Antika Pazarindaki Asirlik Tekne Çapalari Görenlerin Ilgisini Çekiyor

Eskisehir’de 30 yili askin süredir antikacilik yapan Bayram Çaglayan tarafindan antika pazarinda sergilenen asirlik tekne çapalari görenlerin ilgisini çekiyor.

Antika Pazarindaki Asirlik Tekne Çapalari Görenlerin Ilgisini Çekiyor
Eskisehir’de antikacilik yapan 56 yasindaki Bayram Çaglayan, her ayin ikinci haftasinda kurulan antika pazarinda tezgah açiyor. Tarihi ürünler sergileyen Çaglayan’in tezgahindaki asirlik tekne çapalari, antika severlerden ilgi görüyor. Elinde 3 adet bulunan tekne çapalarindan en eskisinin yaklasik 120 yillik oldugunu söyleyen Çaglayan, en yenisinin ise 1920’li yillara ait oldugunu belirtti.

Antika olarak siniflandirilabilecek birçok ürünün kiymetinin bilinmedigine dikkat çeken Çaglayan, eline geçen eserlerin çogunlugunu hurdalarin arasindan buldugunu kaydetti.



“Insanlar degerini bilmeden hurdaya veriyorlar”

Tezgahinda sergiledigi tekne çapalarinin el dövmesi ürünler oldugunu ve nadir bulundugunu aktaran Bayram Çaglayan sunlari söyledi:

“Biz Türkiye’nin her yerini geziyoruz ve böyle eserler buluyoruz. Bu tür tarihi ve kültürel malzemeleri gün yüzüne çikartmak, sonraki nesillere birakmak için topluyoruz. Antikalarin çogunlugunu da hurdacilardan aliyoruz. Insanlar degerini bilmeden hurdaya veriyorlar ya da gözden çikariyorlar. Bu elimizdeki çapalari da gezmeye gittigim zaman buldum. Biz Eskisehirli olarak karasal bir bölgedeyiz. Anadolu’da deniz olmamasina ragmen bu çapalari buldum. Bunlar çok bulunmaz, nadir bulunan malzemeler. Bu çapalar tamamen el dövmesi ürünler. Su anda bile bunu düsünerek yapmak mühendislik isteyen bir olay. Bildigimiz kadariyla küçük teknelere ait çapalar bunlar. 120-130 yillik olani da var, en yenisi 1920’li yillardan.”
Kaynak: İHA