Gençler 'Sehir Ve Kadin'i Kisa Filmle Anlatti

“Sehir ve Kadin” konulu kisa film yarismasinda ödüller, düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Gençler 'Sehir Ve Kadin'i Kisa Filmle Anlatti
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sabanci Kültür Sarayi, Kadin ve Demokrasi Dernegi (KADEM) Izmir Temsilciligi tarafindan düzenlenen “Sehir ve Kadin” konulu kisa film yarismasi ödül törenine ev sahipligi yapti. Kadinin sehir yasamindaki öneminin anlatildigi ve gençlerin sinema bilgilerini pratige dökme imkâni yakaladigi yarismada, sehir kadinlarinin hayati farkli bakis açislariyla beyaz perdeye yansitildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’in da bir konusma yaptigi ödül törenine KADEM Mütevelli Heyet Baskani Sümeyye Erdogan Bayraktar’in yani sira kent protokolü, ögrenciler ve aileleri katildi.



"Çalismalari örnek oluyor"

Ödül töreninde konusan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, kadinlarin olmadigi bir uygarliktan söz etmenin mümkün olmadigini belirterek “Her kadin, ayrimciliga maruz kalmadan esit ve adil sartlarda yasam hakkina sahiptir" dedi.

Kadinlarin birikimlerini ve yeteneklerini daha verimli kullanabilecekleri uygun zeminler olusturmayi hedefleyen Kadin ve Demokrasi Derneginin çalismalarinin örnek oldugunu, kadinlara yönelik siddet ve ayrimciligin ortadan kaldirmasina yönelik çözümlerin üretilmesi konusunda bilimin ve sanatin insanlara yol göstermesini arzuladiklarini ifade eden Rektör Hotar, söyle konustu:

“Üniversite olarak kadin sorunlarini yakindan takip ediyoruz. Sömürülen, siddet gören ve sosyal hayattan uzaklastirilan kadinlari kazanmaya yönelik çalismalar yürütüyor, kamuoyunu ve kurumlari bilgilendiriyoruz. Egitimli ve özgüveni yüksek kadinlari toplum hayatina kazandiriyor, gelecegimizi akademide sekillendiriyoruz. Böylece kadin mensuplarimizla ülkemize ve bilim dünyamiza güç veriyoruz. Bunu yaparken kimi zaman kadin mimarlarimizla sehirler insa ediyor kimi zaman kadin hekimlerimizle canlara dokunuyoruz. Milli ve manevi degerleri yüksek kadinlari yetistiriyor, yüksek insani degerleri onlara asiliyoruz.”

“DEÜ, sorumluluklarinin farkinda”

Rektör Hotar, kadinlarin dislandigi bir toplumun geleceginin olmadigina inandiklarini ifade ederek, “Bu yil 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde gerçeklestirdigimiz ‘Güçlü Kadin Güçlü Toplum’ etkinligimizde ve Cumhurbaskanimizin tesrifleriyle geçtigimiz yil düzenledigimiz Uluslararasi Göç Konferansi’nda kadinlarimizin yasadiklari sorunlara, insanlik dramlarina dikkat çektik. Kadin mensup sayisiyla her daim örnek olan üniversitemiz, bu konuda da üzerine düsen sorumluluklari yerine getirmek için var gücüyle çalisiyor. Genç ögrencilerimiz de yarisma kapsaminda hazirladiklari kisa filmlerle kadin ve sehir kavramina dikkat çekti. Genç ögrencilerimizin yaptigi çalismalarin medeniyet çitasinin yükselmesine ve kadin sorunlarina çözüm bulunmasina katki koyacagina inaniyoruz. Ögrencilerimizi gelecekte üniversitemizin mensubu olarak görmeyi arzuluyoruz. Hotar, dernege ve Sümeyye Erdogan Bayraktar’a tesekkür etti.

“Kadinin temsiliyetini güçlendiriyor”

Dernegin ‘varolusta esitlik sorumlulukta adalet’ ilkesiyle kadinlarin firsat esitligine ulasmasi için faaliyetlerini sürdürdügünü ifade eden Sümeyye Erdogan Bayraktar ise sanat, siyaset, ekonomi, kültür, bilim, teknoloji gibi sosyal hayatin her alaninda kadinin temsilini güçlendirmeyi hedeflediklerini, sanat ayaginin kendilerine çok güçlü bir destek sagladigini, kadini ilgilendiren konulara sanatin ufku genisleten penceresinden bakabildiklerini söyledi.

Bayraktar, "Sehir ve Kadin konulu kisa film yarismasi ile de kadinin sehirdeki konumuna gençlerin gözünden bakmayi hedefledik” dedi.

Sinemanin çok büyük bir güç oldugunu belirten Sümeyye Erdogan Bayraktar, “Sürekli olarak maruz kaldigimiz kimligimizle örtüsmeyen unsurlarin toplumlari azinlik psikolojisine sokmasina engel olmak zorundayiz. Bu araçlari özgün kimligimizi ortaya koymak ve toplumumuzun özgüven kazanmasi için kullanmaliyiz” açiklamasinda bulundu.

Sümeyye Erdogan Bayraktar, etkinlige desteklerinden ötürü DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a tesekkürlerini iletti. Dernegin Izmir Temsilcisi Arzu Günaydin da kadinlarin itibarinin korunmasi için çalistiklarini ve ödül törenine Izmir’de ev sahipligi yapmaktan memnuniyet duyduklarini belirtti.

“Sehir ve Kadin” konulu kisa film yarismasi, Türkiye genelinde ve lise düzeyinde gerçeklestirildi.

Alaninda tecrübeli isimlerin jüri olarak yer aldigi kisa film yarismasinda kurmaca, deneysel ve animasyon türlerinde kisa filmler yaristi. Sehirdeki kadinin anne, es, evlat, çalisan ve komsu olarak farkli kimlikleriyle yarisma ile sinemaya ilgi duyan genç ögrencilerin bilgilerini pratige dönüstürmeleri saglandi. Yarismada birinciligi Hayatin Içinde Kadin filmiyle Nazli Aksu, ikinciligi Sehir ve Kadin filmiyle Sinan Aydin, üçüncülügü Melek Yüzlüm filmiyle Izem Buldan aldi. Simay Sekerci ise Kadin Dedigin filmiyle mansiyon ödülü kazandi.
Kaynak: İHA