Çocuklara Uygun Günes Kremi Ve Günes Gözlügü Seçimi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Hikmet Cilli, günes isinlariyla dogrudan temasin, çocuklarin cildine ve gözlerine zarar verebilecegine dikkat çekerek, çocuklara uygun günes kremi ve günes gözlügü seçimi konusunda uyarilarda bulundu.

Çocuklara Uygun Günes Kremi Ve Günes Gözlügü Seçimi
Dr. Cilli, “Havalar isindi, günes yüzünü iyice göstermeye basladi.

Miniklerimiz evde zaman geçirmek yerine disarida günesin tadini çikarmak istiyor. Üstelik D vitamini sentezi için cildin günes görmesi sart” dedi.

“Miniklerimizin o yürekleri gibi hassas ciltleri günes isinlariyla direkt temas etmeye dayanikli mi, Günes isinlarindaki ultraviyole dalgalari minik gözlerinde ya hasara neden olursa” diyen Dr. Cilli, zararli günes isinlarina karsi günes kremi ve günes gözlügü üzerinde durdu.

Çocuklarin hassas bünyelerine en uygun günes kremi ve günes gözlügünü seçerken çok dikkatli davranilmasini isteyen Dr. Cilli, “Çocuklari günese çikarmadan önce ciltlerine uygun bir günes kremi sürmek gerekir. Minikler için seçilen günes kremi en az 30 faktör, tercihen 50+ faktör olmalidir” seklinde konustu.

Içerisinde alerjen madde bulunmamasina, kutunun ya da paketin üzerinde “hipoalerjenik” ibaresinin olmasina dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Dr. Cilli, söyle devam etti:

“Paraben ya da alkol içermemelidir. Kutu üzerinde ‘PBA içermez’ seklinde yazilmasindan ürünün paraben içermedigini anlayabilirsiniz. Koruyucu özelliginin kimyasallarla degil minerallerle kazanmis olan ‘mineral filtreli’ günes kremleri tercih edilmelidir. Tabi ki ‘organik’ olmalidir. 2 yasindan küçük çocuklarimiza bebekler için özel olarak formülize edilmis ürünler tercih edilmelidir. Günes kremi evden çikmadan en az 30 dakika önce uygulanmalidir ki günese çikildiginda kremin etkisi baslamis olsun. Vücudun günes gören tüm bölgelerine uygulanmasina özen gösterilmelidir. Kulaklar, koltuk altlari, ense ve ayaklar en sik unutulan bölgelerdir. Kremin alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karsi ilk kullanim öncesi vücudun ufak bir bölümüne uygulayip kizariklik, kabarti, kasinti gelisip gelismedigine bakilmali.”

Dr. Cilli, “Alti aydan küçük bebeklere günes kremi önerilmemektedir. Alti aydan büyük bebeklere gönül rahatligiyla bu kriterlere uyarak günes kremi uygulayabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

“Günesten gelen ultraviyole isinlari çocuklari hem rahatsiz eder hem de göze hasar verebilir. Bu hasardan korunmanin en iyi yolu dogru günes gözlügü kullanimindan geçer” diyen Dr. Cilli, alti aylik sonrasinda miniklere günes gözlügü kullanimina da baslanabilecegine vurgu yapti.

Çocuklara seçilecek gözlükte öncelikle ultraviyole korumasinin (UV) yüzde 100’e yakin olmasi gerektigini anlatan Dr. Cilli, sözlerini söyle sürdürdü:

“Camlarin çok koyu renkte olmasi günesten daha iyi koruyacagi anlamina gelmez. Aksine çocugun etrafi görmesini zorlastirarak kendine zarar vermesine yol açabilir. Gözlügün koruyuculugu cam rengiyle degil etikette yazan ultraviyole koruyuculuk yüzdesi ile anlasilir. Camlarin ve çerçevenin yapildigi malzeme darbelere karsi dayanikli olmali, kolay parçalanip çocuga zarar vermemelidir. En iyi malzeme kesinlikle polikarbonattir. Polikarbonattan üretilmis ürünler tercih edilmelidir. Çerçevede toksik, kimyasal ve alerjik boyalar kullanilmamis olmasina dikkat edilmelidir. Gözlük çocugun yüzüne tam oturmali, yanlardan ve yukaridan günes girmemelidir; ancak yüzü de çok sikistirmamalidir. Küçük çocuklarda arkadan lastikle baglanmis ürünleri tercih edebilirsiniz.”
Kaynak: İHA