerine götürecek seylerden bahsetmeleri gerekiyor. Aileler de kaygili olabiliyor. Onlarin da herhangi bir sey saklamadan ögrencilerle dogru iletisim kurmasi gerekiyor. YKS bir maraton diyoruz. Sadece soru çözülerek degil ayni zamanda da fiziksel aktivitelerle ve zihinsel sürecin de kontrol edilmesi gereken uzun bir yaris. Son 3 gün kala yapacaklari sabah kahvaltilari, belki alacaklari ek vitaminler ve besinler kaygilarin yönetilmesinde yardimci oluyor” diye konustu.

“Bu sinav hayatimin büyük bir kismini belirleyecek”

Sinav günü yaklastikça heyecaninin ve stresinin arttigini dile getiren Eskisehir Çagfen Koleji Anadolu Lisesi son sinif ögrencisi Sila Karamanli, “Zaten buraya gelene kadar belli bir hazirlik yaptik. 30 gün kaldi. Bu süre zarfindan nokta atislar yapmak istiyoruz. Anlamadigimiz konulari belirleyip hocalarimizdan yardim almaya çalisiyoruz. Bu süreçte hem okulumuz hem de ögretmenlerimiz bize çok destek sagliyorlar. Çok heyecanli ve stresliyim. Çünkü bu sinav hayatimin büyük bir kismini belirleyecek. Bu süreçte arkadaslarimdan biraz geriye çekildim. Tek basima, sessiz bir yerde çalismak daha iyi geldi” dedi.

Kaynak: İHA