Adana, Salebin Üretim Merkezi Olacak

Tarim ve Orman Bakanligina bagli Adana Zirai Üretim Isletmesi Tarimsal Yayim ve Hizmetiçi Egitim Merkezi Müdürlügü (TAYEM) tarafindan salep üretimi için girisimcilere egitim çalismasi yapildi.

Adana, Salebin Üretim Merkezi Olacak
Tibbi ve aromatik bitkiler içerisinde yer alan ve ekonomik degeri yüksek olan, özellikle dondurma yapiminda kullanilan salep üretiminin Adana’da yayginlastirilmasi amaciyla Adana Zirai Üretim Isletmesi Tarimsal Yayim Hizmetçi Egitim Merkezi Müdürlügünce üreticilere yönelik düzenlenen egitim, Saimbeyli’de AR-GE çalismasi yapilan arazide gerçeklesti.

Adana TAYEM Müdürü Emin Tepeli, tarimin birçok alaninda oldugu gibi özellikle tibbi ve aromatik bitkiler grubunda salep yetistiriciliginin ayri bir yeri oldugunu ve bu nedenle yüksek gelir getirebilecek ve katma degeri yüksek bu tür faaliyetlerin yayginlastirilmasi amaciyla egitimlere agirlik verdiklerini söyledi.

Tepeli, salep üretimi yapmak isteyen ve bu alana ilgi duyan bütün vatandaslarin egitim ihtiyaçlarinin karsilanmasi amaciyla ellerinden gelen her türlü destegi saglayacaklarini ifade etti.



"Ülkemize özel türler var"

Ziraat Mühendisi Gülay Yazar ise TAYEM destegi ile girisimcilerin yerinde bilgi aldiklarini ve bunun gelistirilmesi için destek verdigini ifade ederek, “Ailemin Saimbeyli bölgesinde arazisi var. Adana TAYEM’de çalismalar yapildi. Salep yetistiriciligi üzerine egitimler vardi. 25 kisilik ekiple ben de bu egitimlere katildim. Bu arazide ailemden kalan yerde 2 yildir AR-GE çalismasi yapiyorum. Saimbeyli Ilçe Tarim ve Orman Müdürümüz Halil Pasalioglu da bizlere katildi sag olsun. Amacimiz Türkiye’de salep bitkisi üretimini arttirmak ve degerini duyurabilmek. Tohumu ekildigi zaman, türemeyen bir bitki. Bakin Türkiye’de degil, dünyanin en kaliteli salebi Toroslar’da yetisiyor ve dolayisiyla benim amacim ve gayem Saimbeyli bölgesinde salep yetistiriciligini gelistirip dünyaya Türkiye’nin adini duyurabilmek. Bunlarin degeri aslinda paha biçilmez. Çünkü ülkemize özel endemik dedigimiz, sadece bizim ülkemize özel türler var. Binlerce yildir salebin saglik açisindan kiymeti biliniyor. Bunu dogadan sökmek yerine çogaltmak, tüketmek yerine üretmek, çok daha dogru” diye konustu.

Kursiyerler salep çesitleri ve üretim alanlarinda bilgi alarak egitimlerini tamamladilar.
Kaynak: İHA